O-STA

STEDy, statistični izobraževalni portal

STEDy, statistični izobraževalni portal

Ob omembi statističnih pojmov velika večina otrpne, marsikomu pa se zaiskrijo oči. Nova aplikacija je na voljo obema skupinama: z njeno pomočjo lahko razširite, poglobite, obnovite znanje statistike, nudi pa tudi možnost, da svoje znanje preizkusite.

Mislite, da je statistika prezapletena? Da nikakor ni za vas? Zavedamo se, da ste se računanja odstotkov naučili že v osnovni šoli, hkrati pa tudi tega, da je precej verjetno, da so intervali, kvartili in vrste porazdelitev ostali za vas zaviti v meglo. Upamo, da ne za dolgo. Zdaj je na voljo statistični izobraževalni portal STEDy in ta vam bo le v nekaj korakih nazorno razložil statistične pojme, ki se včasih zdijo zelo zapleteni. Če pa ste ljubitelj statistike že od nekdaj, je ta aplikacija natančno to, kar potrebujete, da boste svoje znanje razširili, obnovili ali preizkusili! Vabljeni k ogledu in uporabi!

Mediana

Si se kdaj vprašal, kaj je mediana? Ne, ni najlepša punca v sosednjem razredu. Za statistike začetnike je ena izmed najljubših mer srednjih vrednosti, saj prav zares ni zapletena. Pol na eno stran, pol na drugo, pa jo imamo. Preberi več!

Verjetnost

Kolikšna je verjetnost, da boš izžreban za pomivanje posode? In kolikšna je verjetnost, da bo za pomivanje posode izžreban tvoj brat? To ni težko. Kako pa se verjetnosti lotimo v družini s šestimi otroki? Poglej in izračunaj!

Porazdelitve

Morda veš, kdo je bil Bernoulli? Ime nekoliko spominja na kakšnega portugalskega pomorščaka, ki je v 16. stoletju odkril še nenaseljen otok blizu Fidžija. Vendar ne drži. Bil je matematik in fizik, po katerem se imenuje Bernoullijeva porazdelitev. Gre za slučajno spremenljivko X, ki opisuje poskus s samo dvema možnima izidoma. V vsakdanjem življenju pa verjetno bolj poznamo normalno porazdelitev. Preberi več!

Populacija in vzorec

Ko govorimo o vzorcih, verjetno najprej pomislimo na različne vzorce na tkaninah, pleteninah: karo, norveški, škotski ... Ko govorimo o vzorcih v statistiki, pa so ti lahko slučajni, enostavni, reprezentativni vzorci. Gre za del populacije, na podlagi katerega lahko sklepamo, kaj velja za celotno populacijo. Če poenostavimo: zakaj bi z vprašanjem "Ali raje tečeš na krajših ali daljših progah?" 'nadlegovali' celo šolo, ko pa to lahko izvemo za celo šolo, če o tem vprašamo samo nekaj izbranih predstavnikov posameznega razreda? Te zanima še več?

Varianca in standardni odklon

Za zahtevnejše uporabnike pa še poslastica: varianca in kvadratni koren variance (po domače standardni odklon). Z varianco merimo razpršenost številskih podatkov, s standardnim odklonom pa razpršenost podatkov okoli povprečja. Poglej!