O-STA

Imate 5 minut časa?

FE UL vabi, da si vzamete 5 minut časa za merjenja (foto_arhiv UL FE)
Dogodek Pet minut za merjenje bo obiskovalcem odprl vrata v svet meritev (foto_arhiv UL FE)

Pet minut ni veliko. Vsekakor je dovolj, da vas na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani popeljejo v zanimiv svet meritev. Tudi letos bodo namreč organizirali poseben dvodnevni dogodek Pet minut za merjenje, v sklopu katerega boste lahko spoznali in sodelovali v najrazličnejših merilnih poskusih. Dogodek bo v avli fakultete potekal v sredo in četrtek, 20. in 21. aprila, med 9. in 15. uro.

Kaj vse lahko merimo?

V našem vsakdanu so prisotne najrazličnejše oblike meritev. Predstavniki Laboratorija za metrologijo in kakovost bodo obiskovalcem pokazali, zakaj je uporabno merjenje električne napetosti na naši glavi. Ste vedeli, da termovizijske kamere niso vsemogočne in da zvok lahko poslušamo tudi s kostmi? Obiskovalci bodo lahko preverili jakosti lastnega glasu, kakovost brezžičnih slušalk, raven alkoholiziranosti in celo slastnost sveže pečenih rogljičkov. Na lastne oči se bodo lahko prepričali, kako izgleda fizikalna trojna točka plina argona in kakšna je zvočna kamera v gluhi sobi. Izvedeli bodo, kako poteka testiranje robotskih sesalnikov, zakaj imajo pečice vgrajen ventilator in še mnogo več.

Kaj o globalnem segrevanju pravijo meritve?

V četrtek, 21. aprila, ob 9.45 bo polurno predavanje o globalnem segrevanju z angleškim naslovom "Global warming, reality or fiction?", ki ga pripravlja fizik dr. Andrea Merlone. Gre za enega največjih strokovnjakov na področju metrologije na svetu, ki preučuje precizijsko merjenje temperature. Raziskuje v posebni piramidi na dobrih 5000 m nadmorske višine in je navdušen motorist - v garaži ima 200 motorjev znamke Honda, s katerimi se pripelje tudi na konference.

Poklici, povezani z metrologijo

Poleg navedenega bodo organizatorji predstavili tudi študijsko smer Tehniška kakovost, v sklopu katere se študenti med drugim učijo, kako uspešna podjetja s pomočjo meritev, senzorjev in merilnih naprav ter preskušanj zagotavljajo vrhunsko kakovost svojih izdelkov.