O-STA

Pogled v zgodovino: Pametni telefoni Huawei Mate so spremenili krajino mobilne fotografije

Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro
Huawei Mate 50 Pro

Od prve naprave, ki smo jo spoznali že pred dolgimi devetimi leti in vse do danes, serija pametnih telefonov Huawei Mate navdušuje uporabnike s svojo zmogljivostjo in kamerami, ki se iz leta v leto nadgrajujejo. In prav te dni na naša vrata trka najnovejši predstavnik paradne serije, Mate 50 Pro, ki v Slovenijo prihaja konec oktobra. Ob tej priložnosti pa se lahko malce ozremo v zgodovino in pogledamo kakšno pot je Mate prehodil in kako je razvoj serije skozi zgodovino spreminjal standarde pametnih telefonov in njihove uporabe.

Zgodba se je začela v začetku leta 2013, ko je Huawei na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu predstavil model Ascend Mate. Takrat nova revolucionarna naprava je največ pozornosti uporabnikov pritegnila s svojim velikim 6,1-palčnim IPS zaslonom, veliko baterijo kapacitete 4.050 mAh in odlično kamero. Leto kasneje sta sledila Ascend Mate 2 4G in Ascend Mate 7, napravi z enako velikim zaslonom in boljšo zmogljivostjo, ki sta tudi zadnja modela z imenom Ascend Mate.

Serija Huawei Mate S: Optična stabilizacija slike

Leta 2015 je Huawei iz imena opustil besedo Ascend, s čimer je omenjena serija uradno postala poimenovana Mate. To ime še kako ustreza pomenu besede. Angleška beseda "mate" namreč pomeni prijatelj. In Huaweievi telefoni serije Mate resnično uporabnikom služijo kot prijatelji, saj se lahko nanje zanesejo na vsakem koraku in pri vsakem opravku.

Kompaktni Huawei Mate S je bil predstavljen na sejmu IFA 2015 v Berlinu in še danes ostaja v spominu zaradi velikega OLED zaslona in velike količine (128 GB) prostora za shranjevanje, največja novost pa je bil dodatek optične stabilizacije slike v 13 MP zadnji kameri.

Serija Huawei Mate 8: Nove dimenzije pametnih telefonov

Čeprav je bil predstavljen le dva meseca po modelu Mate S, je Mate 8 zaznamoval začetek nove dobe pametnih telefonov Huawei. Napravo je poganjal zmogljiv procesor Kirin 950, ki je zagotavljal močno podporo uporabnikom, poleg večje količine delovnega pomnilnika in vzdržljive baterije pa se je telefon lahko pohvalil še s številnimi uporabnimi funkcijami, kot sta čitalnik prstnih odtisov in barometer.

Serija Huawei Mate 9: Začetek nove dobe mobilne fotografije

Huawei Mate 9 je zaznamoval novo dobo v mobilni fotografiji, kot jo poznamo danes. Po zaslugi Huaweievega partnerstva z legendarnim nemškim proizvajalcem fotoaparatov Leica je bil model Mate 9 prvi z dvojno kamero ločljivosti 12 MP in 20 MP, za odlične fotografije pa je skrbela tudi povečana zaslonka f/22. Enobarvni senzor telefona je zbiral podrobnosti in deloval skupaj z barvnim senzorjem, ki je bil odgovoren za sliko, tako, da sta skupaj ustvarila fotografijo z večjo globino in niansami. Huawei je predstavil tudi premijsko različico pametnega telefona Huawei Mate 9, ki so jo poimenovali Huawei Mate Porsche. Sodelovanje z Leico je povzročilo široko prepoznavnost med uporabniki po vsem svetu, zato Mate 9 povsem upravičeno velja za enega od telefonov z najboljšo kamero tistega časa.

Serija Huawei Mate 10: prvo snemanje videov v 4K

Huawei Mate 10, Mate 10 Pro in Mate 10 Lite so bili predstavljeni oktobra 2017. Serija Mate 10 je bila v primerjavi s prejšnjo serijo nadgrajena s hitrejšim procesorjem, večjim OLED zaslonom, bolj vzdžljivo baterijo in steklenih ohišjem na hrbtni strani. Kamera je bila prav tako zasnovana v sodelovanju z Leico, med drugim pa je že omogočala možnost snemanja videa v ločljivosti 4K. Mate 10 Pro je bil tudi eden prvih Huaweievih telefonov, ki je ponujal možnost hitrega 22 W polnjenja prek vmesnika USB-C.

Serija Huawei Mate 20: srečanje z brezžičnim polnjenjem

Huawei je oktobra 2018 v Londonu predstavil pametna telefona Mate 20 in Mate 20 Pro. Kljub podobni zasnovi, s čudovitim kovinskim okvirjem in steklenim zadnjim delom, je bil Mate 20 Pro še vedno najbolje prodajan model in velja za enega najbolje prodajanih Huaweievih pametnih telefonov nasploh. Mate 20 Pro je bil prvi Huaweiev telefon, ki je podpiral digitalni zoom do 30x, poleg tega pa je omogočal 15 W brezžično in 40 W žično polnjenje baterije s kapaciteto 4200 mAh. Odlikoval ga je tudi hitri procesor Kirin 980, ki je bil takrat eden najboljših mobilnih procesorjev.

Serija Huawei Mate 30: absolutni vladar med pametnimi telefoni

Pametna telefona Huawei Mate 30 in Mate 30 Pro sta bila predstavljena leta 2019 in sta zadovoljila tudi najzahtevnejše uporabnike. Takrat najnovejši procesor Kirin 990 je poskrbel za vrhunsko in gladko delovanje, še močnejša baterija s kapacitete 4500 mAh pa za dolgo uporabo. Serija Mate 30 je vsebovala kar štiri zmogljive kamere, ki so jih razvili v sodelovanju z Leico, med drugim kamero z ločljivostjo 40 MP in dvojnim sistemom za optično stabilizacijo, ki je poskrbela za vrhunske nočne fotografije.

Serija Huawei Mate 40: vedno korak spredaj

Telefona Mate 40 in Mate 40 Pro sta se javnosti predstavila leta 2020, krasil pa ju je privlačen dizajn s kombinacijo stekla in kovine ter celo možnosti z veganskim usnjem na zadnji strani. Odličen OLED zaslon je poskrbel za kristalno jasno sliko spredaj, krožni modul kamere Space Ring s kar štirimi lečami Leica pa za kristalno jasno sliko zadaj in na fotografijah. Telefoni serije Mate 40 so izpolnili željo vsem, ki so želeli lepo oblikovan telefon z odličnim zaslonom in zmogljivostjo, vrhunskimi kamerami in funkcijo hitrega polnjenja.

Serija Huawei Mate 50: kralj mobilne fotografije

Huawei je nedavno predstavil nove pametne telefone serije Mate 50 Pro, ki konec oktobra prihajajo na slovenske trgovske police. Najnovejši telefoni prinašajo številne inovacije in tehnološke rešitve, ki ponovno dokazujejo Huaweievo predanost ustvarjanju najboljših pametnih telefonov. Huawei Mate 50 Pro vsebuje zmogljiv procesor Snapdragon 8 Gen 1 in omogoča hitro 66 W polnjenje baterije. Še posebej pa izstopa na fotografskem področju kot prvi telefon z ročno prilagodljivo 10-stopenjsko zaslonko.

Še ena pomembna stvar, ki poskrbi za odlično uporabniško izkušnjo je trgovina z aplikacijami AppGallery, ki vsebuje najbolj priljubljene globalne in lokalne aplikacije. Prek nje pa lahko med drugim dostopate tudi do aplikacije Gspace, ki vam da dostop do Googlovih storitev, od YouTuba in Gmaila do Zemljevida in oblaka Drive.

O podjetju Huawei Consumer BG

Huaweievi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva. Huawei je po svetu vzpostavil že 14 raziskovalnih in razvojnih centrov, vključno v Nemčiji, na Švedskem, v Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Consumer BG je ena od Huaweievih treh poslovnih enot in ima pod okriljem pametne telefone, tablične računalnike, osebne računalnike, nosljive naprave, storitve v oblaku in drugo. Huaweieva globalna mreža je zgrajena na več kot 30 letih strokovnega znanja in izkušenj v telekomunikacijski industriji in je posvečena zagotavljanju najnovejših tehnoloških rešitev uporabnikom po celem svetu.

Za več informacij prosim obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:

Facebook

YouTube

Instagram

Skupnost

Kontakt za medije:

Andrej Pirnat, PR manager

e: andrej@sidera.si

COUN