O-STA

Elektrofest: že deseto energetsko opismenjevanje mladih

Bliža se že deseti Elektrofest (foto_arhiv FE UL)
Elektrofest - že deseto energetsko opismenjevanje mladih(foto_arhiv FE UL)

V petek, 9. septembra, bo na vrsti že 10. Elektrofest. Štiri elektroinstitucije - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL), Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) ter družbi ELES in GEN energija - bodo ponovno energetsko opismenjevale mlade. Dogajanje bo pred in na FE UL ter EIMV.

Vpliv gospodinjskih naprav na človeka

Organizatorji za dijake pripravljajo štiri "elektro-postaje" oziroma 15-minutne strokovne sklope. Profesorji s FE UL bodo izvedli zanimivo delavnico na temo elektromagnetnega sevanja (EMS). Na delavnici z naslovom Moja izpostavljenost EMS bodo udeleženci spoznali, kakšne so izpostavljenosti v okolici različnih naprav elektroenergetskega omrežja, kot so daljnovodi in transformatorske postaje. S pomočjo praktičnih meritev vrednosti električnega in magnetnega polja v okolici modela daljnovoda in transformatorske postaje ter v bližini nekaj tipičnih gospodinjskih naprav bodo udeleženci lahko pridobili informacije o velikosti polj v bližini tovrstnih naprav. Še posebej bo prikazan vpliv objektov na širjenje električnih in magnetnih polj v prostoru in upadanje njihovih vrednosti z oddaljenostjo od virov.

Pester nabor tem za približanje področja energetike mladim

V družbi ELES bodo pripravili atraktivno predstavitev pregleda in nadzora daljnovodov in RTP z droni. V družbi GEN energija pripravljajo predstavitev dveh interaktivnih orodij: energetsko-podnebnega simulatorja En-ROADS in simulatorja "Energetska mešanica" proizvodnje EE v Sloveniji, medtem ko bodo predstavniki EIMV ob svoji 60-letnici visokonapetostnega laboratorija dijake popeljali prav vanj. Poleg navedenega bosta študenta magistrskega programa Multimedija na FE UL predstavila svoja projekta: prototip prikaza energetske skupnosti, ki uporabnikom razloži osnovne koncepte takšnih skupnosti ter spodbuja razmišljanje in pogovore o tej tem, ter interaktivno simulacijo samozadostne energetske skupnosti, s pomočjo katere lahko uporabnikom na prijazen in zanimiv način predstavimo sončno energijo in energetsko skupnost.

Pestro spremljevalno dogajanje

Vzporedno s strokovnim delom bo potekal tudi zabavni program Elektrofesta.Ekipa Radia Antena z Gverilcem Birkom ter akrobati bo poskrbela, da obiskovalcem ne bo dolgčas. Dodajanje bodo popestrili tudi zanimivi tehnološki projekti, ki jih bodo predstavili člani Mladinskega tehnološko-raziskovalnega centra - Zavoda 404. Njihova vizija je oblikovati globalno mrežo tehnoloških centrov in skupnosti, ki bo mladim nudila možnost razumeti tehnologijo in jih spremljati v celotnem kreativnem procesu.

Namen Elektrofesta je širjenje elektrotehniške in energetske pismenosti med srednješolci.