O-STA

Zlata medalja na mednarodni računalniški olimpijadi

Benjamin Bajd Sloveniji priboril prvo zlato medaljo na tem tekmovanju

Ljubljana, 16. avgust 2022 - V Indoneziji v Yogyakarti se je z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij zaključila 34. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2022), ki je potekala med 7. in 15. avgustom. V konkurenci 349 dijakov iz 88 držav je član naše ekipe štirih dijakov Benjamin Bajd, osvojil zlato odličje. Odkar Slovenija sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi, je to prvo zlato odličje za našo državo.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve v Yogyakarti zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). V tednu olimpijade so imeli mladi programerji s celega sveta dva dni tekmovalna, kjer so programirali po pet ur. Na koncu sta največ znanja pokazala kitajska programerja, ki sta si delila prvo mesto.

Benjamin je tako dopolnil svoj zbir odličij tudi z zlatom. Prvič se je olimpijade udeležil leta 2019 v Bakuju in osvojil bron. Naslednji dve leti sta olimpijadi potekali na daljavo iz Singapurja. Leta 2020 je prav tako osvojil bron, leta 2021 pa je že posegel po srebru. Svoje znanje v programiranju pa je letos okronal z zlatom.

Ekipo je v Indoneziji spremljal Marko Poženel, vodja ekipe in mentor.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si aljosa.seljak@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75 031/660 378