O-STA

Primeri izbrisa manjšinske kulture v Belorusiji - poljska narodna manjšina

Poljska diplomacija in organizacije poljske manjšinske organizacije v Belorusiji so bile obveščene o skrunitvi pokopališča, kjer so pokopani poljski vojaki, in to po navodilih beloruskih oblasti. Pokopališče v kraju Mikuliški na območju Grodnenske oblasti so težki gradbeni stroji zravnali z zemljo. Gre za nemoralno, nehumano ter nezakonito barbarsko dejanje. Poleg tega je neupravičeno in neizzvano uničevanje pokopališč v nasprotju s temeljnimi načeli civiliziranega sveta.

Storilci, ki so jih za tovrstna dejanja navdihnile beloruske oblasti, so od junija 2022 vandalizirali poljske nagrobnike in spominska obeležja v vsaj devetih krajih v Belorusiji. V Jodkievičah bili zabeleženi incidenti, ko so neznanci iz grobov na silo jemali posmrtne ostanke poljskih vojakov in jih oskrunili. Namerno uničevanje grobov in spominskih obeležij, ki ga izvaja režim Aleksandra Lukašenka, je v nasprotju s številnimi sporazumi, ki urejajo pravice narodnih manjšin tako na ravni mednarodnih odnosov kot tudi na regionalni ravni ter na področju dvostranskih odnosov. Gre za še en primer delovanja režima Minska, ki je uperjen proti manjšinskim narodnim skupnostim in najbolj bode v oči. Zato Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani ostro obsoja to rasistično kompanijo beloruskih oblasti. Obsojamo vsa dejanja, ki služijo temu, da manjšinska vprašanja ter vprašanja s področja kulture postanejo sredstvo oblasti, orodje za namerno širjenje lažnih informacij ali za manipulacijo z informacijami. Uničenje grobov vojakov ne bo spremenilo toka zgodovine niti ne bo izbrisalo spomina na preteklost. Ponovno pa priča o barbarizmu aktualnega režima. V zvezi z navedenim veleposlaništvo izraža najglobljo zaskrbljenost zaradi ravnanja beloruskih oblasti, ki sistematično in množično nadaljujejo kršenje mednarodnih zavez mednarodnega prava s področja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov narodnih manjšin.

Poleg primerov skrunitve grobov poljske narodne manjšine je vredno opozoriti na razmere, v kakršnih so se znašle narodne manjšine, ter na težjo po pregonu njihovih predstavnikov v Belorusiji

Belorusija pod vodstvom Aleksandra Lukašenka je država z zloglasnim avtoritarnim režimom, ki je odgovoren za množične kršitve človekovih pravic tako svojih državljanov kot tudi tujcev. V Belorusiji je ta čas več kot 1 200 političnih zapornikov, med nimi tudi predstavnikov poljske narodne manjšine. Izvedeli smo, da beloruske oblasti obravnavajo predstavnike narodnih manjšin kot talce in sredstvo v političnih igricah z državami na Zahodu. Gre za nečloveški in sramoten pristop, ki bi ga morala vsaka država, ki si prizadeva za zaščito in spoštovanje človekovih pravic, ostro obsoditi. Priča smo temu, da Belorusija napada Zahod na različne načine, in sicer zato, da bi preusmerila pozornost z notranjepolitične krize, krivdo za svojo politično in gospodarsko neučinkovitost pa prevalila na "zunanjega sovražnika". Tako je Minsk izvedel več sovražnih dejanj proti svojim državljanom, ki so poljske narodnosti. Vemo za primere pridržanja voditeljev Zveze Poljakov v Belorusiji: med njimi sta Andzelika Borys, ki je bila po letu dni izpuščena iz pripora, vendar postopek proti njej še vedno poteka, ter Andrzej Poczobuta, ki je v priporu od leta 2021, proti njemu so uperjene hude obtožbe. Poleg tega se nadaljujejo pritiski na novinarje, med njimi tudi na novinarje poljskih korenin, ter na publiciste, ki opravljajo svoje novinarsko delo na Poljskem.

Poljščino sistematično brišejo iz javnega izobraževalnega sistema, napovedan je bil ukrep o ukinitvi šol s poljščino kot učnim jezikom, nadzor nad učitelji poljščine in njihovimi učenci je poostren; poleg tega potekajo usklajeni napadi na poljska kulturna društva, večino tovrstnih društev pa se ukinja.

Marcin Wojciechowski, charge d'affaires Republike Poljske v Belorusiji na uničenem pokopališču poljskih vojakov v Mikuliszkach, foto MZZ RP