O-STA

Preko 5000 kolesarjev uživalo na tirih dobre stare Franje

Maraton Franja BTC City 2022

Sporočilo za medije

Ljubljana, 13. junij 2022

Minuli vikend, 11. in 12. junija 2022, je Slovenijo prevzel kolesarski duh. Preko 5.000 udeležencev iz 32 držav, na tisoče navijačev ob trasah in preko 2.600 članov organizacijskega osebja in prostovoljcev je združilo navdihujočo energijo v 41. Maratonu Franja BTC City. Po dveh letih okrnjene izvedbe zaradi ukrepov za omejevanje epidemije se je Franja končno vrnila na svoje stare tire in po petih trasah popeljala prijatelje kolesarjenja vseh generacij, ki so na ta težko pričakovani kolesarski praznik prišli iz 35 držav. Na maratonu so se kolesarji potegovali tudi za uvrstitev na svetovno prvenstvo amaterskih kolesarjev, ki bo letos od 15. do 18. septembra v Italiji. 41. maraton je bil poseben tudi zato, ker je družba BTC z njim zabeležila že svoje 20. leto generalnega pokroviteljstva Maratona Franja.

Maraton Franja BTC City je največji športno-rekreativni dogodek ne le pri nas, temveč daleč naokoli. Letošnja 41. izvedba je po dveh omejenih letih končno potekala po starem, saj so se kolesarji po vrnitvi na cilj v BTC City lahko družili in se zabavali.

Kolesarji so uživali na petih Franjinih trasah, ki so razdeljene glede na njihovo zahtevnost. Najbolj zagnani so zagrizli v 156-kilometrsko progo Maratona Franja BTC City. Sledil ji je Triglav mali maraton Franja s 97 kilometri. Udeleženci, ki so izbrali Barjanko Hervis, so prekolesarili 72 kilometrov dolgo panoramsko doživetje ob vožnji skozi krajinski park Ljubljansko barje. Družine z otroki, šolsko mladino ter kolesarje začetnike je pričakala 21-kilometrska trasa IKEA Family družinskega maratona. Za najmlajše pa je bil tudi letos organiziran Vzajemkov otroški kolesarski izziv s 1200-metrsko krožno vožnjo po Slovenski cesti.

Kot se za zibelko slovenskih kolesarskih šampionov in šampionk spodobi, je bilo letos med udeleženci ponovno mnogo nadobudnih kolesarjev in kolesark, za katere je Franja odlična odskočna deska v vrh svetovnega kolesarstva. Franja pa ima tudi pomembno vlogo v krepitvi ženskega kolesarstva. Udeležba ženskih kolesark na Franji je v zadnjih letih (z izjemo leta 2020 in 2021) že presegla 25 % vseh udeležencev letno, kar je spodbuden podatek. Predvsem se za krepitev ženske udeležbe zavzemata družba BTC in Kolesarsko društvo Rog, ki skupaj vzgajata tudi mlado generacijo kolesark v ekipi BTC City Ljubljana Scott in tako skrbita za nadaljnji zagon ženskega kolesarstva.

Svojo lansko zmago na Franji je letos branil nekdanji vrhunski nizozemski kolesar, Johny Hoogerland, kateremu je konkuriral zmagovalec 37. Franje, Nemec Alexander Steffens z ekipo. Zmago je na koncu na Nizozemsko odnesel Johny Hoogerland, ki je ubranil lansko zmago, med ženskami pa je bila najuspešnejša Laura Šimenc.

41. izvedba Franje je posebej pomembna za družbo BTC, ki letos beleži 20. obletnico generalnega pokroviteljstva tega dogodka. Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC, je po koncu maratona z navdušenjem povedal: "Minuli vikend je bil zares poseben. Po dveh omejenih koronskih letih se je namreč vrnila Franja, kot jo poznamo. Njen povratek na stare tire nas ni pustil ravnodušne. Nasprotno: bil je poln veselja, navdušenja, pozitivne energije ... Več kot očitno smo jo vsi težko pričakovali, kar je bilo opaziti tako v številu udeležencev in udeleženk, kot tudi v vzdušju, ki nas je obdajalo oba maratonska dneva. Franja nas je ponovno združila - rekreativne in profesionalne športnike, navijače, podjetja, organizatorje, zabavljače in prostovoljce - in svoji neverjetni zgodbi dodala novo stran. In čeprav gre za zgodbo brez konca, zgodbo izjemnega potovanja, pa je vsaka maratonska izvedba vmesni mejnik, ki nam pokaže, da nekaj delamo prav. Hvaležen sem prav vsakomur, ki skupaj z nami piše zgodbo Maratona Franja BTC City."

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City, je še poln vtisov Franjinega vikenda in Franjinega vzdušja izpostavil: "Zelo vesel in ponosen sem, da je za nami še ena uspešno izpeljana Franja. Organizatorji smo jo dolgo pletli, naš trud pa je bil poplačan takoj, ko so se ceste napolnile s srečnimi in zagnanimi kolesarji. Ti niso prišli le po zmago ali dober rezultat. Prišli so se družiti, napolniti z motivacijo, izživeti svoje kolesarke sanje ali pa preprosto uživati v tem kolesarskem prazniku. Brez močne volje vseh organizatorjev, partnerjev in prostovoljcev pa to seveda ne bi bilo mogoče. Hvaležen sem vsem, ki svojo energijo usmerjajo v ustvarjanje tega edinstvenega praznika in na tisoče prijateljev kolesarjenja varno popeljejo skozi Franjine trase. Prva izvedba po koroni je bila na ravni leta 2019, rekordnih skupnih številk nismo dosegli (v preteklosti je Franja v enem letu že privabila več in kolesarjev, op. p), nov mejnik pa je 500 tujih udeležencev. Tudi to je botrovalo temu, da je na velikem maratonu med najboljšimi 20 kolesarji samo 5 Slovencev. Udeleženec iz Španije mi je dejal, da še ni bil na takšnem maratonu ter da ga bo priporočil vsem svojim kolesarskim znancem," se direktor maratona nadeja, da se bo dober glas o Franji še bolj razširil zunaj slovenskih meja.

Kot že mnoga leta, je bil BTC City Ljubljana tudi letos osrednje prizorišče Maratona Franja. "Družba BTC je zvesta podpornica in pokroviteljica Maratona Franja že okroglih 20 let, na kar smo resnično ponosni. Gledali smo jo rasti iz enodnevnega dogodka v dvo- in tridnevni dogodek, ki pa je mnogo več, kot samo to. Je športni in hkrati družabni dogodek, ki odpira nova partnerstva in neguje že vzpostavljena. Končna izvedba maratona je v nas ponovno prebudila zmagovalno energijo in nas napolnila z radostjo, ki jo lahko pričara le tako čudovit kolesarski praznik, kot je Franja," je z navdušenjem povedal mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC.

Po Medianini raziskavi iz leta 2021 (Percepcija olimpijskih iger in sponzorstva - Šport za vse) je kolesarjenje je najbolj razširjen šport v Sloveniji med aktivnim prebivalstvom. Ta in mnogo drugih zanimiv podatkov o kolesarjenju in Maratonu Franja je Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC, predstavila na letošnji konferenci PRO PR v okviru svoje predstavitve "Maraton Franja: od kolesarskega dogodka do gibanja." V čast dolge in bogate slovenske kolesarske zgodovine je KD ROG v Mestni hiši v Ljubljani pripravil razstavo z naslovom Od najstarejšega kolesa na svetu do kolesarskega vrha sveta. Razstava bo v Mestni hiši na ogled med 3. in 19. junijem 2022 in tako odlično dopolnjuje praznik kolesarstva, ki se je odvil minuli vikend. Piko na i temu kolesarskemu mesecu pa bo dodal še kolesarski kongres Velo-City 2022, ki letos od 14. do 17. junija poteka v Ljubljani. V okviru kongresa bo potekala tudi kolesarska parada 11-kilometrskega kolesarjenja po ljubljanskih ulicah.

Zgodba Maratona Franja se je začela pisati v 80. letih prejšnjega stoletja. Ideja za Maraton Franja je vzniknila v glavah legende slovenskega in jugoslovanskega kolesarstva Zvoneta Zanoškarja in velikega ljubitelja kolesa in športa nasploh, vselej polnega izvirnih idej, Toneta Fornezzija Tofa. Kot preizkušeni kolesarski maček je imel slednji traso začrtano že leta 1978. Skupaj z Zvonetom Zanoškarjem in takratnima vrhunskima kolesarjema Roga Andrejem Žavbijem ter Vinkom Polončičem so traso prevozili leto dni kasneje. Ob počitku v Cerknem se jim je ob pogledu na smerno tablo "Bolnišnica Franja" utrnila zamisel, naj maraton nosi ime partizanske bolnišnice in njene vodje, zdravnice dr. Franje Bojc Bidovec, saj v kolesarstvu prevladujejo vrline tovarištva, vztrajnosti, plemenitosti, poguma in odločnosti. Prvi uradni Maraton Franja se je zgodil julija 1982, ko je po progi zapeljalo prvih 700 kolesarjev. Od tega je kar 10 kolesarjev - Roman Blatnik, Ljubo Dobaj, Dušan Dobnikar, Jože Dovžan, Ivan Ertl, Bojan Mandeljc, Konrad Merlak, Milovan Plahuta, Andrej Repovš in Ferdinand Vičič - prevozilo vseh 41 maratonov.

Maraton Franja BTC City je v dosedanjih 41 izvedbah skupno gostil več kot 160.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. V letu 2020 je bila Franja edini UCI Gran Fondo kolesarski maraton v svetovni seriji, ki je bil izveden v času pandemije. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za vse generacije, kot tudi večji enakopravnosti ženskih predstavnic na kolesu.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 00, e-pošta: press.btc@btc.si