O-STA

V Portorožu bo 60. jubilejno srečanje preživelih internirank in internirancev

Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz organizira jubilejno 60. vseslovensko tradicionalno srečanje bivših internirank, internirancev, političnih zapornic, izgnancev in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev. Potekalo od petka 3. septembra do ponedeljka 6. septembra 2021. Osrednja slovesnost bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala v nedeljo, 5. septembra 2021, ob 11. uri v dvorani Colombo Hotela Slovenija v Portorožu na kateri bo slavnostna govornica Tatjana Rojc, slovenska senatorka v Rimu.

Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbruck je dejal: "Temeljno sporočilo slovesnosti bo, da so tudi vse žrtve vojnega nasilja 2. svetovne vojne dodale svoj pomemben kamenček v mozaik države, da ji danes lahko s ponosom rečemo domovina. Že pred dvema letoma smo na slovesnosti, ki je potekal pod naslovom "Ne vrag, le sosed je mejak" ob 30 letnici uradnega sprejema sedme kitice Zdravljice za slovensko himno, počastili tudi 75 - letnico njenega ponatisa v partizanski tiskarni Trilof, kot primer najlepšega uporniškega tiska v okupirani Evropi. Slovesnost bo temeljila na vlogi, ki so ga vsi, ki so se pridružili uporniškemu gibanju, imeli za ohranjanje slovenskega jezika, kulture in naroda.

In ker gre že za 60. jubilejno srečanje bo slovesnost zato potekala pod naslovom prireditve "Podobe Portoroža", saj se bomo na kratko spominjali preteklih druženj, povzeli nekaj sporočil slavnostnih govornikov in ostalih gostov, predvsem pa prek spominov ponovili že večkrat izrečene opomine, kako krhke so lahko naše vrednote in temeljne človekove pravice v času, ko je sovražni govor na različnih socialnih omrežjih postal tako zelo sprejemljiv. Še bolj kot sovražni govor pa je lahko za nas boleča tišina, ki mu žal vse prepogosto sledi. Sledili bomo mislim enega najbolj prepoznanih zapisovalcev spominov, preživelega taboriščnika iz Auschwitza. Primo Levi nas opozarja, da se ni nič začelo s plinskimi celicami, s krematoriji in koncentracijskimi taborišči, začelo s je s tem, "da so politiki razdelili ljudi med "mi" in "vi"".... In začelo se je, so ljudje začeli verjeti, da je vse to normalno.

Ponovno bomo, predvsem prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, zapornic, izgnank, ukradenih otok... z različnih koncev Slovenije obudili spomin na "vzroke", zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, na trpljenje in razčlovečenje v taborišču in podali opomin, kako se lahko rojeva zlo, če dobri ljudje pogledajo stran in utihnejo. To bodo ponovno zgodbe žensk, z imenom in priimkom, ki so del svojega življenja preživele zgolj kot številka. Zakaj? Ker so pripadale "napačnemu" narodu, "napačnim" vrednotam in prepričanju....? Sledila je zgolj kazen, brez zločina in brez pravične sodbe. Žal živimo v takih časih, ko je potrebno zgodovinski spomin negovati s posebno skrbnostjo in odgovornostjo do resnice ter razumeti korenine zla. Kdo drug bi bil lahko naš boljši kompas v teh turbulentnih časih kot ravno oni?

Potrebno je poudariti, da je letošnja slovesnost posvečena dvema jubilejema - dejstvu da gre za 60. jubilejno srečanje in da letos praznujemo tudi 30 let države Slovenije, ki se je začela rojevati že bistveno prej. Že Zbor odposlancev slovenskega naroda v Kočevju leta 1943 je potekal pod geslom "Narod si bo pisal sodbo sam". Narod je iz objekta zgodovine v 2. svetovni vojni postal subjekt zgodovine - gospodar svoje lastne usode. Na svoj prapor je med drugim zapisal tudi soodločbo slovenskega naroda in ljudsko demokracijo. In ko v skupni državi ni več videl prihodnosti, si je narod ponovno pisal sodbo sam - na referendumu se je odločil za samostojno Slovenijo, slovenski parlament pa je udejanjil voljo ljudstva."

V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo tokrat, v skladu z navodili NIJZ, sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, Marjetka Popovski s spremljevalno skupino glasbenikov, pevk in recitatorjem, učenci in učenke OŠ Koper, tenorist Martin Sušnik, pevec Slavko Ivančič, dramski igralec Domen Valič in drugi. Zvesti soustvarjalci prireditve bodo sodelovali tudi preko projekcij in filmskih spominov nastalih v produkciji TV Medvode.

VIDEO: Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbruck

Foto: Janez Platiše, arhiv 2020
Video: Janez Platiše