O-STA

Stopnja finančne pismenosti mladih v Sloveniji zaskrbljujoče nizka

Ljubljana, 3. avgust 2021 - Mednarodna raziskava OECD je pokazala, da je stopnja finančne pismenosti med mladimi zelo nizka, hkrati tudi težko obvladujejo vsakdanja tveganja. Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) z namenom povečanja finančne in zavarovalne pismenosti mladih izvaja projekt LIT (Lajf = igra tveganja), ki mladim na sproščen način ponuja brezplačne izobraževalne vsebine s področja financ in zavarovalništva ter spoznavanja kariernih in zaposlitvenih priložnosti v zavarovalništvu. Dijaki zaključnih letnikov srednjih šol in študenti bodo svoja znanja s področja finančne in zavarovalniške pismenosti lahko preizkusili na jesenskih LIT hekatonih, za katere so že izkazali velik interes, saj je na voljo le še pet mest za sodelovanje.

Finančna pismenost je bistvena življenjska spretnost in je osnova za premišljene odločitve. OECD jo opredeljuje kot kombinacijo ozaveščenosti, znanja, spretnosti, vedenja in obnašanja, ki je potrebna za sprejemanje finančnih odločitev in doseganje finančne blaginje posameznika. Po OECD ima finančna pismenost tri komponente: finančno znanje, finančno vedênje in odnos do dolgoročnejšega finančnega načrtovanja. Stopnja finančne pismenosti je med mlado populacijo nizka, saj svojega finančnega stanja ne poznajo, ga ne spremljajo in v končni fazi ne načrtujejo, kaj se bo z njihovimi financami zgodilo. Projekt LIT si želi bistveno prispevati k finančni in zavarovalni pismenosti mladih, zato jim preko spletne strani in družbenih omrežij Instagram in Facebook ponujajo vsebine, ki so zabavne a hkrati poučne.

Vrhunec letošnjega izobraževalnega cikla LIT projekta bo jesenski LIT hekaton - tekmovanje sodobnih finančno-zavarovalniških izzivov. Namenjeno je dijakom zadnjega letnika ter študentom vseh naravoslovnih, tehničnih in družboslovnih smeri. Najboljši tekmovalci prvega LIT hekatona se bodo v reševanju novih izzivov pomerili še v drugem hekatonu. Zmagovalci tega pa bodo za eno leto postali člani Svetovalnega odbora Slovenskega zavarovalnega združenja, v okviru katerega bodo imeli priložnost pridobiti izkušnje s področja zavarovalništva ter spoznati zaposlitvene in karierne možnosti v največjih slovenskih zavarovalnicah, za to pa bodo tudi nagrajeni z mesečno žepnino. Vse mlade, ki radi sprejmejo izzive, so odprtih glav in hitro razmišljajo, vabimo, da se prijavijo - na voljo je le še nekaj prostih mest!