O-STA

Skupina Supernova naznanja prevzem šestih nakupovalnih centrov Cora Skupin Louis Delhaize in Galimmo v Romuniji

Constanta
Bacau
Alexandriei
Albert Dr. Philipp Weinwurm

Supernova grup, ki velja za vodilnega investitorja na slovenskem in hrvaškem trgu s 40 trgovskimi centri nadaljuje širitev poslovanja na Romunskem trgu in hkrati v aprilu 2022 napoveduje otvoritev največjega in najmodernejšega nakupovalnega središča v Sloveniji, Supernove Rudnik.

Po lanskem vstopu na romunski trg s prevzemom nakupovalnega centra Jupiter City v Pitestiju, avstrijska Skupina Supernova uspešno nadaljuje s širitvijo na romunskem trgu s prevzemom šestih Corinih nakupovalnih centrov Skupin Louis Delhaize in Galimmo, ki imata v lasti hipermarkete Cora. Skupina Supernova, eno vodilnih zasebnih nepremičninskih podjetij, fokusiranih na visoko kakovostne prodajne zmogljivosti v srednji in vzhodni Evropi, načrtuje, da bo že sedaj zelo uspešne centre na odličnih lokacijah v Bukarešti, Bacăuu, Konstanci in Drobeti vključila v svoj portfelj ter jih v naslednjih nekaj letih posodobila.

Pod novim lastništvom se bodo nakupovalni centri Bucharest Cora Alexandriei, Bucharest Cora Lujerului, Bucharest Cora Pantelimon, Cora Bacău, Cora Brătianu (Konstanca) in Cora Drobeta Turnu Severin, ki se skupno raztezajo na okoli 140.000 kvadratnih metrih, preimenovali v nakupovane centre Supernova, medtem ko bo Cora ostala glavna zakupnica, ki bo zagotavljala oskrbo s prehrambenimi proizvodi. Izboljšala se bo tudi sestava zakupnikov ter ponudba in ostale zmogljivosti centrov.

"Vesel sem, da se nadaljuje intenziven razvoj naše skupine, in da se je močno povečala naša navzočnost na romunskem trgu. Cora je pomemben partner s čudovitimi projekti na zelo privlačnih lokacijah. Prepričani smo, da lahko v bližnji prihodnosti izboljšamo vse centre in jih dvignemo na še višjo raven," je dejal Frank Philipp Albert, lastnik Skupine Supernova.

Transakcija nima vpliva na komercialno delovanje Core, ki bo še naprej poslovala v formatu hipermarketov in oskrbovala romunske kupce s širokim naborom izdelkov in storitev, tako klasično kot prek spleta. Vseh 10 Corinih hipermarketov v Romuniji bo še naprej upravljalo podjetje Romania Hypermarche, podružnica Skupine Louis Delhaize.

"Ta operacija zajema čisto prodajo in povratni najem ter odpira novo poglavje v Corini lokalni zgodovini, saj nam daje priložnost za nadaljnji razvoj našega komercialnega odtisa. To odločitev smo sprejeli po temeljiti oceni naših nepremičnin v Romuniji in jo vidimo kot pomemben vzvod nadaljnjega lokalnega razvoja. Pozdravljamo dogovor s Supernovo. Prepričani smo, da je pravi partner za Coro. Kot zakupniki bomo nadaljevali z vodenjem naših hipermarketov na istih lokacijah," pravi Thierry Destailleur, predsednik uprave Cora Romani.

Supernova je vstopila na romunski trg novembra 2020, ko je prevzela nakupovalni center Jupiter City v Pitestiju, ki se razteza na več kot 45.000 kvadratnih metrih, ima 1700 parkirnih mest in več kot 90 trgovin. Novo prevzeti nakupovalni centri bodo deležni obsežne obnove, posodobitve in uskladitve z blagovno znamko Supernova, pri čemer bodo sledili zgledu nakupovalnega centra Jupiter City, kjer so se se posodobitvena in širitvena dela že začela. Nov prevzem bo zagotovo okrepil položaj Supernove v Romuniji in predstavlja naslednji mejnik dinamične rasti skupine.

O Supernovi:

Skupina Supernova je mednarodno podjetje s sedežem v Gradcu, usmerjena v razvoj in upravljanje poslovnih nepremičnin v Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Skupina Supernova je poleg omenjenih ključnih trgov dejavna tudi v Nemčiji, na Slovaškem in v Romuniji. Trenutni portfelj skupine obsega 74 nepremičnin in sedem zemljišč v skupni bruto vrednosti 1,4 milijarde EUR.

Supernova je na slovenski trg vstopila leta 2002 z razvojem dveh prodajaln tipa "naredi sam" ter dveh nakupovalnih centrov v Ljubljani in Kopru. V letu 2008 je skupina pomemben del slovenskega portfelja prodala podjetju Pramerica in odprla nakupovalni center Supernova Ljubljana Rudnik. Supernova Rudnik je trenutno v zaključni fazi dograditve in bo postal eden izmed največjih in najsodobnejših nakupovalnih središč v Sloveniji. Edinstven koncept bo vseboval bogato nakupovalno izkušnjo. Z dodatnimi 60 trgovinami, ki bodo razporejene v dveh nadstropjih, bo skupaj kar 130 trgovin znanih domačih in svetovnih znamk.

Skupina Supernova je v letu 2019 dosegla vodilni maloprodajni položaj na slovenskem trgu po številu nakupovalnih središč in skupni zakupni površini. Sprva je skupina Supernova prevzela 10 trgovskih objektov iz portfelja Mercatorja (Ljubljana Šiška, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper, Slovenj Gradec, Novo mesto, Postojna). Istega leta je Supernova nadaljevala uspešno širitev s prevzemom 11 nakupovalnih središč podjetja Centrice Real Estate GmbH, podjetja ameriškega sklada Lone Star. To so nakupovalni centri Qlandia v Kamniku, Kranju, Krškem, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju, pa tudi nakupovalna središča v Mariboru Tezno, Metliki, na Ravnah na Koroškem in v Slovenskih Konjicah.

Skupina Supernova uvaja tudi projekt Green Dot, s katerim bo optimizirala poslovne prakse in do leta 2028 dosegla popolno ogljično nevtralnost. Kot ena vodilnih vlagateljic verjame v odgovorno upravljanje okolja in pospeševanje uporabe obnovljivih in trajnostnih virov energije. V jedru njene strategije je torej proizvodnja trajnostne energije in pozorno upravljanje naravnih virov. K temu stremi pri gradnji in upravljanju svojih izpopolnjenih objektov, zato so v tem letu zaključil s postavitvijo sončnih celih na vseh Supernova objektih v Sloveniji, ki to omogočajo, med drugim, Supernova Celje, Novo mesto, Kranj, Ptuj, Nova gorica, Kamnik in druge.