O-STA

Velenjski gimnazijci na projektnem srečanju na Siciliji

Velenje, 7. 10. 2021

Velenjski gimnazijci na projektnem srečanju na Siciliji

Prvo mednarodno srečanje oziroma aktivnost učenja, poučevanja, usposabljanja v projektu CEMLO (Connect, enjoy mountains & learning outdors), ki je sofinanciran v programu Erasmus+, se je po skoraj dveletnem covid premoru končno zgodilo v živo. Srečanje je potekalo med 27. septembrom in 1. oktobrom na Eolskem otočju v Italiji. Projekt CEMLO je namenjen temu, da dijaki z različnimi medpredmetnimi aktivnostmi v naravi osvajajo dodatna znanja iz geografije, zgodovine in biologije.

Udeležili pa so se ga predstavniki partnerskih gimnazij iz Liparov, Italija, iz Koprivnice, Hrvaška, iz Eitminiškesa, Litva, ter 4 dijaki in 3 mentorji iz Gimnazije Velenje. Predstavniki gimnazije iz Nazilija, iz Turčije, se srečanja zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje prenosa virusa v Italiji niso udeležili.

V skladu z delovnim naslovom srečanja "Raziskovanje naših gora, skala za skalo" so udeleženci srečanja dodobra spoznali geografske in geološke značilnosti vulkanskega otočja, ki je uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine. Obiskali so oba aktivna vulkanska otoka, Vulcano in Stromboli - oba sta dala ime posebnima tipoma vulkanskih izbruhov. Med pohodom po otoku Vulcano so si ogledali aktivni krater, vulkanske "bombe s krušno skorjo", se izogibali po gnilih jajcih smrdečih solfatar in fumarol ter blatnih izvirov. Na nočni vožnji z ladjico so si ogledali atraktivne periodične izbruhe Strombolija. V času projektnega srečanja so se dijaki seznanili z lokalnim načinom življenja na Siciliji, z ogledi farme kaper in vinograda pa spoznali, da vulkanska dejavnost omogoča nastanek zelo rodovitne zemlje, ki nudi dobre pogoje za kmetijske dejavnosti. Seveda so vsi udeleženci mednarodnega srečanja tudi izkoristili ugodno sredozemsko podnebje, ki omogoča kopanje v morju še v jesen.

Pomemben del projekta predstavlja tudi povezovanje - dijaki so med seboj spletli precej stikov z dijaki drugih držav, celo iz Nemčije in Španije, saj je hkrati potekalo še srečanje v drugem mednarodnem projektu Food Connecting People.

Miran Papež,

Šolski center Velenje