O-STA

Naslednji teden se začenjajo Dnevi elektrotehnike

Na Dnevih elektrotehnike v Bistri bo na ogled cela vrsta vznemirljivih izumov
Obiskovalci Dnevov elektrotehnike se bodo prek eksperimentov lahko pobližje seznanili z najmodernejšo tehnologijo

V Bistri pri Vrhniki se naslednji teden začenjajo tradicionalni Dnevi elektrotehnike, ki jih v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizirajo v tamkajšnjem Tehniškem muzeju Slovenije. Od torka, 10. 5., do petka, 13. 5., med 9. in 13. uro ter v nedeljo, 15. 5., med 10. in 18. uro si bodo obiskovalci muzeja lahko ogledali predstavitve interaktivnih eksperimentov in najnovejših odkritij s področja elektrotehnike, multimedijev in sodobne tehnologije, ki jih razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.

Preizkusite se v namiznem nogometu z robotom

Na Dnevih elektrotehnike se bodo obiskovalci lahko z računalnikom pomerili v tekmi namiznega nogometa na avtomatizirani mizi FuzbAl in se prek aplikacije za mobilne telefone preizkusili v upravljanju robotskega pajka (Hexapoda). Preizkusili in opazovali bodo lahko fizikalne lastnosti optičnih vlaken, ki omogočajo prenos velikih količin podatkov z uporabo svetlobe. Da bi bolje razumeli njihovo delovanje, se bodo obiskovalci z laserskim žarkom lahko poigrali v vodnem akvariju in z lučko mobilnega telefona poskušali komunicirati s sosedom.

Zvočna tarča, merjenje možganskih valov, magnetni ping pong in še in še

Tisti, ki želijo izvedeti več o delovanju prostozračne optične zveze, ki jo uporabljamo pri daljinskem upravljanju in brezžičnih slušalkah, bodo lahko glasbo z mobilnega telefona v obliki laserskega žarka poskušali poslati na zvočno tarčo v praznem prostoru. Organizatorji so pripravili tudi eksperiment s sončnim panelom s sledilnikom, poskus nadzora lebdenja kroglice na zračnem curku s pomočjo merjenja možganskih valov in prikaz delovanja privlačnih in odbojnih elektromagnetnih sil z magnetnim ping pongom.

Kostni vibrator in študentska formula

Ste vedeli, da se nam lasten glas na posnetkih običajno zdi nenavaden zato, ker je glas, ki ga slišimo, sestavljen iz zvoka, ki pride v ušesa po zraku, in zvoka, ki se prenaša po kosteh glave? Na dnevih elektrotehnike v Bistri se bodo obiskovalci o tem lahko prepričali z uporabo kostnega vibratorja, elektromehanske naprave, ki pretvarja električne signale v mehanska nihanja. Obiskovalci bodo dobili tudi več informacij o projektu Formula Študent, pri katerem ekipa nadobudnih študentov Univerze v Ljubljani izdela dirkalnik, ki ga po desetih mesecih preizkusi na pravi dirki.

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani https://bit.ly/39Dn5WT.