O-STA

Nagrada dr. Uroša Seljaka

Nagrada dr. Uroša Seljaka

Dr. Uroš Seljak, predsednik republike, Univerza v Ljubljani in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) bodo vsako leto na začetku študijskega leta podelili Nagrado dr. Uroša Seljaka. Z njo želijo spodbujati in podpirati znanstvene objave študentk in študentov prve in druge stopnje s katere koli slovenske univerze ter spodbujati mentoriranje študentk in študentov. Ustanovitelj nagrade je dr. Uroš Seljak, letošnji prejemnik ene najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področja kozmologije - Gruberjeve nagrade.

Dr. Seljak, fizik, kozmolog in profesor astronomije na Univerzi Kalifornije, Berkeley ter alumen Univerze v Ljubljani, je prejel prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja. Nagrado v višini 500.000 ameriških dolarjev je prejel s še dvema nagrajencema. S svojim delom nagrade je ustanovil Nagrado dr. Uroša Seljaka. Skupaj z Univerzo v Ljubljani in Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo bo vsako študijsko leto podelil 10.000 ameriških dolarjev za najboljšo oz. najboljše znanstvene objave študentk, študentov prve in druge stopnje študija katere koli slovenske univerze. Prijavljena dela bo ocenila posebna komisija. Nagrado lahko prejme ena študentka oz. študent, v primeru enakovrednih del pa se bo razdelila med največ tri študentke, študente.

Nagrada dr. Uroša Seljaka je bila prvič predstavljena javnosti na vsakoletnem sprejemu predsednika republike Boruta Pahorja, ki ga organizira za Slovenke in Slovence, ki študirajo ali znanstveno delujejo v tujini. Dr. Seljak je zbrane nagovoril v videonagovoru in dejal, da je ob prejemu nagrade želel narediti nekaj za Slovenijo. Sčasoma se je izoblikovala ideja, da bi lahko z nagrado spodbudil raziskovanje med študentkami in študenti v Sloveniji ter po drugi strani utrdil vezi med slovenskimi akademikinjami in akademiki v tujini in Sloveniji.