O-STA

Jubilejno 60. srečanje nekdanjih internirank, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok

V Portorožu je v nedeljo 5. septembra potekalo jubilejno 60. vseslovensko srečanje nekdanjih internirank, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok. Od petdesetih še živih internirank so se lahko srečanja udeležile Sonja Vrščaj, Elza Kumar Mavrič in Mira Lipicar. Slavnostna govornica je bila TATJANA ROJC, slovenska senatorka v Rimu. Predsednik Slovenije Borut Pahor je Matjažu Špatu, predsedniku Taboriščnega odbora Ravensbrück vročil Zahvalo za ohranjanje spomina na osebne zgodovinske izkušnje žrtev taborišč in opominjanje, da si je treba za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati.

"Bili ste porinjeni v pekel, poslednji, ponižani in razžaljeni, tisti, ki jim je bilo odvzeto ime in so postali številke. In vendar ste kljub vsemu tistemu absolutnemu zlu, ki ste ga prestali, stopili na prizorišče zgodovine kot zmagovalci. Kdor je bil v taborišču, kdor je skusil najhujše zlo, pripovedujejo povrnjenci, si ob povratku postavlja vprašanje, zakaj je njemu bila dana rešitev in zakaj so tovariši in prijatelji, v katerih se je zrcalila podoba izmučenosti in smrti vsakega taboriščnika, postali pepel. Nikoli ne snamete taboriščne suknje z ramen in v bistvu ostajate v duhu tam skozi vsa ta desetletja," je nagovorila zbrane na osrednji prireditvi 60. srečanja nekdanjih taboriščnic, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok v Portorožu, letošnja slavnostna govornica, slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc.

"Danes so ti ponižani in razžaljeni drugi ljudje, tisti, ki prihajajo z ogroženih območij. Njim moramo nuditi to, kar smo podedovali od naših povrnjencev, in sicer spoštovanje telesa, dostojanstvo," je s solzami v očeh dejala Rojčeva, ter opozorila, da so naši "uporniki" in "povrnjenci" iz taborišč, čeprav jim je bilo odvzeto dostojanstvo, na koncu in kljub vsemu hudemu nastopili kot zmagovalci.

V Portorožu se je pred več kot šestdesetimi leti pričela zbirati peščica deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot "brezimne" številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz. Da so si izpovedale svoje stiske, se objele in omilile boleče spomine na trpljenje in ponižanja. Srečanje je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja. "Še enkrat več bomo potrdili tisto, kar žrtve vojnega nasilja vedo že od nekdaj in v kar nas je v dobrem letu dni ponovno nagovorila koronavirusna danost - kako pomembni so za naše preživetje solidarnost, sočutje in spoštovanje sočloveka," je v povabilu na srečanje izpostavil Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück.

Tako kot vsako leto je z veseljem pozdravil "njegove punce", žive pričevalke, ki jih je žal vsako leto manj, letos pa mnoge niso mogle priti tudi zaradi ukrepov pri omejevanju širjenja koronavirusne bolezni. "Prireditev pod naslovom Podobe Portoroža poteka v čast našim materam, babicam, teta, ženskam, ki so del svoje mladosti preživele le kot številke v taborišču, v bedi, pomanjkanju in pod hudim terorjem. Delile so si trpljenje, žalost in strah, predvsem pa so bile sočutne druga do druge in zato so preživele ter ohranile slovenstvo in slovenski rod," je Matjaž Špat poudaril v nagovoru. "Ve ste naš navdih in moralni kompas. Tudi zaradi druženja z vami, drage punce, smo mi postali boljši ljudje. Vaše zgodbe o ljubezni do sočloveka, slovenskega jezika, tovarištva, solidarnosti in domoljubja nas učijo kako človek ostaja človek tudi v najhujših življenjskih razmerah. Zgodbe nas nagovarjajo, da ohranjamo solidarnost in humanost, tudi v teh težkih korona časih in v nas budijo upanje in optimizem," je še dodal v upanju, da se naslednje leto spet srečajo v nekem bolj prijaznem času, brez groženj z epidemijo.

Zbrane je nagovoril tudi častni pokrovitelj srečanja, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti Taboriščnemu odboru Ravensbrück pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in njegovemu predsedniku Matjažu Špatu vročil Zahvalo za ohranjanje spomina na osebne zgodovinske izkušnje žrtev taborišč in opominjanje, da si je treba za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati.

Tokratna slovesnost je ob okroglem jubileju potekala pod naslovom prireditve "Podobe Portoroža", udeležili pa so se je, poleg predsednika države in slovenske senatorke v Rimu ter nekdanjih taboriščnic, še predsednik Zveze združenje borcev za vrednote NOB Marjan Križman, evropska poslanka mag. Tanja Fajon, poslanca mag. Meira Hot in Marko Koprivec, generalna sekretarka v kabinetu predsednika Nataša Kovač, vodja kabineta predsednika dr. Alja Brglez, v.d. direktorja Uprave za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas in številni predstavniki društev in organizacij, ki ohranjajo spomine na medvojne dogodke.

Na slovesnosti so se spominjali preteklih druženj, povzeli nekaj sporočil slavnostnih govornikov in ostalih gostov, predvsem pa prek spominov Ivice Žnidaršič, Janeza Žmavca, Janeza Deželaka, Dušana Stefančiča, Erike Fürst in Sonje Cunder ponovili že večkrat izrečene opomine, kako krhke so lahko naše vrednote in temeljne človekove pravice v času, ko je sovražni govor na različnih socialnih omrežjih postal tako zelo sprejemljiv. Opomnili so, da je še bolj kot sovražni govor lahko za nas boleča tišina, ki mu žal vse prepogosto sledi. Sledili so mislim enega najbolj prepoznanih zapisovalcev spominov, preživelega taboriščnika iz Auschwitza. Primo Levi nas opozarja, da se ni nič začelo s plinskimi celicami, s krematoriji in koncentracijskimi taborišči, začelo s je s tem, "da so politiki razdelili ljudi med "mi" in "vi"".... In začelo se je, so ljudje začeli verjeti, da je vse to normalno.

Ali kot je dejal Matjaž Špat: "Današnji čas nas sili v pozabo, ko zlo le čaka, da se spusti z verige, ko je sovražni govor na različnih socialnih medijih poln žalitev, laži, spodbujanj sovraštva. Pred nami se dogaja drama današnjih brezupnih svetovnih migracij. Ne zapirajmo oči in ušes! Vse se začne z molkom posameznika!

Na prireditvi so, v skladu z navodili NIJZ, sodelovali dramski igralec Domen Valič, orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, pevec Slavko Ivančič, pevka Marjetka Popovski s spremljevalno skupino, recitator Igor Rojc, in številni drugi. Prireditev je zasnovala in realizirala Silvana Knok v sodelovanju s producentom Iztokom Pipanom in montažerjem Žigom Kovačem ter s tehnično podporo ekipe Televizije Medvode.

Besedilo: Nataša Predalič, Janez Platiše
Foto: Janez Platiše