O-STA

Interniranke Ravensbruck s svojci na spominski slovesnosti na Komelju v Avstriji

Spomenik padlim partizanom na Komelju v Avstriji.
Slavnostna govornica Helena Verdel, koroško slovenska aktivistka iz Borovelj.
Spominske slovesnosti se je udeležilo veliko ljudi, tudi iz Slovenije.
Podpredsednica ZKP Mojca Koletnik.
Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbruck med pogovorom z internirankama.

Komelj Avstrija, 17.7.2022 - Članice in člani Taboriščnega odbora Ravensbruck iz Slovenije, ki že več kot 30 let uspešno sodelujejo in prijateljujejo z Zvezo slovenskih žena in Zvezo koroških partizanov iz Celovca, so se udeležili 43. Spominske slovesnosti na Komelju v Avstriji na katerem je bila slavnostna govornica Helene Verdel, koroško slovenska aktivistka iz Borovelj. Avtobus, ki je zgodaj zjutraj odpeljal iz Nove Gorice je bil poln, ko je v Tržiču vstopila še zadnja udeleženka.

Gre za tradicionalna vsakoletna srečanja bivših internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, ter njihovih svojcev in prijateljev iz Slovenije z našimi koroškimi rojakinjami po različnih krajih avstrijske Koroške.

Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbruck je povedal, da ta srečanja, ki so namenjena tudi mladim že več kot tri desetletja obnavljajo in potrjujejo spominske vezi, ki so se stkale med vojno med taboriščnicami z obeh strani Karavank v različnih nacističnih taboriščih in tkejo stike naprej med njihovimi potomci. Ženska solidarnost nikoli ni poznala meja. Tovrstna vsakoletna srečanja pripomorejo k večji kulturi spominjanja, sodelovanja in povezovanja z našimi rojaki. Na ta način se utrjujejo pristni in spoštljivi prijateljski odnosi in poznanstva.

Kot vsako leto na tretjo nedeljo v juliju, je tudi letos Zveza koroških partizanov in prijateljev protifašističnega upora skupaj s Slovenskim prosvetnim društvom Edinost v Pliberku priredila spominski pohod na Komelj, kjer je oktobra leta 1944 po izdaji padlo dvanajst borcev Domnove čete. Leta 1972 je Zveza koroških partizanov (ZKP) v spomin na komeljsko tragedijo pri Cimprcu postavila spomenik pri katerem zdaj stoji tam tudi stela, na kateri je podrobnejši popis dogodka.

Avtobus je udeleženke in udeležence pripeljal do spomenika na Komelju kjer je potekala spominska slovesnost. Tisti, ki so se udeležili pohoda pa so se ob 9.30 zbrali pred Kulturnim domom v Pliberku in se od tam peš odpravili na 7 km dolgo pot, ki jih je vodila na Komelj, kjer ob cesti pri Cimpričevi domačiji stoji spomenik padlim borcem Domnove čete.

Slovesnost se je pričela s kratkim verskim obredom in blagoslovom, ki ga je daroval pater Andrej Lampret. Sledili so govori predsednika ZKP Milana Wutte, podpredsednica ZKP Mojce Koletnik, koroške slovenske aktivistke Helene Verdel, pliberškega referenta za kulturo Marka Trampuscha in podžupana občine Žalec Marjana Vodeb. V kulturnem sporedu pa so sodelovali MoPZ Foltej Hartman iz Pliberka, Franc Kuežnik, pevska skupina Ribniški fantje iz Ribnice na Pohorju in godba iz Zabukovice pri Grižah pri Žalcu.

Sledilo je družabno srečanje. Za pogostitev so poskrbeli članice in člani organizacijskega komiteja "Pohod na Komelj". Letošnjega Pohoda se je udeležilo približno 700 ljudi. Pobudnik tega spominskega pohoda je bil Lipej Kolenik, že vrsto let pa ga organizira skupina okoli podpredsednice ZKP Mojce Koletnik.

VIDEO: 20220717 MATJAŽ ŠPAT, PREDSEDNIK TABORIŠČNEGA ODBORA RAVENSBRUCK VIDEO: 20220717 MOJCA KOLETNIK, PODPREDSEDNICA ZVEZE KOROŠKIH PARTIZANOV CELOVEC VIDEO: 20220717 HELENA VERDEL KOROSKO SLOVENSKA AKTIVISTKA IZ BOROVELJ

Besedilo, foto in video: Janez Platiše