O-STA

iRobot Roomba izriše tloris stanovanja in sesa še bolje!

iRobot Roomba s9+
Robotu preprosto določimo prepovedana območja
Seznam tlorisov, ki vam pridejo prav, če robota selite po nadstropjih.

Robotski sesalniki so postali nepogrešljiv domači pripomoček, saj nas razbremenijo. Lahko celo trdimo, da so redka naprava, ki opravilo v celoti opravi namesto nas. Večkrat smo že omenili, da niso vsi robotski sesalniki dobri robotski sesalniki. IRobot Roomba je tu gotovo na samem vrhu tudi zaradi napredne funkcije v iRobot aplikaciji, imenovane hranjenje tlorisa (zemljevida), ta namreč omogoči popoln nadzor nad čiščenjem od kjerkoli.

Se vam zdi obstoj aplikacije za nadzor nad delovanjem robota od daleč nekaj nepotrebnega? Zamislite si naslednji scenarij. Robotski sesalnik in alarmni sistem sta pogosto nezdružljiva. Nekateri ne uporabljate funkcije sesanja po prej nastavljenih urnikih ravno zaradi tega, ker robot sproži tipala gibanja v prostoru in pogosto s tem tudi alarmno napravo. Toda hkrati je najbolje, da robot sesa, ko nikogar ni doma in tako naprava nikogar ne moti. Ali ni torej odlična možnost, da delo sprožimo na daljavo, od kjerkoli in kadarkoli ter po potrebi za tisti krajši čas na daljavo izklopimo še alarm, če je to potrebno? Sliši se odlično, obstaja pa ena težava. Ker nikogar ni doma, robotu tudi nihče ne bo mogel pomagati, če se bo kje zataknil. Običajno vemo, kje so možnosti za to, ker je že kdaj tam imel težave. Torej je rešitev tega izziva način, da mu na preprost način zapovemo, naj tja ne gre. In ta rešitev obstaja, če je le robotski sesalec dovolj napreden, ima dovolj natančna tipala in je sposoben izrisati tloris (zemljevid) bivališča!

Večina se bo strinjala, da gre pri funkciji Roombe izris zemljevida, za izredno pomembno, če ne celo najpomembnejšo in hkrati uporabno funkcijo. Dopušča namreč celo vrsto izredno uporabnih stvari. Razmejimo in označimo sobe, da po potrebi robota pošljemo samo v zbrano ali izbrane. Po sesanju vidimo, kje vse je bil in kje so bila morebiti tla bolj umazana. Poleg sob, lahko na tlorisu po potrebi ali za stalno označimo omejena področja čiščenja. Izredno primerno je, da na primer označimo okolico jedilne mize ali kuhinjskega pulta ter po kuhanju oziroma po obroku, ko je čas za krajši odmor, Roombo pošljemo tja. To pa še zdaleč ni vse. Ostala je za mnoge najbolj pomembna možnost virtualnega omejevanja področja sesanja. Vedno so površine, kjer si robota enostavno ne želimo. Bodisi v okolici posodic za hrano in vodo ljubljenčka, kjer so na tleh predmeti, v katere bi se lahko zapletel, robovi, pod katere bi se lahko zagozdil, ali področja, kjer se je že večkrat zataknil. Do nedavnega smo morali dostop tja fizično omejiti s priročnimi domačimi predmeti, na primer stoli ali posebnimi napravicami, imenovanimi navidezni zid. Nič od tega pa ni tako udobno kot risanje črt po Roombinem zemljevidu v aplikaciji, prek katerih ne sme, ali področji, kjer si ga želimo. Preprostejše ne bi moglo biti! Vse to storite na izredno prijazen in intuitivni način, ki nikomur ne bo povzročal težav. Izberete, kaj želite na tlorisu spremeniti, urediti, da potem to naredite z dotiki in potegi prsta po prikazu tlorisa na zaslonu pametne mobilne naprave.

ZANIMIVO Ste vedeli, da lahko v iRobot aplikaciji nastavite tako imenovane rutine čiščenja? Recimo, da želite, da se robot po zajtrku ob določeni uri vključi, mu to lahko zapoveste in določite kje, koliko časa in kako natančno naj delo opravi. Vse te prednastavljene rutine pa lahko sprožite tudi na daljavo.

Nekatere Roombe so sposobne shraniti več kot en sam tloris, kar je dobrodošlo, če imate več nadstropij hiše. Vsakega uredite, kakor vam odgovarja, da preprečite težave, ki bi se lahko robotu pripetile med sesanjem. Pri tem je tudi priročno, da mu ni treba označiti, v katerem tlorisu (nadstropju) je. Postavite ga na mesto, kjer naj bi sesal, nato pa bo sam prepoznal, kje je in za delo uporabil ustrezni tloris iz svojega nabora. Še ena izredno uporabna funkcija. Se strinjate?

Nasploh je aplikacija iRobot postala uporabno orodje, pravi dodatek za nadzor nad delovanjem robotskega sesalnika. Je namreč tisto, kar naredi uporabo robota v vseh pogledih bolj udobno, priročno in tudi varnejšo. Na daljavo ga lahko ustavimo, če želimo, v kolikor se med sesanjem zatakne ali se pojavijo druge težave. O teh smo namreč pravočasno obveščeni. Najbolj pomembno pa je, da aplikacija iRobot zagotavlja nadzor robota od daleč, ne da bi to kakorkoli vplivalo na zasebnost in varnost uporabe. Za to je namreč poskrbljeno!

Šifriranje podatkov, ki ga pri sesalniku Roomba j7+ potrjuje certifikat TÜV, je ena od najboljših možnih zaščit podatkov. V tem konkretnem primeru torej velja, da četudi bi se nepridiprav dokopal do podatkov, so ti v neberljivi obliki, ki mu nič ne pomaga. Pri opremljanju (pametnega) doma torej nikakor ne gre pozabiti na pomembnost tega elementa, da tudi same naprave oziroma njihovi proizvajalci zagotavljajo dovolj visoko stopnjo zaščite, ki bo v prihodnjih letih tehnološkega razmaha le še bolj pomembna.