O-STA

Nov uspeh na področju programiranja

Benjamin Bajd do zlata na 29. Balkanski računalniški olimpijadi

Ljubljana, 10. oktober 2022 - V Bukarešti se je v soboto končala 29. Balkanska računalniška olimpijada (BOI), ki je med 3. in 8. oktobrom potekala na Srednji šoli Tudor Vianu, specializirani za informatiko in matematiko. Mladi so v dveh tekmovalnih dneh vsak dan programirali po pet ur, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo pa je slovenske barve zastopala ekipa štirih dijakov. Benjamin Bajd z Gimnazije Kranj (sedaj že študent), ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), je osvojil skupno drugo mesto in zlato medaljo. Sodelovalo je 63 tekmovalcev iz 16 držav.

Benjamin je že na lanski Balkanijadi v Bolgariji osvojil zlato odličje, letos pa je to njegovo drugo. V času poletnih počitnic se je na 34. Mednarodni računalniški olimpijadi prav tako vpisal med dobitnike zlata, kar je sploh prvo tovrstno odličje, odkar Slovenija sodeluje na mednarodnih računalniških tekmovanjih.

Ekipo so dopolnjevali še Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki si je z rezultatom priboril častno omembo ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). V Bukarešti je dijake spremljal Simon Weiss, vodja ekipe in mentor.

Več informacij in rezultate najdete na povezavi.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si aljosa.seljak@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75 031/660 378