O-STA

Znane so zmagovalne ekipe na državni ravni tekmovanja 5. Evropske statistične igre

Med 64 ekipami, ki so oddale raziskovalne naloge, izbrane najboljše štiri ekipe

Naloga ekip, ki so se na tokratnem tekmovanju uvrstile na državno raven, je bila priprava analize statističnih podatkov s področja trga dela. Ekipe so pripravile raznolike predstavitve podatkov o delovno aktivnih prebivalcih, delovnih migracijah in plačah, ter analizirale stanje in spremembe, do katerih je prišlo v zadnjih desetih letih na ravni Slovenije, statističnih regij in tudi občin.

Strokovna žirija je vse prejete raziskovalne naloge pregledala in v predizboru določila po 10 ekip finalistk iz vsake tekmovalne kategorije (kategorija A - dijaki zadnjih dveh letnikov; kategorija B - dijaki prvih dveh letnikov srednje šole). V nadaljevanju je žirija med finalistkami določila dve zmagovalni ekipi, eno iz kategorije A in eno iz kategorije B. Finalistke so se za naslov najboljše raziskovalne naloge potegovale tudi prek javnega glasovanja na spletu. O zmagovalnih ekipah so z oddajo glasov odločili številni SURS-ovi sledilci na družbenih omrežij, uporabniki statističnih podatkov in drugi sodelujoči.

In kdo so letošnje štiri zmagovalne ekipe?

Zmagovalni ekipi po izboru strokovne žirije

Strokovna žirija je za najboljšo nalogo v kategoriji A določila nalogo ekipe RERENELA z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v kategoriji B pa nalogo ekipe LATTE z Gimnazije Kranj.

Zmagovalni ekipi po izboru javnosti, izbrani z glasovanjem na spletu

Pri javnem glasovanju je v kategoriji A zbrala največ glasov ekipa NO1LIGA z II. gimnazije Maribor, v kategoriji B pa ekipa BRAINDRAIN z II. gimnazije Maribor.

Katere ekipe so se prav tako zelo izkazale?

Strokovna žirija je določila tudi drugo- in tretjeuvrščeno ekipo v obeh kategorijah:

· v kategoriji A se je na drugo mesto uvrstila ekipa SONCKI z Gimnazije Novo mesto, na tretje pa ekipa KNEDL z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer..

· v kategoriji B je drugo mesto zasedla ekipa MILOSH z Gimnazije Poljane, tretje pa ekipa KOALE z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Za obe zmagovalni in drugouvrščeni ekipi po izboru strokovne žirije se bo tekmovanje nadaljevalo še na evropski ravni.

Vse naštete ekipe bodo za svoje dosežke prejele nagrade. Med sodelujočimi v javnem glasovanju pa smo nagradili tudi glasovalko, ki je imela pri žrebu največ sreče. Več o tem smo objavili na naši spletni strani.

Vsem sodelujočim čestitamo za dosežene uspehe in vabimo k sodelovanju na tekmovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.

Kaj sledi?

Zdaj prihaja na vrsto še zadnje dejanje letošnjega tekmovanja - sodelovanje v evropskem finalu. Tega se bodo tudi letos udeležile štiri ekipe iz Slovenije, in sicer obe zmagovalni ter obe drugouvrščeni ekipi po izboru strokovne žirije. Njihova naloga bo pripraviti do dve minuti dolg video s temo: Okolje in statistični podatki. Pri pripravi vsebine se morajo ekipe opreti na uradne statistične podatke, zamisel za pripravo videa in način dela pa, tako kot je bilo to treba opraviti tudi v prejšnjih letih, opisati v krajšem dokumentu. Svoje videoizdelke bodo morale oddati najpozneje do 9. maja 2022.

Potek evropskega finala je podrobno opisan v Pravilih o evropskem delu tekmovanja 5. Evropske statistične igre. Kakšen bo razplet na tej ravni tekmovanja, bo znano 3. 6. 2022. O tem bomo poročali tudi na naši spletni strani.

Vsem štirim ekipam, ki bodo v evropskem finalu zastopale Slovenijo, želimo dober navdih za video in srečo pri ocenjevanju končnih izdelkov!