O-STA

41. Maraton Franja že v nizkem štartu za izvedbo brez omejitev

Novinarska konrefenca Maraton Franja BTC City 2022

Sporočilo za medije

Ljubljana, 26. maj 2022

Na današnji novinarski konferenci so organizatorji Maratona Franja BTC City - Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev - naznanili 41. izvedbo priljubljenega maratona, ki bo potekal od 11. do 12. junija 2022. Po dveh letih okrnjene izvedbe zaradi ukrepov za omejevanje epidemije bo letošnja Franja končno spet potekala "po starem". Organizatorji na petih trasah Franje pričakujejo med 5.000 in 6.000 udeleženci. Ob 41. izvedbi maratona družba BTC beleži že svoje 20. leto generalnega pokroviteljstva tega kolesarskega praznika.

Maraton Franja BTC City je eden največjih kolesarskih praznikov, ne le pri nas, temveč daleč naokoli. Ta športno-rekreativni dogodek se je rodil leta 1982, leta 2010 pa postal del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series. Letos, ob njeni 41. izvedbi, ki bo ceste napolnila s športnimi navdušenci 11. in 12. junija, se bodo kolesarji ponovno pognali po petih različnih trasah, ki bodo tradicionalno razdeljene glede na njihovo zahtevnost. Najbolj zagnani so vabljeni na 156-kilometrsko progo Maratona Franja BTC City. Sledi ji Triglav mali maraton Franja s 97 kilometri. Ta je zasnovan tako, da velik delež trase poteka po isti poti kot originalni Maraton Franja. Udeležence, ki bodo izbrali Barjanko Hervis, čaka 72 kilometrov dolgo panoramsko doživetje, ki jih bo popeljalo skozi krajinski park Ljubljansko barje. Družine z otroki, šolska mladina ter kolesarji začetniki se lahko popeljejo po 21-kilometrski trasi IKEA Family družinskega maratona. Za najmlajše pa je organiziran Vzajemkov otroški kolesarski izziv s 1200-metrsko krožno vožnjo po Slovenski cesti.

Letošnji maraton ponovno poteka pod sloganom "Od Franje do Toura", ki odlično povzema njegovo bistvo. Franja namreč predstavlja odskočno desko za slovenske kolesarje, zato ji pravijo kar "zibelka slovenskih kolesarskih šampionov in šampionk". Močno prispeva tudi k razvoju ženskega kolesarstva in ponosno iz leta v leto beleži vedno večjo prisotnost ženskih udeleženk. Katerokoli preizkušnjo Franje vozi že tretjina žensk. Po dveh letih omejenega izvajanja maratona je želja rekreativnih in profesionalnih kolesarjev po vrtenju pedal še toliko večja. Dokaz temu je število prijav na letošnji maraton. Na eno izmed petih tras se je namreč do danes prijavilo že 2800 kolesarskih navdušencev.

41. izvedba Franje je posebej pomembna za družbo BTC, ki letos beleži že 20. leto generalnega pokroviteljstva tega dogodka. Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC, je ob napovedi maratona povedal: "Leto je naokoli in z največjim zadovoljstvom ponovno stojim tukaj, ob napovedi 41. Maratona Franja, ko praznujemo tudi 20. obletnico BTC-jevega generalnega sponzorstva tega izjemnega kolesarskega praznika. Posebej sem vesel, da lahko ob tem jubileju ponovno napovemo "dobro staro" Franjo. Njeno radost bomo po dveh omejenih koronskih letih končno spet lahko začutili v polni meri, ko nam bo še enkrat več pokazala svojo moč povezovanja, vztrajnosti, ambicioznosti ter ljubezni do športa in narave. Vabljeni vsi prijatelji kolesarjenja v Sloveniji in širom sveta, da 11. in 12. junija na kolesih osvojimo Slovenijo."

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City, je povedal, da že komaj čaka 11. in 12. junij, saj ga energija Franjinih udeležencev navdaja z motivacijo ter dodatno osmišlja njegovo delo. "Vsakič, ko pomislim, kako se je Franja začela in kako mogočno se je v svojih 41 letih razvila, me prevzame neizmeren ponos. Od preprostega dogodka s 700 obiskovalci do slovenskega kolesarskega praznika z desetkrat toliko obiskovalci! Franja je po duši prava športnica - vztrajna, trdoživa in mogočna. Seveda pa brez močne volje vseh organizatorjev, partnerjev in prostovoljcev ne bi bila to, kar je danes. Hvaležen sem vsem, ki svojo energijo usmerjajo v ustvarjanje tega edinstvenega praznika in na tisoče prijateljev kolesarjenja varno popeljejo na Franjine trase," dodaja Gorazd Penko.

Andrej Hauptman, predsednik Kolesarskega društva ROG, je prav tako ponosen na uspešno izvajanje Franje: "Izredno vesel sem, da bo Franja letos potekala brez omejitev, ki so nas ovirale, a ne ustavljale, v preteklih dveh letih. Kot vsako leto, bo tudi letos pokazala svoj svež obraz. Ponosen sem na naš klub, sponzorje in organizatorje, ki se ne predajo pred nobeno oviro in prispevajo k razvoju naše ljube Franje. Prav vsak, ki je vpet v Franjino zgodbo, dodaja svoj kamenček v mozaik kolesarstva. Vsak od njih si zasluži poklon in spoštovanje. Slovenci smo športen narod, zato si tovrstna prireditev zasluži vrhunsko organizacijo in veliko pozornosti. Predvsem odkar poteka Maraton Franja v BTC Cityu, je vsako leto boljši. Glede na sestavo Organizacijskega odbora ne dvomim, da se bo Franja uspešno razvijala še naprej. Vsem kolesarjem, ki bodo z nami praznovali ta kolesarski dan, želim, da uživajo na zaprtih cestah, ki so v današnjem času pravi privilegij. Poleg tega pa naj seveda pazijo na sokolesarje in lastno varnost," je še dodal.

V dosedanjih 40 izvedbah je Maraton Franja BTC City gostil že preko 150.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 80 držav sveta, od tega več, kot 23.000 ženskih kolesark. Tudi v času pandemije se je Franja vztrajno prebila skozi vihar, saj so jo organizatorji v obeh letih, kljub omejitvam, uspešno izvedli. Tako je, z izjemo leta 2020 in 2021, udeležba v zadnjih letih vsakokrat presegala 7000 kolesarjev in kolesark, 100.000 navijačev ter več, kot 2600 članov organizacijske ekipe letno. Spodbuden je podatek o krepitvi ženske udeležbe na Franji, ki je v zadnjih letih (z izjemo leta 2020 in 2021) že presegla 25 % vseh udeležencev letno, organizatorji pa si letos želijo ta delež še povečati.

"Znano je, da je kolesarjenje v družbi BTC ena izmed naših najbolj priljubljenih športnih disciplin. Franjo, ki je naša posebna ljubezen, pa gostimo v našem BTC Cityju že 20. leto zapored. Mi pravimo, da je v vsem tem času prerasla v gibanje. Za nas je to najlepši dokaz prispevka h krepitvi rekreativnega športa in aktivnega življenjskega sloga. Priprave na tako velik dogodek terjajo izjemno mero zavzetosti in podpore s strani vodilnih predstavnikov in drugih sodelavcev družbe BTC, kot tudi predanost in srčnost vseh ostalih organizatorjev, sponzorjev, partnerjev in podpornikov. Franja osmišlja tudi našo podporo ženskega kolesarstva. Podpiramo kolesarsko šolo za mlade kolesarke, ki deluje v sklopu KD Rog pod imenom BTC City Ljubljana Scott in profesionalno kolesarsko ekipo v svetovni seriji WWT, UAE Team Emirates, v kateri nastopata dve slovenski kolesarki, Urška Pintar in Eugenia Bujak. V družbi BTC smo resnično ponosni, da lahko razvijamo Franjino zgodbo, skozi katero se kalijo tudi kolesarski šampioni in šampionke jutrišnjega dne," je izpostavil mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC.

Na 41. Franjo se bodo podali tudi Roman Blatnik, Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš in Ferdinand Vičič, kolesarji, ki so odpeljali vseh 40 maratonov Franja.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na http://www.franja.org/.

Video napoved na: https://youtu.be/bYZ0Ecv_shc

Dodatne informacije:

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 00, e-pošta: press.btc@btc.si