O-STA

Sophijin simpozij - O političnem potencialu utopije

Založba Sophia in Edicija Jugoslavija v sodelovanju z Galerijo Škuc

Vabilo na Sophijin simpozij - O POLITIČNEM POTENCIALU UTOPIJE

Spoštovane, spoštovani,

v sklopu Sophijinega simpozija, jesenskega cikla javnih pogovorov ob predstavitvah knjig (26. 9. - 10. 11. 2022), vas vabimo na okroglo mizo O političnem potencialu utopije, ki bo

v ponedeljek, 10. oktobra, ob 18. uri v Galeriji ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana.

Sodelujejo: dramaturginja in publicistka Ivana Momčilović z mednarodne platforme Edicija Jugoslavija, literarna teoretičarka dr. Biljana Andonovska z beograjskega Inštituta za književnost in umetnost (po videopovezavi) ter raziskovalke z Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU dr. Tanja Petrović, dr. Ana Hofman in dr. Katja Kobolt.

Izhodišče razprave bo knjiga Nepredvidljiva preteklost prihodnosti: o političnem potencialu utopije, ki bo oktobra izšla v srbohrvaškem in angleškem jeziku pri samozaložbi Edicije Jugoslavije v sodelovanju z Založbo Sophia in revijo Borec. Spodbudilo jo je nedavno odkritje romana Sprehod skozi prihodnost o emancipacijskem izobraževanju. Napisan je bil skozi oči lika male Zore med letoma 1924 in 1925 za leto 2024, tako rekoč našo sedanjost. Izhajal je kot podlistek časopisa Budućnost, glasila otrok organiziranih delavcev, ki ga je urejal dr. Dragutin Vladisavljević, najverjetnejši avtor romana. Gre za izjemno redek primer mladinske socialne utopične znanstvene fantastike z začetka 20. stoletja s številnimi ilustracijami, ki so prav tako svoja zgodovinska zgodba. Knjiga Nepredvidljiva preteklost prihodnosti zato vsebuje poleg romana in ilustracij še obsežno študijo "Svobodni teritoriji fikcije", ki je plod večletnega raziskovalnega dela Ivane Momčilović, in spremno besedilo raziskovalke literarne periodike dr. Biljane Andonovske, ki je roman Sprehod skozi prihodnost tudi odkrila.

Predstavili in aktualizirali bomo emancipacijske ideje romana, njihove kontekste in sporočilnost, delovanje urednika Vladisavljevića ter v navezavi na današnjo družbeno situacijo brisanja zgodovinskega spomina na skupno državo socialistično Jugoslavijo izprašali imaginativni in emancipacijski naboj umetnosti in utopije v organiziranju delavstva in družbenega imaginarija. Na dan prireditve jo bo mogoče naročiti v prednaročilu.

Slovenski prevod romana in besedilo dr. Andonovske je objavljen v reviji Borec št. 781-783 (Založba Sophia, 2020), študijo Ivane Momčilović pa bo mogoče v slovenščini prebirati v zvezku revije, ki bo izšel ob knjigi. Avtorica vseh prevodov je Mica Matković.

Veselimo se skupnega razgovora ob skorajšnjem izidu knjige!

Sophijin simpozij poteka ob podpori Javne agencije za knjigo RS.