O-STA

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir Lipica 2021 - Urh Bauman že tretje leto zapored državni prvak

Svečana podelitev priznanj Državnega prvenstva v preskakovanju ovir 2021: (od leve proti desni) Nataša Gorišek, predsednica sodniškega zbora, Polona Rifelj, predsednica Konjeniške zveze Slovenije, državni prvak Urh Bauman s konjem Larisal in mag. Janez Rus, vodja tekmovanja ter vodja konjereje in konjeništva v Kobilarni Lipica.

Najuspešnejši slovenski tekmovalec v preskakovanju ovir v letošnjem letu, Urh Bauman, je včeraj po seriji odličnih nastopov s konjem Larisal osvojil že tretji zaporedni naziv državnega prvaka v preskakovanju ovir. Srebra se je veselil Patricio Muente s konjem Gunfire PJ (Konjeniški klub Suprinn), brona pa Izza Vele s konjem Velebiro Western Boy (Konjeniški klub Urh Bauman).

Konjeniški klub Urh Bauman iz Maribora je tako osvojil tudi ekipno člansko lovoriko. Tekmovanje pa je na hipodrom v Kobilarni Lipica pritegnilo kar 172 jahačic in jahačev s 196 konji.

Svečana podelitev priznanj Državnega prvenstva v preskakovanju ovir 2021: (od leve proti desni) Nataša Gorišek, predsednica sodniškega zbora, Polona Rifelj, predsednica Konjeniške zveze Slovenije, državni prvak Urh Bauman s konjem Larisal in mag. Janez Rus, vodja tekmovanja ter vodja konjereje in konjeništva v Kobilarni Lipica.

Urh Bauman ima sicer za sabo odlično tekmovalno sezono. S konjem Larisal je v maju postal prvi slovenski tekmovalec, ki je zmagal na Grand Prix tekmi za svetovni pokal - in to ne le enkrat, ampak trikrat. Trenutno je vodilni v točkovanju svetovnega pokala v ligi, v katero sodi Slovenija.

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir je zanj edino tekmovanje v Sloveniji, na katerem bo letos nastopil, saj se sicer udeležuje tekem za svetovni pokal v tujini: "Glede na kvalitete in rezultate konja letos jaham na svetovnem nivoju in sem se - iz tega razloga - v Sloveniji udeležil le tekme v Lipici, ki pa mi veliko pomeni, že zato, ker za naslov državnega prvaka in ker je Kobilarna Lipica kot državna kobilarna biser Slovenije in, pač imam, neka čustva do nje."

Naziv državnega prvaka bo za Urha Baumana tako odlična spodbuda v prihodnjih dneh, ko bo - kot edini slovenski tekmovalec - odpotoval na evropsko prvenstvo v preskakovanju ovir, ki se bo 31. avgusta začelo v nemškem Riesenbecku: "Na evropskem prvenstvu je cilj uvrstitev v finale oziroma med prvih 20, dolgoročni cilj pa so olimpijske igre 2024."

Na državnem prvenstvu v Kobilarni Lipica so se tudi lovorike v kategoriji mladih članov veselili v Mariboru, saj si je zmago v tej kategoriji prihajal Andraž Cijan Brkič s konjem Quinton iz Konjeniškega klub KK Karlo. Srebro je osvojila Ajda Ušen s konjem Diamante (KK Slovenj Gradec), bron pa Nina Jovović s konjem Diamant's Dream (KK Karlo - Maribor).

Med amaterji je naziv državne prvakinje pripadel Lori Modrijan s konjem Merci (KK Karlo - Maribor), med mladinci je prvo mesto osvojila Zoja Pavčič s konjem Issini van Gerhoeven (KK Celje). Prvega mesta med mlajšimi mladinci se je veselila Klara Kolbezen, ki je s konjem Giardento nastopila za KK Karlo - Maribor), medtem ko je med otroki zmagala Aria Pintar s konjem Cleartol (KK Slovenj Gradec).

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir je tudi tokrat organizirala Kobilarna Lipica v sodelovanju s Konjeniško zvezo Slovenije. "Državno prvenstvo v preskakovanju ovir je ponovno potrdilo, da ima Kobilarna Lipica s hipodromom in prenovljenim Hotelom Maestoso odlično infrastrukturo za izvedbo konjeniških tekmovanj. Ta je ob dobri organizaciji prispevala k odličnemu športnemu vzdušju na tem največjem konjeniškem tekmovanju v letošnjem letu," je pojasnila predsednica Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj.

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset, je - zadovoljen z dobrim, že tradicionalnim sodelovanjem s Konjeniško zvezo Slovenije - napovedal, da bo Kobilarna Lipica to še nadgradila: "Naš cilj je, da bomo v prihodnjih letih, po normalizaciji Covid situacije, na hipodromu v Lipici poleg številnih nacionalnih tekmovanj organizirali tudi mednarodna tekmovanja v različnih konjeniških disciplinah in tako prispevali k razvoju in promociji slovenskega konjeniškega športa."

Patricio Muente, Urh Bauman in Izza Vele. / Patricio Muente in Gunfire PJ. / Izza Vele in Velebiro Western Boy.

Vsi rezultati in startne liste Državnega prvenstva v preskakovanju ovir 2021 >>

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir 2021 - ekipna razvrstitev:

Člani: 1. mesto KK Urh Bauman, 2. mesto KK Velenje 2, 3. mesto KK Suprinn

Mladinci: 1. mesto KK Celje 1, 2. mesto KK Karlo - Maribor 1, 3. mesto KK Velenje 1

Mlajši mladinci: 1. mesto KK Karlo - Maribor 1, 2. mesto KK Velenje 1, 3. mesto: KK pr' Kral

Amaterji: 1. mesto KK Velenje 1, 2. mesto KK Brdo pri Ihanu 1, 3. mesto: KK Velenje 3

Otroci: 1. mesto KK Velebiro 1, 2. mesto KK pr' Kral 1, 3. mesto KK Suprinn 1

Nastope najboljših slovenskih tekmovalk in tekmovalcev na Državnem prvenstvu v preskakovanju ovir Lipica 2021 si lahko ogledate tudi na mednarodnem konjeniškem portalu Clip my horse TV.

Podelitev priznanj: mladi člani. Podelitev priznanj: mladinci. Podelitev priznanj: mlajši mladinci.

Povezava do izjav >>

Foto galerija >>

Foto: Sibil Slejko