O-STA

Ne zgolj še ena matematična knjiga

naslovnica knjige

Ljubljana, 2. 12. 2021 - Pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je izšla zbirka rešenih nalog avtorja dr. Aleša Berkopca, pripravljenih za delavnico Uporaba matematike, ki poteka v okviru obšolskih predavanj pri ZOTKS. Vsebina knjige Uporaba matematike z rešenimi primeri iz naravoslovja približno sledi gimnazijski in malo fakultetni snovi pri matematiki.

Knjiga je vsebinsko razdeljena na naslednja poglavja: Števila in računska pravila, Napotki in namigi, Funkcije ene spremenljivke, Geometrija in trigonometrija, Vektorji, Zaporedja in vrste, Odvod, Integral, Kombinatorika in verjetnost, Matrični račun, Kompleksna števila in Navadne diferencialne enačbe.

Zbirka rešenih nalog je namenjena vsem tistim, ki v šoli pogrešajo, ali so pogrešali več povezovanja matematike z vsakdanjim življenjem. Primerna je za nadobudne učence in dijake kot tudi za nadaljnje utrjevanje znanja pri študentih. Knjiga hkrati tudi razkriva, da naravo lahko opišemo v matematičnem jeziku in jo tako bolje razumemo.

Avtor knjige je dr. Aleš Berkopec, po izobrazbi fizik. Za petindvajsetletno pedagoško delo na Fakulteti za elektrotehniko UL so se mu študentje oddolžili z Vidmarjevo nagrado. Njegovi raziskovalni prispevki znanosti so s področja statistike (algoritem za izračun hipergeometrične porazdelitve), mehanike (enačba za opis oblike vpetega trama) in atmosferske elektrike (hipoteza o nastanku nevihtne strele). V prostem času se ukvarja z astronomijo in glasbo.

Več informacij vam je na voljo na povezavi.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Irena Lipar in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov in telefon:

irena.lipar@zotks.si, 01/25 13 743

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378