O-STA

Prodan polmilijonski sistem za superkritično ekstrakcijo, proizveden v Sloveniji

Eno vodilnih podjetij na svetu na področju raziskav, razvoja, predelave in laboratorijskega preizkušanja surovin in izdelkov iz industrijske konoplje je bogatejše za trenutno najučinkovitejši sistem, ki s pomočjo CO2 iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično ter farmacevtsko industrijo. Visokokakovostni materiali, celovita obravnava stranke, tehnična podpora in predvsem bližina so le nekateri izmed razlogov, da je med svetovno konkurenco iz Azije, Amerike in Evrope zmagalo slovensko podjetje SK Škrlj iz Vipavske doline.

Od Panonske nižine do slovenskega izdelka

Septembra je na prostranih poljih v Panonski nižini čas za žetev. Tam ima slovensko podjetje PharmaHemp najetih 400 hektarjev površin s konopljo iz evropske sortne liste. Po sušenju in separaciji, torej ločitvi stebel, semen in listov, ter mletju posameznih delov rastline je še do nedavnega sledila dolga pot v Nemčijo, v tovarno, kjer sicer nastajajo izvlečki hmelja za celotno Evropo. Za tehnološko sicer zelo razvito podjetje je bila polmilijonska investicija v sistem, ki iz rastlin pridobiva izvlečke, velik zalogaj, zato je ta del opravljalo nemško podjetje, ki ima superkritične ekstrakcijske sisteme z velikimi kapacitetami.

Svetovno priznane naprave

Ko je uradna medicinska in farmacevtska stroka potrdila, da so lahko izvlečki oziroma ekstrakti iz konoplje tudi zdravilna učinkovina, je povpraševanje po tovrstnih izdelkih močno naraslo, zato so se v PharmaHemp, enem vodilnih podjetij na svetu na področju raziskav, razvoja, predelave in laboratorijskega preizkušanja surovin in izdelkov iz industrijske konoplje, odločili za investicijo v sistem, ki iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično, pa tudi farmacevtsko industrijo. V tem času je na drugem koncu Slovenije podjetje SK Škrlj razvijalo tovrsten ekstrakcijski sistem. Kot je povedal dr. Boštjan Jančar, tehnološki direktor v podjetju PharmaHemp in pionir v predelavi ter proizvodnji izdelkov iz industrijske konoplje v Sloveniji, so hitro opustili misel, da bi tako obsežno investicijo realizirali z nakupom ekstrakcijskega sistema iz Kanade - raje so se povezali s slovenskimi proizvajalci. Po letu dogovarjanj in usklajevanj je posebej prilagojen sistem iz vipavskih Batuj končno pripotoval v Ljubljano. Bližina, podpora, visokokakovostni vgrajeni materiali in komponente ter celovita obravnava kupca so le nekateri izmed razlogov, da se je podjetje odločilo za nakup ekstrakcijskega sistema slovenskega podjetja SK Škrlj.

Vzpostavitev novega sistema - od ideje do prvega zagona

Sistem je bil zasnovan za prodajo na globalnem trgu, zato je bil poleg vrhunske kvalitete zelo pomemben argument tudi upoštevanje želja in pričakovanj kupca. Po pregledu uporabniških zahtev in predložene specifikacije je sledila izdelava natančnega tridimenzionalnega modela. Ta že na začetku ponuja natančen vpogled v izdelek in ustreznost predlagane rešitve. Ko je bil sistem v Batujah izdelan, so najprej opravili tako imenovani "Factory Acceptance Test" oziroma testni zagon v proizvodni hali, s katerim se preveri, če sistem deluje v skladu z nastavljenimi parametri. Sledil je prevoz sistema na novo lokacijo in ponovni test. Da je lokacijska bližina podjetja velika prednost, se pokaže tudi pri naslednji fazi nakupnega procesa - ta obsega zagon sistema vključno z izobraževanjem kadra, kar razreši vsa morebitna vprašanja in potencialne dvome pri upravljanju sistema. "Od tu naprej je v naših rokah, kako želimo mi naprej eksperimentirati glede na naše predznanje," pove dr. Jančar.

Sistem, ki ne dopušča goljufije

PharmaHemp je prvo in zaenkrat edino podjetje v Sloveniji, ki se je odločilo za investicijo v sistem za superkritično ekstrakcijo z ogljikovim dioksidom. Gre za postopek pridobivanja ekstraktov in učinkovin s pomočjo plinov, ki se nahajajo v super- oziroma subkritičnih pogojih. Plini v superkritičnih pogojih imajo vse fizikalne lastnosti plinov, vendar so nestisljivi in posedujejo enako moč raztapljanja kot tekočine. Prednost superkritične ekstrakcije je v tem, da lahko z uravnavanjem tlaka in temperature vplivamo na moč raztapljanja ter tako potek ekstrakcije prilagodimo pridobivanju točno določenih substanc, ki jih želimo izolirati iz skupne matrice. Ta metoda ekstrakcije kanabinoidov velja za najvarnejšo, najčistejšo ter najučinkovitejšo, a žal tudi najdražjo. Superkritična CO2 ekstrakcija se ne uporablja le za ekstrakcijo kanabinoidov, ampak tudi za proizvodnjo eteričnih olj (za uporabo v proizvodnji kozmetike) ter vsakodnevnih visokokakovostnih izdelkov, pri katerih je zaželeno, da ohranjajo visoko prehransko vrednost in niso denaturirani, kot npr. sadni ekstrakti, omega-3 maščobne kisline, čaji ...

Črpalka, ki ne potrebuje servisiranja

Odločitvi o nakupu tako velikega sistema je botrovalo več dejavnikov. Ne le visokokakovostna in nadstandardna oprema, kupca je prepričala tudi brezčasna nemška membranska črpalka, ki ne potrebuje servisiranja. V primerjavi z ostalimi sistemi gre tu za zelo velik pretok CO2, zelo visok tlak (do 500 bar), sistem pa je skonstruiran tako, da omogoča uporabo v skladu z zahtevami tako imenovane "dobre proizvodne prakse" (Good Manufacturing Practice), kar med drugim pomeni, da beleži vse procesne parametre in da je celoten proces sledljiv, kar je v farmaciji obvezno in nujno.

GMP - Sistem dobre proizvodne prakse zagotavlja, da so proizvodi podvrženi strogim standardom oziroma kontroli kakovosti v vseh fazah, od začetka do konca procesa (od prevzema surovine v proizvodnjo pa do pakiranja končnega izdelka).

Dr. Jančar je izpostavil tudi tehnične karakteristike, ki so prevladale pri odločitvi za nakup. "Pri CO2 ekstrakciji ni nobenih rezidualnih topil." Sistemov za ekstrakcijo je namreč veliko; večina deluje na osnovi ekstrakcije z organskimi topili, najpogosteje etanola, pri čemer določen del topila vedno ostane bodisi v biomasi, ki jo ekstrahiramo, bodisi v končnem produktu. "Naš novi sistem deluje s pomočjo ogljikovega dioksida, pri čemer se le tlak zviša in gre v okolje zanemarljiv del CO2, večina pa se vrača v proces oz. reciklira.

Računalniško voden sistem, ki ne dovoljuje človeške napake

Ena velikih prednosti pri superkritični ekstrakciji je njena učinkovitost, saj poteka pod visokim tlakom, ki pa hkrati predstavlja tudi visoka varnostna tveganja. V primerjavi z nizkocenovnimi sistemi z Daljnega vzhoda Škrljev sistem zazna morebitne nevarnosti in je v celoti avtomatiziran oziroma računalniško voden, kar preprečuje napake zaradi človeškega faktorja. Sistem je opremljen z vmesnikom HMI-Human Machine Interface, ki omogoča programiranje številnih receptur ter bdi nad celotnim procesom ekstrakcije - od vnosa surovine pa do končnega ekstrakta. Če v katerikoli fazi pride do odstopanj, sistem javi napako in opozori operaterja. Zaradi teže ogljikovega dioksida so v sistemu vgrajeni senzorji, varovalke na dnu, ki takoj opozorijo, če bi prišlo do izpustov. Diagnosticiranje morebitnih težav lahko poteka tudi na daljavo, saj ima sistem možnost povezave na brezžično omrežje.

Spremembe v kakovosti končnega produkta

Čistost končnega produkta je le eden izmed pomembnih dejavnikov, zaradi katerih se podjetje odloči za pridobivanje izvlečkov s superkritično CO2 ekstrakcijo. Kot je zatrdil dr. Jančar, nastaja končni produkt pod istimi pogoji kot do sedaj, prav tako je isti tudi izkoristek.

Sistem je zasnovan tako, da lahko deluje 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Trenutno je v uporabi tri dni tedensko.