O-STA

O Statističnem dnevu 2022

Generalni direktor Statističnega urada RS Tomaž Smrekar
Prof. dr. Andrej Blejec, Statistično društvo Slovenije
Jožef Bradeško, viceguverner Banke Slovenije
Boris Zavec, Statistični urad RS
Klavdija Škerlak, Statistični urad RS
Okrogla miza z naslovom Vpliv inflacije na družbo.
Miha Jenko, prejemnik priznanja odličnosti statističnega poročanja v medijih, prof. dr. Andrej Blejec (Statistično društvo Slovenije), Velimir Bole, prejemnik priznanja za vrhunske dosežke pri razvoju statistike v Sloveniji

Statističnega dneva 2022 se je udeležilo okoli 300 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Dogodek je znova potekal v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Na letošnjem Statističnem dnevu z aktualnim naslovom V luči podražitev smo razpravljali, kako podražitve vplivajo na potrošnike, njihove nakupne navade, kupno moč in življenjski standard. Osvetlili smo razlike med občuteno (osebno) in uradno izmerjeno inflacijo ter predstavili, kako na inflacijo vpliva ravnanje potrošnikov. Govorili smo o vlogi medijev in vplivu inflacije na gospodarstvo, pa tudi o tem, kaj nam prinaša prihodnost in kdaj lahko pričakujemo umirjanje inflacije.

Dogodek je povezoval Igor E. Bergant, ki je moderiral tudi izjemno razgibano okroglo mizo.

Dogodek sta odprla Tomaž Smrekar, generalni direktor Statističnega urada RS, in Andrej Blejec, nekdanji predsednik Statističnega društva Slovenije. Občinstvo je z uvodnim govorom pozdravil tudi Jožef Bradeško, viceguverner Banke Slovenije.

Uvodno predstavitev sta pripravila Boris Zavec in Klavdija Škerlak s Statističnega urada RS. Predstavila sta gibanje cen v zadnjih 15 letih v Sloveniji, primerjavo z evropskimi državami in SURS-ov postopek zbiranja podatkov za izračun inflacije.

Aleš Kuhar, Dan Podjed, Janez Kušar, Marja Milič, Marko Pahor in Mojca Škrlec so na odlični okrogli mizi z naslovom Vpliv inflacije na družbo razpravljali, kakšna je razlika med izmerjeno in občuteno inflacijo ter kako se nanjo odzivamo in vplivamo ljudje s svojim ravnanjem. V razpravi je bilo pojasnjeno, kako se na krizne razmere odzivamo v sodobni družbi ter kako pomembno vlogo imata pri tem finančna in podatkovna pismenost. Ob koncu razprave so se govorci dotaknili tudi napovedi gibanja cen v prihodnosti. Pohvalili so delo Statističnega urada RS in podali nekaj predlogov, kako bi ga lahko še izboljšali.

Dogodek se je sklenil s podelitvijo priznanj Statističnega društva Slovenije.

· Blejčevo priznanje za vrhunske dosežke pri razvoju statistike v Sloveniji 2022: Velimir Bole,

· sledilnik, priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih 2022: Miha Jenko.