O-STA

Gimnazijci v Turčiji - mednarodni projekt CEMLO/ERASMUS+

Velenje, 11. 5. 2022

V nedeljo, 1. 5., smo se 4 dijaki in 3 profesorji odpravili na letališče Brnik. Naša destinacija? Turčija! Z letalom smo prispeli v Istanbulu, kjer smo z drugim poletom odleteli proti Izmirju. Tam so nas pričakali naši gostitelji, turški dijaki, ki so prav tako sodelovali v projektu CEMLO (Connect, enjoy mountains & learning outdoors), ki je sofinanciran v okviru programa Erasmus+. Z letališča smo se z avtobusom nekaj časa vozili do mesta Guzelcamli, kjer se je nahajal naš hotel. Tam so že bili nastanjeni dijaki iz Litve, Hrvaške in Italije. Po udobni namestitvi sem se skupaj s sošolci sprehodila do obale in vzdolž nje, saj se je hotel nahajal čisto ob morju.

Naslednji dan, v ponedeljek, so zjutraj potekle predstavitve vseh dijakov iz posameznih držav o njihovi biodiverziteti ter uporabi gozda. Vsak predstavnik države je med prisotne podelil tudi majhna darila dobrodošlice, obarvana v značilnostmi njihove države. Tako smo se posladkali s pravo turško baklavo in čajem. Po končanem druženju je sledilo težko pričakovano kosilo, potem pa smo imeli čas tudi za počitek. V popoldanskem času je bilo organiziranih veliko aktivnosti,tako smo se s kolesi odpravili na kratek izlet po nacionalnem parku, ki se razprostira ob Egejskem morju. Na počivališču smo se naučili postaviti šotor, vodja reševalne službe pa nam je pokazal, kako reševalni psi najdejo izgubljeno osebo. Od kolesarjenja smo bili zvečer tako utrujeni, da smo nadaljnje druženje raje prestavili na naslednji dan.

V torek je bila glavna atrakcija dneva - mesto Ephesus, a še prej smo obiskali hišo Device Marije (Meryemana Evi), kjer smo izvedeli za zanimiv običaj. Namreč, obiskovalci zapišejo svoje želje in prošnje na košček papirja, ki ga nato zavežejo poleg drugih v upanju, da se njihova želja uresniči. Potem smo se odpeljali do prej omenjenega mesta. Na poti smo skozi okno avtobusa lahko opazovali zeleno okolico, polno zanimivih gričev in bujnega rastja. Ephesus se ponaša s čudovitimi ostanki zgradb, ki razkrivajo nekdanjo lepoto antičnega mesta. Sprehodili smo se med dorskimi stebri, se slikali zraven kipa boginje Nike, pridobili Herkulovo moč in zapeli v središču rimskega amfiteatra, ki se ponaša z izvrstno akustiko. Sprehod skozi mesto pa je povezovala izkušena vodička, ki nas je spremljala. Po prijetnem kosilu je sledil ogled vasi Sirince, kjer ne manjka raznovrstnih stojnic, pa tudi ljudi ne. Vas, polna vrveža ljudi, je obetala veliko že od daleč, tako tudi od blizu ni razočarala. Izdelki, ki so jih prodajali; vse od zapestnic, slik, mil, začimb, rut in raznoraznih jedi, ki jih je vredno poskusiti vsaj enkrat v življenju. Tukaj lahko dobiš kar ti srce poželi, zato smo si vzeli čas, da bi pobližje spoznali turško kulturo. Konec dneva smo preživeli v obalnem mestu Kusadasi, kjer smo imeli priložnost se sprehoditi ob obali in poskusiti lokalne dobrote, kot na primer sveže dagnje. Večer smo zaključili z igranjem družabnih iger v hotelu ter tako navezali stike s prijatelji iz petih držav.

V sredo smo zjutraj najprej obiskali lončarsko delavnico, kjer smo bili priča izdelovanju glinenih izdelkov, pri katerem smo se tudi samo preizkusili. Postopek je veliko težji kot sem pričakovala, a končni izdelki so krasni. Vsi smo kupili vsaj en glinen izdelek iz rdeče gline, ki je bila polna železovega oksida. Tako smo se vkrcali nazaj na avtobus s polnimi rokami vaz, džezv, posod, skodelic in svetilk. Preden smo se odpravili na 3-urno vožnjo do enega izmed čudes sveta, Pamukkal, smo imeli kosilo v prijetni gostilni in poizkusili pravi turški kebab zjagnjetino, jogurtom in pikantnimi začimbami. Okus je bil vsekakor drugačen kot sem navajena, a nikakor ne slab. Po obilnem kosilu je sledil obisk Pamukkal. Tukaj se nahajajo bazenčki, napolnjeni s turkizno modro mineralno vodo, ki pritegne pozornost vsakega obiskovalca. Lahko smo se bosi sprehodili v tej vodi ali celo zaplavali v zdravilnem bazenčku, kjer je sama Kleopatra trdila, da je vir njene lepote. Nad Pamukkalalmi se razprostira starodavno mesto Hierapolissaj, ruševine starih cerkva in samostanov, ki so pričale o življenju v starih časih. Zvečer smo obiskali tudi velik trgovski center s tekstilom, kjer prodajajo tekstilne izdelke iz čistega bombaža. Seveda se nismo mogli upreti nakupovanju, tako smo prišli nazaj v hotel s polnimi vrečkami in nahrbtniki.

V četrtek smo imeli priložnost spočiti se od napornega tedna, saj smo imeli prosti čas ves dan. S prijatelji smo zaplavali v hotelskem bazenu, se sončili na plaži, obiskali bližnjo Zevsovo jamo in preizkusili pravo turško masažo. Zvečer smo dan zaključili s posnetki aktivnosti, ki so potekali ves teden, na koncu pa smo se sprostili ob živahni glasbi in skupaj plesali pozno v noč.

Potovanje z ladjico smo pustili za zadnji dan, petek. Do zdaj smo vsako prevozno sredstvo, s katerim smo se peljali, spremenili v zabavo, tako zabava tudi na ladji ni manjkala. Kaj bi bilo boljšega, kot plesanje ob dobri glasbi na ladji, ki vijuga mimo grških otokov, in uživanje ob prijetnem vetriču ter toplem sončku? Po kosilu v hotelu, smo še enkrat obiskali mesto Kusadasi, kjer smo imeli dovolj časa za zadnje nakupe in obisk slavnega turškega bazarja.

V soboto, smo se na naše veliko razočaranje morali posloviti od novih prijateljev in odleteti nazaj v Slovenijo. Ta teden je bil preprosto rečeno nepozaben in bi z veseljem še enkrat podoživeli vse dogodivščine. Naša najboljša izkušnja pa so na novo stkana prijateljstva in pridobljeno bogato znanje o raznolikosti in bogastvu kultur.

Ania Marinčić Barić, 3.b

Gimnazija Velenje