O-STA

Najboljši slovenski orači končali državno tekmovanje


Ljubljana, 6. 9. 2021 - V Bolehnečicih se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in v soorganizaciji z Občino Sveti Jurij ob Ščavnici, KGZS - KGZ Murska Sobota, Društvom oračev Pomurja, Biotehniško šolo Rakičan in PGD Bolehnečici odvilo 64. državno tekmovanje oračev Slovenije in 26. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Kvaliteto oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak tekmovalec pa je moral v svojem nastopu preorati 20 x 70 m veliko tekmovalno parcelo strnišča.


Najboljši slovenski orači so se letos pomerili v oranju strnišča. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Med šestnajstimi tekmovalci iz petih slovenskih regij sta nova državna prvaka v oranju postala Igor Pate z Dolenjske, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak iz Bele Krajine, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki.


Na 26. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol se je pomerilo šest dijakov. V kategoriji oranje z obračalnim plugom je zmagal Jan Kozjek z GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Benjamin Kavšek, prav tako z GRM Novo Mesto - center biotehnike in turizma. Tudi med ekipami je bila najboljša GRM Novo Mesto - center biotehnike in turizma.


Poleg glavnega tekmovalnega programa so potekala še tri tekmovanja - tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in prikolico, tekmovanje v oranju s starodobniki in tekmovanje v spretnostni vožnji z dvoosno prikolico. V spremljevalnem programu je že dan prej potekalo usposabljanje za nove sodnike, na dan tekmovanja pa razstava kmetijske mehanizacije, tržnica lokalnih ponudb, dan odprtih vrat Muzeja Oldtimer, predstavitev semenarjev in predstavitev strniščnih dosevkov.


Več informacij, rezultate in fotografije najdete na povezavi.


≠≠≠


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.


Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.


Dodatne informacije

Irena Lipar

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana


E-naslov: irena.lipar@zotks.si

Telefon: 01/25 21 543