O-STA

Podjetje Platinum Equity je danes sporočilo, da je doseglo dogovor z enim največjih svetovnih ponudnikov logističnih storitev, Kuehne + Nagel International AG, o prodaji svojega portfeljskega deleža v podjetju ACR Logistics

V skladu z dogovorom je vrednost ACR Logistics ocenjena na 500 milijonov evrov. Posel morajo odobriti še pristojne službe za konkurenco, Platinum Equity pa pričakuje, da ji bo Kuehne + Nagel nakazal kupnino v začetku 2006.

"ACR Logistics se je izkazala kot izredna investicija za Platinum Equity in naša družba je prepričana, da se bo podjetje uspešno razvijalo tudi kot del Kuehne + Nagel," je povedal Tom Gores, predsednik uprave podjetja Platinum Equity. "Sem izredno zadovoljen, da se je podjetje ACR uveljavilo kot vodilni svetovni ponudnik pogodbene logistike," je dodal Gores. "Imeli smo srečo, da smo lahko sodelovali z dobro upravo, ki je uspela uresničiti načrte. To je odlično podjetje, ki bo zagotovo velika pridobitev za Kuehne + Nagel."

Platinum je februarja 2004 od Hays plc kupilo podjetje Hays Logistics, ga preoblikovalo v samostojno podjetje in preimenovalo v ACR Logistics. Vodilni iz Platinuma so tudi vzpostavili sodelovanje z upravo ACR, s pomočjo katerega so izboljšali poslovanje in omogočili rast podjetja.

Podjetje ACR Logistics načrtuje, da bo v letu 2005 ustvarilo več kot 1,3 milijarde evrov prihodkov. Sedež podjetja, ki posluje v 11 državah, je v Parizu. ACR je ponudnik storitev načrtovanja nabavne verige, upravljanja z informacijskimi sistemi in podatkovnimi bazami; upravljanja distribucijskih centrov in prevoznih storitev; ter upravljanja z povratno embalažo in blagom, ki ni za prodajo.

Kuehne + Nagel, ki posluje v 98 državah, je lani ustvaril 7,5 milijard evrov prihodkov. Podjetje zaposluje 25.000 delavcev v 620 podružnicah po celem svetu in je tako eden največjih ponudnikov logističnih storitev. Skrivnost uspeha Kuehne + Nagel je v nudenju morskih, zračnih in pogodbenih logističnih storitev ob nadzorovanju upravljanja oskrbovalne verige s pomočjo informacijske tehnologije.

Ob napovedi nakupa so v podjetju Kuehne + Nagel ACR Logistics opisali kot "idealno strateško povezavo", ki bo podjetje dopolnilo s komplementarnimi geografskimi podružnicami, poslovnimi povezavami z odličnimi podjetji, razvejano informacijsko mrežo in sposobnimi vodstvenimi kadri.

"Med podjetjema obstaja velikanska sinergija, ki za družbo ACR nedvomno predstavlja izjemno priložnost za njen nadaljnji razvoj", meni Brian Wall, generalni direktor pariške podružnice Platinum Equity, ki je odgovorna za celotno Evropo. "Ustanovitev in razvoj ACR Logistics skupaj s to poslovno potezo predstavljata še eno uspešno zaključeno zgodbo za naše podjetje. S tem se bo število naših uspešnih poslov še povečalo, obenem pa smo s prodajo dobili dodaten zagon za iskanje novih poslovnih priložnosti v Evropi."

Urbain, izvršni direktor ACR Logistics, je dejal, da je poslovna politika podjetja Platinum omogočila, da je ACR Logistics postal močno podjetje na evropskem trgu logističnih storitev. ACR Logistics se je v tem času usmerilo na doseganje vrhunskih rezultatov in doseganje visoke stopnje zadovoljstva naših strank, k čemur bomo zagotovo stremeli tudi v prihodnje, je še dodal.

"ACR Logistics svojim strankam omogoča več kot le nudenje nižjih stroškov zaradi ekonomije obsega. Naš cilj je ustvarjanje dodane vrednosti, kar dosegamo tako, da logistiko spremenimo v tržno prednost ter našim strankam tako omogočimo nadaljnjo rast na njihovih trgih," zagotavlja Urbain. "Kot del Kuehne + Nagel imamo sedaj še boljše izhodišče, da postanemo dolgoročno uspešno podjetje in kot tako pridobimo še večje zaupanje strank," še dodaja. "Prepričan sem, da smo dobili pravega partnerja za nadaljevanje našega razvoja, ki bo koristil našim strankam in zaposlenim."

O podjetju Platinum Equity

Platinum Equity (www.platinumequity.com) je globalno podjetje, specializirano za združitve, nakupe in upravljanje (M&A&O(R)) podjetij, ki širokemu krogu strank nudijo storitve in rešitve iz področij informacijske tehnologije, programske opreme, telekomunikacij, logistike, proizvodnje, zdravstvenih izdelkov ter zabavne industrije. Od svojega nastanka leta 1995 je podjetje pod vodstvom svojega ustanovitelja, podjetnika Thomasa T. Goresa, prevzelo več kot 50 podjetij. Platinum Equity, ki ima v svojem portfelju trenutno 40.000 zaposlenih ter več kot 600.000 strank, dosega skupni letni prihodek okoli 8 milijard dolarjev. Revija Forbes je Platinum Equity leta 2004 razglasila za 32. največje zasebno podjetje v Združenih državah.

Platinum Equity

Mark Barnhill, 310-228-9514 mbarnhill@platinumequity.com

ali Bill Kobel, 717-649-8705 wkobel@platinumequity.com

ali The Maitland Consultancy, for Platinum Equity Philip Gawith, +44 20 7379 5151 email: pgawith@maitland.co.uk

ali Alastair Crabbe, +44 20 7379 5151 email: acrabbe@maitland.co.uk

ali Kuehne + Nagel International AG Inge Lauble-Meffert, +41 (0)44 786 96 78 fax: +41 (0)44 786 96 90 email: inge.lauble@kuehne-nagel.com

ali ACR Logistics Mireille Dutruge, +33 (0)1 48 07 39 22 email: mireille.dutruge@acr-logistics.com