O-STA

Na Fakulteti za elektrotehniko zbrane nagovoril eden največjih strokovnjakov na področju metrologije

Fizik dr. Andrea Merlone je na Fakulteti za elektrotehniko UL zbrane nagovoril v sklopo predavanja z naslovom Global warming, reality or fiction (arhiv UL FE)
Na Fakulteti za elektrotehniko je potekal že tradicionalni dogodek Pet minut za merjenje (arhiv UL FE)

Pretekli četrtek je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sklopu dvodnevnega dogodka Pet minut za merjenje gostila fizika dr. Andrea Merloneja, enega največjih strokovnjakov na področju metrologije na svetu, ki preučuje precizijsko merjenje temperature. Zbrane je nagovoril v sklopu polurnega predavanja o globalnem segrevanju z angleškim naslovom Global warming, reality or fiction?

Globalno segrevanje - realnost ali fikcija?

Fizik dr. Andrea Merlone, ki raziskuje v posebni piramidi na dobrih 5000 m nadmorske višine, je v svojem predavanju izpostavil, kako zelo lahko zaupamo izmerjenim temperaturam v meteorologiji. Te namreč že od začetka industrijske dobe uporabljamo za oceno klimatskih sprememb in globalnega segrevanja, vendar so velike razlike v merilni napaki, s katero so bile te temperature izmerjene pred stotimi leti in danes. Prikazal je problematiko merjenja temperature zraka in predstavil praktične primere ugotavljanja točnosti termometrov v najbolj odročnih delih sveta - v kuvajtski puščavi, na Svalbardu in na 5000 m nadmorske višine v Nepalu. Zaključil je, da metrologija, znanost o merjenju, lahko pomaga meteorologiji s tem, da izračuna merilno napako oz. merilno negotovost izmerjenih temperatur. Šele z izračunom merilne negotovosti temperaturnih meritev bomo lahko resnično vedeli, kako zelo lahko sploh zaupamo podatkom o stopnji globalnega segrevanja in ocenah spremembe naše klime.

ARSO in napovedovanje klimatskih sprememb

V nadaljevanju je metrolog mag. Drago Groselj z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) predstavil stanje meteorološke merilne mreže v Sloveniji ter opisal laboratorijske in terenske dejavnosti agencije. Govoril je o izvrstnih referenčnih laboratorijih v sklopu agencije ARSO in njihovi vlogi pri določanju različnih merilnih parametrov z veliko točnostjo. Klimatologinja mag. Mojca Dolinar (ARSO) pa je prikazala problematiko prikazovanja in napovedovanja klimatskih sprememb. To poteka na podlagi realnih izmerjenih podatkov s pomočjo matematičnih modelov, ki na različne načine predvidevajo, kako zelo se bo spremenilo podnebje v Sloveniji v prihodnjih desetletjih.