O-STA

'Zbujeni v sanje' dokumentarni film o slovenski vojni. Izjave po končni predpremieri filma #video

'ZBUJENI V SANJE' DOKUMENTARNI FILM O SLOVENSKI VOJNI. IZJAVE PO KONČNI PREDPREMIERI FILMA

Ljubljana, 19.11.2021 - V Slovenski kinoteki v Ljubljani je bila predpremierna projekcija dokumentarnega filma namenjena medijem in sodelujočim pri nastajanju filma. Premierna projekcija filma bo v torek, 23.11.2021 ob 21.05 uri na Televiziji Slovenija - SLO1

Po končani projekciji so za Seniorske Novice TOMAŽ LENTNAR, scenarist in režiser, LADISLAV LIPIČ, predsednik ZVVS in TOMAŽ ČAS, predsednik, ZPVD Sever dali izjavo.

"Zbujeni v sanje" je 50 minutni film, ki pripoveduje zgodbo slovenske vojne tam, kjer se je resnično dogajala. V zgodbi ni interpretacije morebitnih političnih in gospodarskih koristi akterjev in ne olepševanja ali želje po mitizaciji. Zgodbe s ključnih bojišč pripovedujejo ljudje s prve bojne linije in z ognjene črte. Tisti, katerih življenja so bila dejansko ogrožena, ki so bili težko ranjeni ali pa so bili priča smrti svojih soborcev.

Film ponuja neposreden pogled v krvavo drobovje vojne in hkrati zaradi odsotnosti vsake želje po uveljavljenju lastnega ega pričevalcev, nosi duh časa. Pojasni vse, kar razlage in analize, pa naj so še tako temeljite, ne zmorejo. Film skozi oči slehernika na kratko razjasni dejstva in razmerja, ki so to vojno delala posebno in usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno belih delitev na naše in vaše. Največja etična vrednost filma je v tem, da so končno dobili besedo tisti, ki so se, za povsem subjektiven ideal boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji, izpostavili smrtni nevarnosti svoja življenja.

Film sta financirali Zveza društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Video foto in besedilo: Janez Platiše