O-STA

Sophijin simpozij - Moja Amerika

Založba SOPHIA v sodelovanju s Knjigarno Azil

Vabilo na Sophijin simpozij - Moja Amerika

Spoštovane, spoštovani,

v sklopu Sophijinega simpozija, jesenskega cikla javnih pogovorov ob predstavitvah knjig (26. 9. - 10. 11. 2022), vas vabimo na prireditev Iz Grosuplja do New Yorka: razmisleki Louisa Adamiča za današnji svet. Predstavili bomo Adamičevo knjigo Moja Amerika, 1928-1938,

v četrtek, 29. septembra, ob 18. uri v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana).

Izhodišče pogovora: knjiga Louisa Adamiča Moja Amerika, 1928-1938

Sodelujejo: zgodovinar in avtor spremne besede Milan Mrđenović, umetnostni zgodovinar in kustos Marko Jenko, filozof in literarni zgodovinar Blaž Gselman ter novinarka in prevajalka knjige Kristina Božič.

Adamičevo življenjsko delo Moja Amerika je od vseh knjig pisateljevega obsežnega opusa še najbolj prezrto in precej neznano. Prinaša za današnji čas posebej aktualne razmisleke o pomembnosti migracij za narodno gospodarstvo in razvoj kulture, o revščini, rasizmu in predsodkih, o samozavesti in organiziranju delavstva ter o ustvarjanju okolja, ki bi bilo vključujoče za vse. Ti razmisleki bodo glavne iztočnice pogovora.

Uspešen in priznan slovenski avtor v Ameriki je pisal zato, da bi bolje razumel tako svoj novi dom kakor dom, od koder je prihajal. Hodil je naokoli, opazoval, se pogovarjal z ljudmi, poslušal in nato svoja razmišljanja ponudil kot orodje za razumevanje in predvsem tvorno spreminjanje družbe in mesta posameznika v njej: "Seveda se zavedam, da je problem, ki sem ga orisal, tesno povezan z družbenoekonomskim sistemom, v katerem živimo, in da sta revščina ter z njo povezano zlo nevednosti najhujša dejavnika, ki ustvarjata občutek manjvrednosti milijonov novih Američanov, poleg tega, da se ti počutijo tu kot bolj ali manj tujci. Revščino in nevednost priseljenci prinesejo s seboj, vendar ju nato razmere tu še okrepijo. Zdravilo za večino težav druge generacije je razrešitev našega družbenoekonomskega problema. Tega pa ni mogoče učinkovito rešiti, če dovolimo, da se v družbi oblikuje velika skupina z več desetimi milijoni zatrtih ljudi, ki večinoma prav zaradi močnih občutkov manjvrednosti postanejo podrejena človeška bitja - prestrašena in začudena, politično neopredeljena, ekonomsko neambiciozna, kulturno izgubljena. Po drugi strani, če se nekaj ukrene v smeri splošnih predlogov, ki sem jih predstavil, verjamem, da bo večina novih Američanov in naslednjih generacij imela priložnost, da postanejo samozavestni in konstruktivni državljani."

Več o knjigi: https://zalozba-sophia.si/katalog/2021/moja-amerika-1928%E2%80%931938