O-STA

Sophijin simpozij - Sovražni govor: notranje napake demokracije

Založba Sophia v sodelovanju z Galerijo Škuc

Vabilo na Sophijin simpozij - Sovražni govor: notranje napake demokracije

Spoštovane, spoštovani,

v sklopu Sophijinega simpozija vabimo na razpravo ob knjigi Theodorja Adorna Vidiki novega desničarskega radikalizma (Založba Sophia, 2020, prev. Alfred Leskovec), v ponedeljek, 17. oktobra, ob 18. uri v Galeriji ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana.

Sodelovali bodo: družbeni aktivistki Aigul Hakimova in Katja Lihtenvalner, avtor spremne besede Jernej Kaluža s Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja ter Ana Reberc, psihologinja in sociologinja kulture, mlada raziskovalka Inštituta ZRC za slovensko izseljenstvo in migracije.

Desničarski radikalizem ni psihološki in ideološki problem, ki bi se ga reduciralo na ostanke totalitarnosti, temveč je sistemski, ekonomski in družbenopolitični problem, ki je zelo pereč. Tako začenja svojo razpravo nemški sociolog in filozof kritične teorije družbe Theodor Adorno. Prvič izdani niz njegovih predavanj prinaša strukturno analizo pogojev vztrajanja fašizma ter populističnih, marketinških trikov in načinov mobiliziranja vanj: "Nadaljnji obstoj nacionalsocializma 'v' demokraciji je po mojem prepričanju potencialno nevarnejši od nadaljnjega obstoja fašističnih teženj, ki se usmerjajo 'proti' demokraciji. Infiltracija označuje nekaj objektivnega."

V razpravi bomo konkretizirali razmere in pogoje, ki omogočajo razraščanje fašizma, sovražnega govora, šovinistične nastrojenosti, izpostavili propagandne in politične trike, metode zavajanja in infiltracije fašizma v vse pore družbenega sistema in življenja. Adornovo razmišljanje bomo umestili v našo aktualnost, ali kot beremo v spremni besedi, "v množično kulturo, 'podivjano' demokracijo, apropriacijo uporništva in politiko sovraštva. Morda je 'sodobna bolezen', kot pravi Adorno, 'ravno v normalnem'. Fašizem ni neka oddaljena obskurnost. Ker stavi na uveljavitev vrednot obstoječe večine prebivalstva, je uspešna notranja napaka demokracije; ker predstavlja estetizacijo politike, se dobro skriva v širšem vrvežu množične kulture; ker je revolucija proti revoluciji, ki zahteva vrnitev v normalnost, je privlačen z vidika konzervativizma; ker utrjuje obstoječe hierarhije, je privlačen z vidika kapitalizma; ker stavi na jezo deklasiranih, je učinkovit pri mobilizaciji množic v različnih zgodovinskih trenutkih in družbenopolitičnih razmerah poznega kapitalizma."

Adorno svoja razmišljanja sklene s pozivom k družbeni in individualni odgovornosti vseh nas: "Kako se bodo te stvari razvijale dalje in odgovornost za to, kako se bodo razvijale, je naposled naša stvar."

Vabljeni k aktivni udeležbi!

Več na spletni strani založbe https://zalozba-sophia.si.

Sophijin simpozij, cikel javnih pogovorov in razprav, poteka med 26. septembrom in 10. novembrom, v sodelovanju z Galerijo ŠKUC in Knjigarno Azil ZRC SAZU, ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.