O-STA

EIG podpisal sporazum o nakupu 10-odstotnega deleža v družbi APLNG za 1,592 milijarde ameriških dolarjev

24. oktober 2021 21:30 UTC

Doslej največji nakup deleža v integriranem projektu utekočinjenega zemeljskega plina (LNG-ja) pod vodstvom sponzorja

WASHINGTON - (BUSINESS WIRE) - EIG, vodilni institucionalni vlagatelj v svetovni energetski in infrastrukturni sektor, je danes objavil, da je sklenil dokončni sporazum, v skladu s katerim bo od družbe Origin Energy Limited ("Origin") za nakup lastniškega kapitala v višini 1,592 milijarde ameriških dolarjev prevzel 10-odstotni delež v družbi Australia Pacific LNG Pty Limited ("APLNG" ali "projekt").

Ta inovativni sporazum predstavlja prvi nakup deleža v delujočem integriranem projektu utekočinjenega zemeljskega plina, ki ga je izvedel sponzor zasebnega kapitala.

Poudarki o sredstvih in strateška obrazložitev

APLNG je integrirani projekt utekočinjenega zemeljskega plina prve stopnje z uveljavljenim obratom za utekočinjanje, ki je po zmogljivosti utekočinjanja največji projekt utekočinjenega zemeljskega plina na vzhodni obali Avstralije in glavni dobavitelj utekočinjenega zemeljskega plina v Azijo ter plina na avstralski domači trg. Projekt, ki se nahaja v Gladstonu v Queenslandu, doslej dosledno dosega svojo zastavljeno zmogljivost devet milijonov ton na leto in ima odlično lokacijo črpališča, saj se izvaja v kotlinah Surat in Bowen, ki sta bogati s plinom, kar zagotavlja dolgoročne rezerve. Projekt obratuje po globalno konkurenčnih stroških, ki zagotavljajo doseganje donosnosti, in je v dobrem položaju, da zadovolji naraščajoče povpraševanje po utekočinjenem zemeljskem plinu v azijsko-pacifiški regiji.

Projekt, ki ga upravljata družbi ConocoPhillips (operater poproizvodnih storitev) in Origin Energy (operater proizvodnih storitev), ima dolgoročne pogodbe za utekočinjeni zemeljski plin z dvema partnerjema, družbama Sinopec in Kansai Electric.

V zadnjih petnajstih letih je podjetje EIG vlagalo v devet ločenih projektov utekočinjenega zemeljskega plina v šestih državah, ta nakup pa predstavlja nadaljevanje njegove strategije za pridobivanje visokokakovostnih sredstev na področju utekočinjenega zemeljskega plina. Prevzem hkrati nadgrajuje prisotnost podjetja EIG na področju naložb v Avstraliji in mu zagotavlja platformo za prihodnjo rast na področju globalnega utekočinjenega zemeljskega plina.

R. Blair Thomas, predsednik uprave in glavni izvršni direktor podjetja EIG, je dejal: "To je prelomna transakcija, ki odraža naše močno zaupanje v sredstva, naše partnerje in pomen utekočinjenega zemeljskega plina kot ključnega dejavnika energetskega prehoda. Transakcija izkorišča bogate izkušnje podjetja EIG na področju globalnega utekočinjenega zemeljskega plina in našim vlagateljem zagotavlja privlačen in stalen dotok denarnih tokov."

Ključni podatki o transakciji

V okviru transakcije bo imel EIG pravico predlagati enega člana upravnega odbora družbe APLNG in bo ohranil običajne delničarske pravice in varovalke.

Transakcijo je odobril avstralski odbor za pregled tujih naložb, odvisna pa je tudi od tega, da se ConocoPhillips in Sinopec odpovesta predkupnim pravicam. Drugi običajni pogoji morajo biti prav tako izpolnjeni.

Morgan Stanley je bil finančni svetovalec družbe EIG v zvezi s to transakcijo, družbi Allens Linklaters in Latham & Watkins pa sta bila pravna svetovalca.

O podjetju EIG

EIG je vodilni institucionalni vlagatelj v svetovni energetski in infrastrukturni sektor, ki je 30. junija 2021 upravljal 22,5 milijarde dolarjev premoženja. EIG je specializiran za zasebne naložbe v energijo in z njo povezano infrastrukturo na svetovni ravni. V svoji 39-letni zgodovini je EIG v energetski sektor vložil več kot 38 milijard dolarjev prek več kot 373 projektov ali podjetij v 38 državah na šestih celinah. Med strankami skupine EIG so številni vodilni pokojninski načrti, zavarovalnice, donatorji, fundacije in državni premoženjski skladi v ZDA, Aziji in Evropi. Družba EIG ima sedež v Washingtonu, pisarne pa v Houstonu, Londonu, Sydneyju, Riu de Janeiru, Hongkongu in Seulu. Dodatne informacije so na voljo na spletni strani podjetja EIG na naslovu www.eigpartners.com.

Oglejte si izvirno besedilo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20211024005041/en/

Kontakti

Sard Verbinnen & Co.
Kelly Kimberly / Brandon Messina
+1 212-687-8080
EIG-SVC@sardverb.com

Vir: EIG

Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.