O-STA

Uradni pričetek 10-milijonskega projekta SMASH

Sporočilo za javnost

Za takojšnjo objavo!

Cilj projekta SMASH, ki ga vodi Univerza v Novi Gorici, je pritegniti 50 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz vsega sveta. Uraden pričetek projekta, ki bo trajal 5 let je 1. julij 2023.

Nova Gorica, 28. junij 2023 - Univerza v Novi Gorici je lansko leto skupaj s partnerji, Univerzo v Ljubljani, Institutom Jožef Stefan, Agencijo Republike Slovenije za okolje in Institutom informacijskih znanosti Maribor, pridobila COFUND projekt SMASH v vrednosti 10 milijonov evrov, ki ga sofinancira program za raziskave in razvoj Obzorje Evropa.

Ob uradnem začetku tega ambicioznega mednarodnega projekta je prof. dr Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici povedal: "SMASH je prvi COFUND projekt, ki ga koordinira slovenska raziskovalna organizacija. Naš cilj je, da v naslednjih petih letih v naš projekt pritegnemo 50 odličnih podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz vsega sveta, vključno s slovenskimi raziskovalci in raziskovalkami v tujini, ki bodo s pomočjo metod strojnega učenja, umetne inteligence in super računalnika Vega raziskovali na različnih področjih naravoslovja in humanistike. Univerza v Novi Gorici bo tudi s tem projektom podprla usmerjenost v mednarodni prostor in gradila kompetence multidisciplinarnega pristopa v raziskovanju."

Prvi mednarodni razpis za prijave je bil odprt že spomladi letos. Trenutno pri projektu zaključujejo izbor prvih prijav in pričakujejo, da bodo izbrani podoktorski raziskovalci in raziskovalke pričeli z delom na projektu SMASH jeseni letos. Na spletni strani projekta smash.ung.si bodo 15. julija 2023 odprli prijave že na drugi razpis za prijavo podoktorskih projektov.

Cilj SMASH podoktorskih projektov je z metodami strojnega učenja oziroma umetne inteligence naslavljati nekatere najzahtevnejše raziskovalne izzive, kot so na primer temeljna vprašanja o našem vesolju, napovedi vplivov podnebnih sprememb, razvoj tehnologij in rešitev za medicino nove generacije ter osnove jezika in komuniciranja.

Več informacij o projektu SMASH: smash.ung.si

Kontakt:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

T: 040 266 058, E: andreja.leban@ung.si

Aljaž Rener, Vodja mednarodne in projektne pisarne

T: (05) 6205 829, E: aljaz.rener@ung.si

P

Co-founded by The European Union

Projekt je sofinanciran iz programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Horizon Europe v okviru Marie Sklodowska-Curie pogodbe o sofinanciranje št. 101081355