O-STA

Teden muzikala v Križankah

Izjemna glasbeno-scenska uspešnica West Side Story je na premieri, 27. junija, navdušila polne Križanke. Koreograf Mykal Rand je s svojo interpretacijo na oder 70. Ljubljana Festivala postavil svežino, zanos množične zasedbe ob izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pa je med gledalce ponesel newyorški utrip. Med 28. junijem in 1. julijem bodo v Poletnem gledališču Križank na sporedu še štiri ponovitve.

Postavitev muzikala West Side Story ali Zgodba z zahodne strani, ki jo je zasnoval in pri-pravil Mykal Rand, je premiero doživela na letošnjem jubilejnem Ljubljana Festivalu, sle-dijo pa še štiri ponovitve. West Side Story iz leta 1957 je ena največjih glasbenih uspe-šnic 20. stoletja s kar 732 ponovitvami, čemur je sledila turneja po vseh večjih mestih ZDA z 249 ponovitvami. Po izjemno uspešni produkciji v ZDA je bila Zgodba z zahodne strani nadvse priljubljena tudi v britanski različici na londonskem West Endu z več kot 1000 ponovitvami. Izvirna postavitev je na Broadwayu doživela še tri različice v letih 1980, 2009 in 2020. Najuspešnejša je bila različica iz leta 2009 s 748 ponovitvami in več kot milijon prodanimi vstopnicami, medtem ko je produkcijo iz leta 2020 predčasno prekinila epidemija covida-19 po zgolj 24 predstavah.

Glasbo za muzikal je napisal dirigent, skladatelj in pianist Leonard Bernstein, ena najve-čjih glasbenih osebnosti 20. stoletja, orkestracijo po navodilih skladatelja pa sta prispe-vala skladatelja Sid Ramin in Irwin Kostal. Po izjemnem uspehu je Leonard Bernstein pripravil orkestrsko suito iz devetih stavkov, ki zajemajo nekatere največje uspešnice iz muzikala, suito pa je prvič izvedel orkester New York Philharmonic leta 1961 v dvorani Carnegie Hall v New Yorku. Leta 1984 je Bernstein tudi dirigiral studijsko snemanje mu-zikala. Leta 1986 je prejel nagrado Grammy za najboljši glasbeni gledališki album.

Izjemna glasbeno-scenska uspešnica je doživela tudi dve filmski adaptaciji. Adaptacija iz leta 1961 je prejela pohvale kritikov in javnosti ter postala drugi najdonosnejši film leta v Združenih državah, ki je povrhu prejel deset oskarjev v svojih enajstih nominiranih kategorijah, vključno z najboljšim filmom, Rita Moreno kot Anita pa je bila prva latinskoameriška igralka, ki je osvojila ugledno nagrado. Album z zvočnimi posnetki je prejel nagrado Grammy, poleg tega je bil rekordnih 54 tednov uvrščen na prvo mesto Billboardove lestvice. Filmska adaptacija iz leta 2021, ki jo je napisal Tony Kushner, v režiji Stevena Spielberga in koreografiji Justina Pecka, pa temelji bolj na Broadwayskem muzikalu kot na filmu iz leta 1961.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Več informacij na ljubljanafestival.si

Foto: Darja Štravs Tisu