O-STA

Tudi ZD Velenje, ZP Šoštanj in ZP Šmartno ob Paki v boj proti bakterijski pljučnici

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae. Obstaja več kot 90 serotipov te bakterije, od katerih lahko večina povzroča bolezni. Okužbe se pojavljalo skozi vse leto, največ pa jih je ravno v zimskih mesecih in spomladi. Čeprav so morda videti nenevarni, lahko povzročijo resne bolezni kot je npr. pljučnica z dolgotrajnimi posledicami.

Kako se lahko zaščitimo?

Na srečo je tveganje za te bolezni mogoče močno zmanjšati s cepljenjem, ki je za vse starejše od 65 let in kronične bolnike BREZPLAČNO in se opravi z enim odmerkom 23-valentnega polisaharidnega cepiva. Prebolela okužba z enim od 90 serotipov pnevmokokov ne predstavlja imunosti za okužbo z drugimi serotipi. Cepljenje se priporoča tudi, če je posameznik že prebolel invazivno pnevmokokno okužbo.

Kje se lahko cepimo?

Cepljenje je možno v ambulanti za cepljenje ZD Velenje, pa tudi v ZP Šoštanj in v ZP Šmartno ob Paki in sicer po sledečem razporedu:

ZD Velenje: Torek 15:00 - 17:00 in v petek od 7:00 - 10:00 (na cepljenje proti pnevmokoku se ni potrebno naročiti) v ZD Velenje, Ambulanta za cepljenje, Vodnikova 1, 3320 Velenje.

ZP Šoštanj: Torek 12:00 - 13:00 (na cepljenje proti pnevmokoku se je potrebno naročiti na telefonsko številko 03 588 16 40 in sicer v dopoldanskem času).

ZP Šmartno ob Paki: Torek 10:30-11:30 (na cepljenje proti pnevmokoku se je potrebno naročiti na telefonsko številko 03 588 16 40 in sicer v dopoldanskem času).

Več informacij najdete tukaj.

Samo eno zdravje imamo - zaščitite ga!