O-STA

S študentskimi klubi do čiste Slovenije

Novo mesto, 30. 9. 2020 - Pretekla vikenda sta bila zaznamovana s študentskimi čistilnimi akcijami po Sloveniji. Izvedene so bile v okviru projekta Zveze ŠKIS - S študentskimi klubi do čiste Slovenije. S tem projektom pa smo si mladi zadali, da naredimo korak k čistejšemu lokalnemu okolju in lepši prihodnosti vseh.

S študentskimi klubi do čiste Slovenije je projekt, ki ga sestavljajo čistilne akcije po vsej Sloveniji, izvajajo pa jih lokalni študentski klubi. S projektom želimo spodbuditi k varovanju okolja in vzdrževanju čistejših površin v lokalnih okoljih, s tem pa prispevati k čistejšemu okolju na nacionalni ravni.

Skrb za okolje in boj proti globalnemu segrevanju je v zadnjem času čedalje bolj aktualna tematika. Vse več mladih pa se zaveda te problematike, kar je zelo spodbudno in pomembno za prihodnost vseh nas. Seveda bi težko dosegli očitne spremembe iz danes na jutri, a vendar lahko vsak posameznik stori korak naprej k varovanju okolja. Zavedamo se, da se v zadnjem času uporaba plastike povečuje, s tem pa na žalost tudi eksponentno narašča odpadna plastika. Nemalokrat se zgodi, da ta konča kar v naravi.

Ker pa na mladih svet stoji, smo zavihali rokave in počistili vsaj delček sveta po katerem stopamo. Mi smo edini, ki lahko zagotovimo varno, čisto in zdravo okolje za lastno prihodnost.

Pretekla vikenda (zaradi slabega vremena so ponekod čistilno akcijo prestavili) so klubski aktivisti po vsej Sloveniji izvajali študentske čistilne akcije. Študentski klubi so tako poskrbeli za čistejše lokalno okolje, hkrati pa tudi Slovenijo, saj klubi, sodelujoči v čistilnih akcijah, prihajajo iz različnih regij širom države. Čistilne akcije so že izvedli ali jih v kratkem še bodo naslednji klubi: Klub študentov Dravinjske doline, Klub študentov občin Postojna in Pivka, Klub izolskih študentov in dijakov, Klub študentov občine Koper, Študentski klub Kamnik in Klub B - Klub trboveljskih študentov. Na Zvezi ŠKIS, kot krovni organizaciji študentskih klubov, si želimo, da bi se ta projekt in mnogi drugi, ki so po svoji naravi podobni temu, redno pojavljali na koledarju projektov študentskih klubov. Menimo, da bi ravno s takimi projekti več ljudi ozavestilo dejstvo, kako pomembno je varovanje okolja v katerem živimo. Zahvaljujemo se vsem klubom, ki so čistilne akcije že izvedli in vsem klubom, ki jih bodo izvedli še v prihodnje.

Poleg vestnih klubskih aktivistov pa so nas pri čistilnih akcijah podprli tudi sponzorji Haberkorn, Barjans in Pro Emba, ki so prispevali vreče za smeti ter zaščitne rokavice. Z njihovo pomočjo smo lažje stopili v (čistilno) akcijo in naredili korak na poti do čistejše Slovenije in se jim zato najlepše zahvaljujemo.

Klara Šušteršič

Predstavnica za odnose z javnostmi na Zvezi ŠKIS

e-mali: klara.sustersic@skis-zveza.si

tel. št.: 040 265 373