O-STA

Na svetovni dan varčevanja vabljeni v Bankarium

31. oktober je svetovni dan varčevanja. Ta bančni praznik bomo v Bankariumu, Muzeju bančništva Slovenije, obeležili z prostim vstopom in brezplačnimi vodenimi ogledi.

Svetovni dan varčevanja so razglasili leta 1924 na prvem mednarodnem kongresu hranilnic v Milanu, kjer se je zbralo 354 predstavnikov iz 27 držav. Namen svetovnega dne varčevanja je bil ozaveščati ljudi o varnejšem in donosnejšem varčevanju denarja v banki in ne doma pod žimnico ali v nogavici.

Dan varčevanja je bil nekoč eden najbolj pomembnih praznikov v državi. Pri nas smo ga praznovali od leta 1925, pravi bančni praznik pa je postal po drugi svetovni vojni.

V Sloveniji sta bila dan in pozneje mesec varčevanja zaznamovana s promocijo varčevalne kulture. Banke, združene ali posamezno, so izdajale plakate in drugo promocijsko gradivo, ki je s podobo in s slogani spodbujalo k varčevanju in s tem seveda k uporabi bančnih storitev. Varčevanju denarja na banki je namreč pomenilo varno hranjenje denarja in je prineslo obresti, preudarno varčevanje pa je izboljšalo življenjski standard. Zbran denar je šel v obtok za kreditiranje gospodarstva, komunale, gradnjo stanovanj in za potrošniške kredite.

Na tokratni Svetovni dan varčevanja vas torej vabimo v Bankarium, Muzej bančništva Slovenije, v nekdanjo bančno dvorano Mestne hranilnice ljubljanske na Čopovo ulico 3 v Ljubljani. Muzej je odprt vsak dan od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

Obiskovalci se lahko v muzeju, ki je nastal v eni od najbolj znamenitih ljubljanskih secesijskih stavb, v multimedijskem uvodu najprej seznanijo s pet tisoč let dolgo zgodovino bančništva, v dvestoletno bančno dediščino na Slovenskem pa jih nato popelje predstavitev zgodovine bančnih institucij in praks na naših tleh. Poučijo se tudi o nastanku prvih hranilnic in se sprehodijo skozi zgodovino vse do pojava digitalnih mobilnih denarnic. Ogledajo si lahko vse denarne valute, ki so bile v tem obdobju veljavne na ozemlju današnje države, ter spoznajo ključne osebe slovenskega bančništva. Marsikoga pa pritegnejo tudi bančna okenca iz različnih obdobij, bogata zbirka hranilnikov in hranilnih knjižic ter celo notranjost bankomata. Obiskovalci lahko vstopijo tudi v bančni trezor, za konec pa na igriv način preverijo svojo finančno pismenost.

NLB Komuniciranje