O-STA

EIG in Fluxys partnerja pri ključni infrastrukturi za utekočinjeni zemeljski plin v podporo razogljičenju v Čilu

WASHINGTON & BRUSSELS - (BUSINESS WIRE) - EIG, vodilni institucionalni vlagatelj v svetovnem energetskem in infrastrukturnem sektorju, in Fluxys, vodilno podjetje na področju energetske infrastrukture, sta danes sporočila, da bosta od družbe Enagas Chile SpA in podružnic OMERS Infrastructure skupaj kupila 80-odstotni delež v družbi GNL Quintero S.A. ("Quintero"), ki je največji terminal za ponovno uplinjanje utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) v Čilu. Pogojev transakcije niso razkrili.

Sporočilo za javnost vsebuje večpredstavnostno gradivo. Celotno sporočilo si oglejte na https://www.businesswire.com/news/home/20220327005104/en/

Quintero je ključno podjetje na področju energetske infrastrukture, ki podpira čilsko strategijo dekarbonizacije s premostitvenim gorivom, ki omogoča uskladitev gospodarske rasti z uporabo obnovljivih virov energije in postopnim opuščanjem premoga. Quintero, ki deluje od leta 2009, je največji terminal za sprejem in raztovarjanje utekočinjenega zemeljskega plina v Čilu, ima pa zmogljivosti za skladiščenje in ponovno uplinjanje. Terminal ima dobro strateško lokacijo v zalivu Quintero, saj oskrbuje raznoliko bazo odjemalcev v osrednjem Čilu v stanovanjskem, komercialnem, industrijskem, transportnem in energetskem sektorju. Terminal ima v lasti 75% zmogljivosti za ponovno uplinjanje utekočinjenega zemeljskega plina v državi, leta 2021 pa je 67% celotnega uvoza zemeljskega plina (tako utekočinjenega zemeljskega plina kot uvoza po plinovodih) prispelo v Čile prek te strateške točke. Z dnevno zmogljivostjo ponovnega uplinjanja 15 milijonov m3, zmogljivostjo skladiščenja utekočinjenega zemeljskega plina 334.000 m3 in zmogljivostjo polnjenja tovornjakov 2.500 m3 na dan je terminal zanesljiv dobavitelj zemeljskega plina, ki prispeva k energetski diverzifikaciji in varnosti Čila.

Čile ima vrhunske sončne in vetrne vire ter zmogljivosti OVE, ki ustrezajo 4% celotnega svetovnega povpraševanja po energiji. Država želi postati ena od treh največjih svetovnih proizvajalk zelenega vodika, saj načrtuje, da bo do leta 2040 namestila 200 GW obnovljivih virov energije za proizvodnjo zelenega vodika. Čile je že podpisal več sporazumov za spodbujanje izvoza zelenega vodika, med drugim z belgijskimi pristanišči Antwerpen/Zeebrugge, z Nemčijo, pristaniščem Rotterdam in Južno Korejo.

Prevzem nadgrajuje prisotnost podjetja EIG na čilskem trgu, kjer ima podjetje v lasti Cerro Dominador, prelomni sončni kompleks, ki združuje fotovoltaično elektrarno z močjo 100MW z elektrarno za koncentrirano sončno energijo (CSP) z močjo 110MW. Fotovoltaična elektrarna deluje od leta 2017, elektrarna CSP pa je bila aprila 2021 uspešno sinhronizirana s čilskim električnim omrežjem. EIG je tudi partner v družbi AME S.p.A, ki je razvijalec projektov in neodvisni proizvajalec električne energije s sedežem v Čilu. Družba AME je solastnica podjetja Generadora Metropolitana, petega največjega podjetja za proizvodnjo električne energije v Čilu, ter družbe HIF Global, vodilne na področju vodika in e-goriv, ki ima v razvoju vrsto projektov komercialnega obsega in bo predvidoma zgrajena v naslednjih nekaj letih.

Za družbo Fluxys je partnerstvo v prihodnost usmerjena naložba, s katero si je ustvarila oporno točko v drugi državi Latinske Amerike, kjer je energetski prehod pomemben del vladne agende. Čile želi s svojimi bogatimi sončnimi in vetrnimi viri proizvajati najcenejši zeleni vodik na svetu. Belgijska koalicija za uvoz vodika s podjetjem Fluxys kot partnerjem je potrdila konkurenčnost in izvedljivost dobavne verige zelenih molekul iz Čila v Evropo in Belgijo.

"Navdušeni smo nad priložnostjo, da lahko vlagamo v podjetje Quintero, ki se popolnoma ujema z našim poudarkom na strateški, visokokakovostni infrastrukturi, ki je ključnega pomena za regijo, v kateri deluje, in prinaša privlačne, pogodbene denarne tokove," je dejal predsednik in generalni direktor družbe EIG R. Blair Thomas. "Veseli nas, da ponovno sodelujemo s podjetjem Fluxys, ki je vrhunski operativni partner, da bi podjetju Quintero pomagali z zanesljivo energijo podpirati energetske potrebe Čila in cilje tranzicije. Quinterova močna prisotnost na področju infrastrukture za zemeljski plin je privlačna izhodiščna točka za širitev prisotnosti v povezanih in sosednjih sektorjih, vključno s skladiščenjem, nakladanjem na tovornjake in ponovnim uplinjanjem, ter za razvoj proizvodnih zmogljivosti za zeleni vodik, kjer ima Quintero velik potencial, da postane vodilno domače podjetje v tej novi industriji."

"S tremi terminali za utekočinjeni zemeljski plin v Evropi, našimi ambicijami za naložbe zunaj Evrope in željo, da bi postali prevoznik novih nosilcev energije, se Quintero popolnoma ujema z našo strategijo rasti v luči nizkoogljične prihodnosti," je dejal izvršni direktor in generalni direktor družbe Fluxys Pascal De Buck. "Svoje industrijsko znanje in izkušnje želimo razširiti po vsem svetu in z veseljem sodelujemo z družbo EIG, ki je vodilni svetovni vlagatelj v energetsko infrastrukturo in se že intenzivno ukvarja s projekti energetskega prehoda v Čilu. Naše partnerstvo v podjetju Quintero družbo Fluxys približuje razvoju vodika v Čilu in podpira uvoz vodika v Belgijo. Veselimo se sodelovanja in razvoja novih priložnosti z vodstvom in zaposlenimi podjetja Quintero."

Transakcija bo predvidoma zaključena v drugi polovici leta 2022, ob upoštevanju običajnih pogojev za zaključek, vključno z vsemi potrebnimi nadzornimi in povezanimi odobritvami regulatorjev za združitev.

Družba Citigroup Global Markets Inc. je v zvezi s transakcijo delovala kot finančni svetovalec družbama EIG in Fluxys. Podjetje White & Case LLP je bilo pravni svetovalec podjetja EIG, podjetje Linklaters LLP pa pravni svetovalec podjetja Fluxys.

O družbi EIG

EIG je vodilni institucionalni vlagatelj v svetovnih energetskih in infrastrukturnih sektorjih, ki je 31. decembra 2021 upravljal s 23 milijardami dolarjev. EIG je specializiran za zasebne naložbe v energijo in z njo povezano infrastrukturo na svetovni ravni. V svoji 40-letni zgodovini je EIG v energetski sektor vložil 39,7 milijarde dolarjev prek 379 projektov ali podjetij v 38 državah na šestih celinah. Med strankami skupine EIG so številni vodilni pokojninski načrti, zavarovalnice, donacije, fundacije in državni premoženjski skladi v ZDA, Aziji in Evropi. Družba EIG ima sedež v Washingtonu, podružnice pa v Houstonu, Londonu, Sydneyju, Riu de Janeiru, Hongkongu in Seulu. Za dodatne informacije obiščite www.eigpartners.com.

O družbi Fluxys

Družba Fluxys s sedežem v Belgiji je popolnoma neodvisna energetska infrastrukturna skupina s 1300 zaposlenimi, ki deluje na področju prenosa in skladiščenja plina ter terminalizacije utekočinjenega zemeljskega plina. Prek svojih povezanih podjetij po vsem svetu upravlja z 12 tisoč kilometri plinovodov in terminalov za utekočinjeni zemeljski plin s skupno letno zmogljivostjo ponovnega uplinjanja 29 milijard kubičnih metrov. Med Fluxysovimi hčerinskimi družbami je tudi Fluxys Belgium, ki kotira na borzi Euronext, lastnik in upravljavec infrastrukture za prenos in skladiščenje plina ter terminalizacijo utekočinjenega zemeljskega plina v Belgiji.

Fluxys kot podjetje, ki je usmerjeno k ciljem, skupaj s svojimi deležniki prispeva k boljši družbi z oblikovanjem svetle energetske prihodnosti. Na podlagi edinstvenih prednosti plinske infrastrukture ter svojega komercialnega in tehničnega strokovnega znanja se podjetje Fluxys zavzema za prevoz vodika, biometana ali katerega koli drugega nosilca energije, ki je nevtralen z vidika ogljika ter CO2, pri čemer omogoča zajemanje, uporabo in shranjevanje slednjega. www.fluxys.com.

Izvirnik je na voljo na businesswire.com na https://www.businesswire.com/news/home/20220327005104/en/

Kontakti

Kotakt za medije

EIG
Sard Verbinnen & Co.
Kelly Kimberly / Brandon Messina
+1 212-687-8080
EIG-SVC@sardverb.com

Kontak za medije za Fluxys
Laurent Remy
+32 2 282 74 50
laurent.remy@fluxys.com

Vir: EIG and Fluxys

Večpredstavnostne vsebine

logotip

logotop


Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.