O-STA

Dobili smo zmagovalce dveh računalniških tekmovanj za šole s prilagojenim programom

Ljubljana, 25. april 2022 - V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sta se v četrtek, 21. aprila 2022, na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, uspešno zaključili državni računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo.

Na prvem tekmovanju, 22. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z računalniki skozi okna, je sodelovalo osem najboljših učencev nižjega izobraženega standarda, ki so si svoje mesto na finalu priborili na šolskih tekmovanjih. Tekmovalci so tekmovali individualno, na tekmovalnih polah pa so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci z uporabo pametnega telefona morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Izmed osmih tekmovalcev iz osmih šol, je največ znanja pokazala Tatjana Kurinčič iz OŠ Franceta Bevka Tolmin.

Rezultati:

1. mesto

Tatjana Kurinčič

Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin

2. mesto

Marcel Vončina

Osnovna šola Glazija

3. mesto

Anže Legat

Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice

Na drugem tekmovanju, 15. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se pomerili učenci posebnega programa. Prav tako je sodelovalo osem otrok iz osmih osnovnih šol, ki so v Škofjo Loko prišli preko šolskih tekmovanj. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Najbolj se je odrezal David Bratić iz OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto.

Rezultati:

1. mesto

David Bratić

Osnovna šola Dragotina Ketteja Novo mesto

2. mesto

Ivan Stojkovski

Osnovna šola Roje Domžale

3. mesto

Natalija Kejžar

Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice

Vse prisotne so na zaključni prireditvi nagovorili mag. Marjeti Šmid, ravnateljica OŠ Jela Janežiča, Jožef Školč, glavni tajnik ZOTKS in Ivo Rep, podžupan občine Medvode, ki je ena izmed ustanoviteljic in podpornic šole. Poleg omenjene občine, so ustanovitelji in podporniki tudi občine Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane. Za kulturni program so poskrbeli učenci šole ter Barja in Bojan, člana skupine Terrafolk.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75