O-STA

Kako ti bo pametna aplikacija iRobot za robote Roomba olajšala življenje

Z aplikacijo preprosto naredite urnik, da iRobot sesa, ko vas ni doma.
OPOMNIK - sezona menjave dlake je tukaj! iRobotu lahko zapoveste, da večkrat posesa prostore, kjer se zadržuje vaš ljubljenček.

Nekateri morda aplikacije za upravljanje pametnega robotskega sesalnika ne uporabljate, ker vam je preprostejše pritisniti gumb za začetek sesanja na njegovem telesu. Da se tudi tako, vendar izgubljate izredno veliko. Naj vam razložimo, zakaj?

Morda niste vešči uporabe aplikacij na pametnem telefonu, ker ste nekoč poskusili in se vam je zdelo prezapleteno. Naj vas morebitna slaba izkušnja ne omejuje pri raziskovanju aplikacije iRobot, kajti redkokatere so tako preproste in razumljive za uporabo. Nikakršne bojazni ni, da bi karkoli naredili narobe, ker preprosto ne morete, a z njeno pomočjo lahko znatno izboljšate učinek čiščenja. Naprednejši modeli iRobot Roomba namreč že po dveh vožnjah izdelajo izredno natančen tloris prostora, morda celo tlorise za vsako nadstropje posebej, ki služijo njim, da se učijo in bolje sesajo, pa tudi vam, da jim pri tem pomagate, oziroma da jih upravljate preko zaslona pametnega telefona praktično od kjerkoli!

Zapovejte mu, kam ne sme

Vsak ima kotiček ali celo več njih, za katere je bolje, da robot nanje ne vstopi. Nekatera so stalna, druga občasna. Morda so tam posodice s hrano in vodo ljubljenčka ali, kar bo kmalu spet aktualno, božično drevesce. Morda kaj tretjega. Ni važno, zakaj želite preprečiti, da bi robot tja šel, važno je, da je omejitev lažje narisati in jih spreminjati na tlorisu v aplikaciji, kot področja zagraditi s fizičnimi ovirami, ali uporabiti naprave za navidezni zid. Vse, kar morate storiti, je odpreti aplikacijo, izbrati funkcijo urejanja tlorisa in vanj vnesti, spremeniti ali odstraniti prepovedano področje. Ko ga na primer želimo oblikovati, se na zaslonu pojavi pravokotnik rdeče barve, ki ga premaknemo na želeno mesto in prilagodimo njegovo velikost. Ker lahko prikaz tlorisa po želji povečujemo in zmanjšujemo, področje preprosto izredno natančno prilagodimo, da bo robot še vedno lahko sesal povsod tam, kjer lahko, in obenem ne bo vstopil na površino, kjer gre lahko kaj narobe. Še pomembneje pa je, da ga zlahka in predvsem hitro izbrišite, ko ga ne potrebujete več. Že pri naslednjem sesanju se bo robot obnašal, kot da prepovedanega območja nikdar ni bilo.

Ko se spreminjamo mi, se spreminja bivališče. Enkrat vanj nekaj dodamo, drugič odstranimo. Med takšnimi stvarmi so tudi tiste, ki bi jih lahko robot morda poškodoval ali prevrnil, zato je nadvse priročno, da imamo vedno moč določiti, kje se lahko giblje in kje ga preprosto nočemo videti. Ravno z aplikacijo pa je nadzor nad tem neprimerno preprostejši, kot kdajkoli prej.

Ostanite korak pred umazanijo

Ko robot oblikuje tloris bivališča, že sam poskuša zaznati posamezne sobe. V tem je kar učinkovit in velikokrat je dovolj, da jim samo še podelite imena. A tudi če ni tako, je z orodji za razmejitev in združevanje površin tlorisa v sobe preprosto popraviti njegovo morebitno drugačno dojemanje okolice. Vprašali se boste, čemu bi to sploh morali narediti. Odgovor je jasen. Ker boste imeli večji vpliv nad njegovim delom. Ni namreč nujno, da od njega vedno želite čiščenje celotnega stanovanja. Večinoma že, a ne vedno. Tedaj ga boste zlahka poslali v eno ali več izbranih sob, do katerih bo pot našel sam.

Podobno velja še za eno izredno uporabno funkcijo. Namesto prepovedanih površin lahko na tlorisu označimo poljubne površine, ki so ravno tako zanimive za občasno ali redno čiščenje. Na primer okolica jedilne mize. Postopek je tudi v tem primeru izredno preprost, le da je to pot pravokotnik modre barve. Premaknemo ga na pravo mesto, prilagodimo velikost in imenujemo. Potem boste lahko robota po želji poslali sesat izključno tja.

Naj robot dela, ko je najmanj moteč

Zdaj je na vrsti morda od vsega najbolj pomembno. Oblikovanje scenarijev delovanja. Koliko? Poleg osnovnega, "posesaj povsod", še čim več podrobnejših. Na primer, "posesaj spalnice", da bo šel robot preko glavne spalnice in otroških sob ali "po kosilu", scenarij, ki mu bo zapovedal sesanje okoli jedilne mize in kuhinjskih omaric. Omejitev je le v potrebah, ki pa so pri vsakem uporabniku in bivališču drugačne. Zato sami najbolje veste, kaj pravzaprav potrebujete. Postopek je podobno kot vsi do zdaj razumljiv in preprost. Za nov scenarij izberete sobe ali ali področja sesanja iz seznama, ki ga poda aplikacija.

Ko so scenariji narejeni, pride na vrsto rutina. Lepota, da lahko (skoraj) pozabite na robotski sesalnik, pa se boste vseeno vedno vrnili v očiščen dom. Aplikacija vam sicer omogoča, da po želji ali potrebi robota zažene na daljavo. Če se spomnite. Ali ni bolje, da robot ve, kdaj mu je delo zapovedano? Kot vse ostalo je tudi oblikovanje njegovega urnika izredno preprosto. Določite dneve, ure in izberete scenarije. Smiselno je, da robot sesa takrat, ko nikogar ni doma, ko torej nikogar ne bo motil. Kolikokrat na teden in naš odgovor, če je le možno vsak dan. Samo na ta način bo robot iRobot Roomba izpolnil svoje poslanstvo - to pa je boj z umazanijo in ohranjanje čistoče.

Bodite vedno na tekočem

Opisali smo funkcije, ki se nam zdijo izrednega pomena in dvignjeno raven uporabe robotskega sesalnika na nov nivo, toda namen aplikacije je mnogo širši. Robot je preko domačega brezžičnega omrežja povezan v internet, da ga lahko upravljamo na daljavo, in od kjer po potrebi dobi posodobitve programske opreme. iRobot zaradi tega izredno veliko napora vlaga v varnost in zasebnost, zato uporablja najvišje varnostne standarde in tehnologije šifriranja. Ni nevarnosti, da bi kdorkoli vdrl v robota in vam lahko na kakršenkoli način škodoval. Aplikacija pa bo poskrbela še za potešitev radovednosti. Če želite lahko pregledujete zgodovino sesanja in druge informacije, ki so tam na voljo. Prav tako vas bo obvestila v primeru težav, kot so poln košek za smeti, ali če se robot med delom zaplete v predmet, ki ste ga pozabili umakniti s tal, in obstane na mestu. Tovrstna obvestila niso nikoli odveč.

Aplikacija iRobot za pametne telefone in tablične računalnike je del robotskega sesalnika iRobot Roomba neodvisno od modele, od njega je odvisno le, katere funkcije so na voljo. Zgolj z njeno pomočjo lahko namreč iz domačega pomočnika iztisnete vse, česar je sposoben. Lahko ga sicer uporabljate tudi brez nje, toda v tem primeru se zavestno odpoveste funkcijam, ki vam bodo v marsičem olajšale življenje.