O-STA

Nagrada za naj inovacijo na Fakulteto za elektrotehniko UL

Rektorjevo nagrado za naj inovacijo UL je prejela ekipa s Fakultete za elektrotehniko UL za prototipni elektroporator (vir arhiv FE UL)

Prvo mesto in letošnjo Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani (UL) je v kategoriji raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na UL, osvojila ekipa s Fakultete za elektrotehnike (FE UL). Tradicionalni natečaj za rektorjevo nagrado sicer poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem ter spodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg.

Komisijo prepričal visokofrekvenčni bipolarni prototipni elektroporator

Komisijo za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani je v kategoriji raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na UL, prepričal prototipni elektroporator visokofrekvenčnih bipolarnih pulzov, ki so ga predstavili doc. dr. Matej Reberšek, prof. dr. Damijan Miklavčič in asist. dr. Eva Pirc s FE UL. Elektroporacija je sicer metoda, ki z električnimi pulzi začasno poveča prepustnost celične membrane. S to metodo lahko v celico vnašamo zdravilne učinkovine (elektrokemoterapija), pDNK (genska terapija in DNK cepiva) ali sprožimo celično smrt (ablacija).

Pester bazen inovatorjev na elektrotehniški fakulteti

FE UL je imela v finalu še tri ekipe. V kategoriji študentk in študentov, alumen in alumnov so bili to Gal Likar, Žiga Andrejc, Urh Smrkolj in Jakob Jenko z idejo TapLock - pametna ključavnica za kolo ter Erazem Kos z inovativnim računalniškim programom AVA Diagnostics. V kategoriji raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na UL, pa so bili v ožjem izboru tudi doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, mag. Jure Verhovnik, Aleksander Hrastič, Monika Bogataj, Franc Drobnič, Gregor Balkovec, Jure Trilar, Argene Superina in dr. Nina Cvar s projektom SMART ARGO.