O-STA

Sophijin simpozij - "HVALA ZA TOBAK!" - Predelati vojno z literaturo?

Naslovnica

Založba Sophia v sodelovanju z Galerijo Škuc

Vabilo na Sophijin simpozij - "HVALA ZA TOBAK!" - Predelati vojno z literaturo?

Spoštovane, spoštovani,

v oktobrskem ciklu Sophijinega simpozija* vabimo na zaključno prireditev -

v ponedeljek, 24. oktobra, ob 18. uri v Galeriji ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana.

Posvečamo jo bošnjaškemu pisatelju in pesniku Emirju Šakoviću, čigar literarni opus bo slovenski javnosti prvič predstavljen.

Kaj morem,

preprosto nisem bil za vojno.

Nimam talenta ne za heroja ne za morilca,

pa sem vzporedno študiral

igro in medicino,

dokler nisem zbral

dveh fasciklov papirjev, v katerih so mi

izrecno prepovedali uporabljati orožje.

In tako

so mi ti Pacientovi memoari omogočili,

da sem namesto dobrega komandosa Švejka

postal nočni čuvaj

v skladišču vojnih rezerv

v nekdanji samopostrežni trgovini pod

eno od ulic v strogem centru mesta.

V šali sem se razglasil za

Kralja undergrounda.

Povojna Bosna se v delu Emirja Šakovića (1970-2010) zmeraj kaže skozi prizmo človeka z roba, marginalca, avtsajderja, z drugimi besedami turista v težavah, kot se glasi naslov njegovega romana, bosanskega emigranta v Sarajevu, ki tradicionalno romantično podobo izobčenca intenzivira s samoironijo in razkriva vojno v njeni pogubni razsežnosti delovanja na posameznika.

Kako preživeti vojno s pomočjo literature in umetnosti? Kako posredovati svojo izkušnjo, to nepotrebno védenje, v supermarketu, kjer je tudi književnost le blago? Kakšna beseda se upira centrom moči, ki svojo etnonacionalistično politiko gradijo na prisvajanju govora žrtve? Kako se v tranzicijski državi ne kompromitirati kot intelektualec?

O tem in še čem se bodo na večeru, posvečenem spominu na Emirja Šakovića, pogovarjali dr. Damir Arsenijević s Filozofske fakultete v Tuzli, literarni teoretik, psihoanalitik in aktivist, dr. Marko Zajc z Inštituta za novejšo zgodovino, zgodovinar in sociolog kulture, ki proučuje razvoj nacionalizmov v Jugovzhodni in Srednji Evropi, ter Samira Kentrić, likovna umetnica, ilustratorka, avtorica slovitih Balkanalij in Adne. Pesmi Emirja Šakovića bo v prevodu in izvirniku bral dramski in filmski igralec Saša Tabaković. Pogovor bo povezovala Jasmina Žgank, prevajalka Šakovićevega romana Turist v težavah in zbirke Pesmi iz zanesljivih virov.

Prisrčno vabljeni!

*Sophijin simpozij, cikel javnih pogovorov in razprav, organizira Založba Sophia, Einspielejreva ulica 6, Ljubljana. Poteka med 26. septembrom in 10. novembrom v sodelovanju z Galerijo ŠKUC in Knjigarno Azil ZRC SAZU ter ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Več o knjigah in avtorju na spletni strani založbe https://zalozba-sophia.si/