O-STA

Umetna inteligenca na Šolskem centru Velenje

Velenje, 18. 5. 2022

Tako, pa smo ga pripeljali do konca - naš projekt Developing an artificial intelligence curriculum adapted to European high school!

Od leta 2019 naprej smo partnerji z univerzo v La Coruni, ki je tudi nosilka in razvijalka učnih enot v projektu, s Finci, Italijani, Litovci in Španci. V času od 13. do 18. maja smo se prvič družili vsi partnerji.

V Velenju smo na Šolske centru, natančneje na Elektro in računalniški šoli gostili 54 udeležencev iz Developing an artificial intelligence curriculum adapted to European high school projekta. V 3 letih smo razvijali, s pomočjo vnaprej pripravljenih učnih enot, kako vključiti vsebine umetne inteligence v srednje šole. V Sloveniji smo namreč ena izmed redkih držav, ki v kurikule nima vključenega predmeta algoritmičnega razmišljanja, kot je na predavanju v okviru Multiplier eventa tudi izpostavil naš ravnatelj Simon Konečnik. Zato smo na našem mednarodnem srečanju dva dni programirali in vzpostavljali naravna okolja za delovanje umetne inteligence v njih in razkazali našim partnerjem naše lepo mesto, z gradom, jezeri. Seveda pa smo jih v ponedeljek popeljali na ogled našega bisera, na Bled. Potem pa so nas popeljali po Fakulteti za računalništvo in informatiko in nazadnje smo se še sprehodili po stari Ljubljani. V torek smo organizirali Multiplier event, kar je ena od zahtev Erasmus projektov, kjer smo gostili vodjo projekta dr. Francisca Javierja Bellasa Bouzo iz UDC, dr. Petra Peera iz FRI in vodjo projekta dr. Natašo Meh Peer ter ravnatelja ERŠ Simona Konečnika, ki so nas vsak na svoj način popeljali skozi projekt. Na koncu pa so si udeleženci, skupaj z ostalimi dijaki in učitelji iz projekta, ogledali še nekaj najboljših učilnic za praktični pouk na Medpodjetnem izobraževalnem centru, ki je del ŠCV. Dijaki partnerji so za slovo usvojili še nekaj osnov golfa in se s solzami poslovili ob kosilu.

Erasmus plus projekti so namenjeni razvijanju novih znanj, druženju in spoznavanju novih, drugačnih kultur, kar smo si dokazali tudi učitelji, ki smo si en večer vzeli čas in pripravili tipične jedi iz svojih krajev, pri čemer nam je pomagala Šola za storitvene dejavnosti in gospa Simona Pompe.

Glave polne novih vtisov in doživetij in solzne oči - to je bil najboljši dokaz, da smo uspeli!

Nataša Meh Peer

Elektro in računalniška šola

Šolski center Velenje