O-STA

Veteranski pohod za mir 2021

Ljubljana, 21. 9. 2021 - V Ljubljani je potekal Veteranski pohod za mir 2021, ki so ga organizirale Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORIS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov, v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Tokratnega pohoda so se udeležili tudi nekateri ugledni gostje: Milan Kučan, nekdanji predsednik RS, minister za obrambo Matej Tonin, evropski poslanec dr. Milan Brglez, ter svetovalec predsednika RS Boštjan Šefic.

Tema dneva miru 2021 je "Okrevanje za pravičen in trajnosten svet". Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal: "Vabimo vas, da se pridružite prizadevanjem družine Združenih narodov, ko se osredotočamo na boljše okrevanje za bolj pravičen in miren svet. Praznujte mir tako, da se borite proti dejanjem sovraštva na spletu in brez povezave ter širite sočutje, prijaznost in upanje ob pandemiji in ko okrevamo."

Udeleženci pohoda v Ljubljani so se tudi letos zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo in se sprehodili po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici vse do Mestnega trga, kjer se je ob 11.50 uri začela osrednja slovesnost ob letošnjem svetovnem dnevu miru.

Slavnostni govornik oziroma glasnik letošnjega nacionalnega mirovnega sporočila je bil dr. Tonček Kregar, ki je v mirovnem sporočilu med drugim dejal, da nam kot majhnim, komaj opaznim figuram na geopolitični šahovnici, res ne preostane drugega, kot da z distance previdno spremljamo moderne igre prestolov, zato pa smo za razmere na domačem dvorišču odgovorni sami.

Spregovoril je tudi ljubljanski podžupan Dejan Crnek in izrazil pripravljenost mesta Ljubljana po nadaljnji podpori tovrstnim aktivnostim veteranskih in domoljubnih organizacij.

Na Mestnem trgu v Ljubljani je bila prebrana poslanica ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa, sledila je minuta molka za žrtve vseh vojn na svetu, dogodek pa je sklenil Orkester slovenske policije. Program je povezoval Ambrož Kvartič.

VIDEO: 20210921 POHOD ZA MIR 2021 V LJUBLJANI

Foto: Janez Platiše Video: Branka Lopič Montaža: Janez Platiše