O-STA

Celjski veterinarji razvili napredno napravo za mikrobiološke preiskave, ki temelji na umetni inteligenci

Celje,13. maj 2022 -- Slovensko podjetje Vets4Science, ki ga v Celju poznajo predvsem po veterinarski kliniki za male in velike živali Zamba (

www.zamba.si), se je v preteklih tednih predstavljalo na mednarodnem kongresu za klinično mikrobiologijo in infekcijske bolezni ECCMID v Lizboni, ki se ga udeležujejo največja imena s področja mikrobiologije, kot so Pfizer, AstraZeneca, Bosch, Siemens, in ostali. Vets4Science so na kongresu predstavljali svoj nov produkt PetriView (www.petriview.net), ki veterinarjem omogoča hitro in zanesljivo prepoznavo bakterij v odvzetem vzorcu in natančno določanje primernega antibiotika za zdravljenje. PetriView je primeren tudi za mikrobiologe, ki ga v znanstvenem razvoju uporabljajo za pripravo popolnih slik svojih bakterijskih gojišč. PetriView je sestavljen iz inkubatorja za bakterije in naprave za avtomatski zajem slik, ter podprt z algoritmi za obdelavo in interpretacijo, ki temelji na umetni inteligenci razviti v sodelovanju s hrvaškim podjetjem Aether-Signum. PetriView že uporablja več klinik, za nakup in uporabo pa so se odločili tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Nastop na kongresu je bil za podjetje prodajno uspešen, prejeli pa so tudi veliko povpraševanj po partnerskem sodelovanju s strani velikih podjetij na področju medicinske opreme.

Gre že za tretji visoko tehnološki produkt za veterinarje podjetja Vets4Science, kjer je ekipa zaradi zastarelosti obstoječe ponudbe na tržišču zaznala veliko priložnost. Zato so v preteklosti že razvili sistem za ugotavljanje gonitve pri kravah OptoHeat, ter PetriView Box napravo za zajem slik gojišča. V podjetju pa že razvijajo četrti produkt, imenovan VitroVet (www.vitrovet.si), s katerim izvajajo napredne reprodukcijske tehnike pri kopitarjih in govedu, kot so in-vitro fertilizacija (IVF) in embriotransfer (ET).

Vets4Science so že od začetka razvoja prvih produktov člani podjetniškega Inkubatorja Savinjske regije, pri ustvarjanju svoje podjetniške zgodbe pa pogosto sodelujejo z ostalimi člani inkubatorja.