O-STA

V Kranj prihaja prvi slovenski Festival ponovne uporabe

Eden izmed zelo pomembnih pristopov k reševanju izziva ravnanja z odpadki je ponovna uporaba. Ponovna uporaba se začne z zavedanjem, da tisto, česar ne potrebujemo več, ni nujno odpadek, ampak priložnost, da ta stvar dobi novega lastnika, ali pa jo malenkost predelamo in dobi nov namen. Torej, da ne pristane nujno v zabojniku z odpadki.

Ponovno uporabo zagovarjajo in spodbujajo tudi Ekologi brez meja, ki 25. maja vabijo vse ljubitelje izdelkov iz druge roke, izposoje, popravil in izmenjav na prvi slovenski Festival ponovne uporabe v češnjev vrt Hiše Layer v Kranju. Med 13. in 18. uro se obeta pestro dogajanje - predstavile se bodo gonilne sile na področju ponovne uporabe, potekala bo garažna razprodaja, izmenjava rabljenih oblačil, predstavili se bodo različni mojstri popravil, obiskovalci bodo lahko brezplačno servisirali manjše gospodinjske aparate in kolesa ter kupili različne izdelke in delček ponovne uporabe vnesli v svoj dom.

Na dogodku bodo Ekologi brez meja predstavili prenovljeno spletno stran Manj je več - osrednji spletni portal za spodbujanje ponovne uporabe v Sloveniji. Spletni portal so nadgradili tudi s pomočjo subvencije Ministrstva za javno upravo in Merkur Zavarovalnice, ki vse spodbuja k pametnim nakupom, popravilom, izposoji in izmenjavi, saj lahko tako prav vsi pripomoremo k zmanjšanju odpadkov in lepšemu okolju. Na portalu lahko preko spletnih kart pobrskamo za dogodki, najdemo nam najbližjo izposojevalnico, središče ponovne uporabe, trgovino z izdelki iz druge roke, antikvariat, "Zero Waste" trgovino ter različne mojstre popravil. Skratka, vse, kar nam pomaga pri vsakodnevnih, bolj odgovornih odločitvah, je zbrano na enem mestu.

Več informacij o Festivalu ponovne uporabe in sodelujočih: https://manjjevec.si/2022/05/04/festival-ponovne-uporabe/