O-STA

Sezono neposrednih prenosov iz newyorške Metropolitanske opere bo to soboto, 22. oktobra v Cineplexx kinih otvorila Cherubinijeva mojstrovina Medeja!

Metropolitanska opera: V živo v HD naznanja sezono 2022-23 z desetimi predstavami, s prenosom v živo iz odra Metropolitanske opere v kina po vsem svetu. Gre za večkrat nagrajeno serijo neposrednih prenosov iz kina v visoki ločljivosti Metropolitanske opere.

Letošnja, že šestnajsta sezona bo ponudila svetovno premiero predstave Ure, premieri predstav Prvak in Medeja ter še štiri nove uprizoritve.

Slovenski gledalci si bodo prenose v živo lahko ogledali v novem kinu Cineplexx v Supernovi Ljubljana Rudnik ter v Cineplexx kinih Celje, Koper in Maribor. Prenosi so posneti z več kamerami in ob izjemno kakovostnem zvoku zelo primerni prav za predvajanje na velikih platnih. Občinstvo ima tako edinstveno priložnost za doživetje neposredne bližine izvajalcev in lahko uživa v posnetkih bogatih scenskih prizorišč najimenitnejše operne hiše na svetu

Sezona neposrednih prenosov se bo začela 22. oktobra s prenosom Cherubinijeve Medeje, ki bo premierna uprizoritev s sopranistko Sondro Radvanovsky v glavni vlogi ter se nadaljevala z Verdijevo Traviato (5. november), Urami Kevina Putsa (10. december), Giordanovo Fedoro (14. januar), Wagnerjevim Lohengrinom (18. marec), Verdijevim Falstaffom (1. april), Straussovim Kavalirjem z rožo (15. april), Prvakom Terencea Blancharda (29. april), Mozartovim Don Giovannijem (20. maj) in Mozartovo Čarobno piščaljo (3. junij).

Slika, ki vsebuje besede oseba, temno

Opis je samodejno ustvarjen

22. oktobra prenos Cherubinijeve Medeje, s sopranistko Sondro Radvanovsky

Vse predstave bodo sobotne matineje, ki jih bodo prenašali v živo z odra Metropolitanske opere.

PROGRAM SEZONE (Metropolitanska opera) v Cineplexxu

Sezona vključuje deset uprizoritev s prenosom v živo:

· MEDEJA (Cherubini), 22. oktober 2022

· TRAVIATA (Verdi), 05. november 2022

· URE (Puts), 10. december 2022

· FEDORA (Giordano), 14. januar 2023

· LOHENGRIN (Wagner), 18. marec 2023

· FALSTAFF (Verdi), 01. april 2023

· KAVALIR Z ROŽO (Strauss), 15. april 2023

· PRVAK (Blanchard), 29. april 2023

· DON GIOVANNI (Mozart), 20. maj 2023

· ČAROBNA PIŠČAL (Mozart), 03. junij 2023

Poleg Medeje bosta v sezoni 2022-23 V živo v HD na sporedu še dve premieri, obe pod vodstvom glasbenega direktorja Metropolitanske opere Yannicka Nézet-Séguina: v tej operi bo nastopil močan trio sopranistke Renée Fleming, mezzosopranistke Joyce DiDonato in sopranistke Kelli O'Hara ter premiera prve opere Terencea Blancharda Prvak o življenju boksarja Emila Griffitha, ki bo premierno uprizorjena v Metropolitanski operi. V sezoni bodo predstavljene še štiri nove produkcije: Giordanova Fedora s sopranistko Sonjo Yonchevo v naslovni vlogi, Wagnerjev Lohengrin s tenoristom Piotrom Beczalo in dve Mozartovi operi pod vodstvom Nathalie Stutzmann, vključno s filmsko postavitvijo Don Giovannija Iva van Hoveja in produkcijo Simona McBurneyja Čarobne piščali, ki dvigne orkestrsko jamo, da omogoči interakcijo z igralci.

"Naša sezona 2022-23 V živo v HD se bo začela tam, kjer bomo končali ob koncu tekoče sezone, z več novimi uprizoritvami in več premierami Metropolitanske opere kot v zadnjih desetletjih," je dejal generalni direktor Met Peter Gelb. "V dveh letih pandemije smo se naučili, da je prihodnost Metropolitanske opere odvisna od nenehnega utiranja novih in raznolikih umetniških poti. To je naša pot naprej."

Občinstvo si bo V živo v HD lahko ogledalo tudi znamenito priredbo Verdijeve Traviate Michaela Mayerja s sopranistko Nadine Sierro v vlogi Violete; vrnili se bosta tudi dve uprizoritvi Roberta Carsena, med drugim Verdijev Falstaff z baritonistom Michaelom Vollejem v naslovni vlogi v njegovi prvi Verdijevi operi v Metropolitanski operi in Straussov Kavalir z rožo s sopranistko Lise Davidsen in mezzosopranistko Isabel Leonard kot Marschallin in Octavian.

Sezona 2022-23 V živo v HD na kratko:

Sezona V živo v HD se bo začela 22. oktobra z Medejo in nadaljevala s predstavami Traviata (5. november), Ure (10. december), Fedora (14. januar), Lohengrin (18. marec), Falstaff (1. april), Kavalir z rožo (15. april), Prvak (29. april), Don Giovanni (20. maj) in Čarobna piščal (3. junij).

Cherubinijeva Medeja - MET PREMIERA

V živo v HD: 22. oktober 2022

Produkcija: David McVicar

Scenograf: David McVicar

Kostumograf: Doey Lüthi

Oblikovalec svetlobe: Paule Constable

Oblikovalec projekcij: S. Katy Tucker

Vodja gibanja: Jo Meredith

Carlo Rizzi (dirigent); Sondra Radvanovsky (Medeja), Janai Brugger (Glauce), Ekaterina Gubanova (Neris), Matthew Polenzani (Giasone), Michele Pertusi (Creonte)

Sondra Radvanovsky, ki je v Metropolitanski operi triumfirala v nekaterih najostrejših sopranskih vlogah, nastopa v vlogi mitske čarovnice, ki se v želji po maščevanju ne ustavi pred ničemer. Radvanovski se v premierni uprizoritvi redko izvajane Cherubinijeve mojstrovine pridružujejo tenorist Matthew Polenzani v vlogi Medejinega moža argonavta Giasona, sopranistka Janai Brugger kot njena tekmica za njegovo ljubezen Glauce, basist Michele Pertusi kot njen oče Kreont, korintski kralj, in mezzosopranistka Ekaterina Gubanova kot Medejina zaupnica Neris.

Verdijeva Traviata - PONOVNA UPRIZORITEV

V živo v HD: 5. november 2022

Produkcija: Michael Mayer

Scenograf: Christine Jones

Kostumografinja: Susan Hilferty

Oblikovalec svetlobe: Kevin Adams

Koreografinja: Lorin Latarro

Daniele Callegari (dirigent); Nadine Sierra (Violetta Valéry), Stephen Costello (Alfredo Germont), Luca Salsi (Giorgio Germont)

Sopranistka Nadine Sierra v vlogi požrtvovalne kurtizane Violette - ene največjih opernih junakinj - v živahni uprizoritvi priljubljene Verdijeve tragedije Michaela Mayerja. Tenorist Stephen Costello je njen egocentrični ljubimec Alfredo, baritonist Luca Salsi je njegov neodobravajoči oče, na odru pa je maestro Daniele Callegari.

Kevin Puts: Ure - SVETOVNA PREMIERNA PRODUKCIJA

V živo v HD: 10. december 2022

Libretist: Greg Pierce

Produkcija: Phelim McDermott

Scenograf in kostumograf: Tom Pye

Oblikovalec svetlobe: Bruno Poet

Oblikovalec projekcij: Finn Ross

Koreograf: Annie-B Parson

Dramaturg: Paul Cremo

Yannick Nézet-Séguin (dirigent); Renée Fleming (Clarissa Vaughan), Kelli O'Hara (Laura Brown), Joyce DiDonato (Virginia Woolf), Sean Panikkar (Leonard Woolf), William Burden (Louis), Kyle Ketelsen (Richard), Brandon Cedel (Dan Brown),

Svetovna premiera uprizoritve igre Kevina Putsa Ure, prirejene po priznanem romanu Michaela Cunninghama, po katerem je bil posnet tudi z oskarjem nagrajeni film, prihaja v kinematografe decembra letos. Sopranistka Renée Fleming, ki se je težko pričakovano vrnila v Metropolitansko opero, bo skupaj s sopranistko Kelli O'Hara in mezzosopranistko Joyce DiDonato predstavila tri ženske iz različnih obdobij, ki se spopadajo s svojimi notranjimi demoni in vlogo v družbi. Phelim McDermott, ki je pred kratkim ustvaril priznano produkcijo Aškatena Philipa Glassa, režira to prepričljivo dramo, Yannick Nézet-Séguin pa na odru dirigira Putsovo mogočno glasbo.

Giordanova Fedora - NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 14. januar 2023

Produkcija: David McVicar

Scenograf: Charles Edwards

Kostumograf: Brigitte Reiffenstuel

Oblikovalec svetlobe: Adam Silverman

Marco Armiliato (dirigent); Sonya Yoncheva (Fedora), Rosa Feola (Olga), Piotr Beczała (Loris Ipanoff), Artur Ruciński (De Siriex)

Giordanova razburljiva drama Fedora se prvič po 25 letih vrača v Met s sopranistko Sonyo Yonchevo v naslovni vlogi princese iz 19. stoletja, ki se zaljubi v morilca svojega zaročenca, grofa Lorisa, ki ga poje tenorist Piotr Beczała. Sopranistka Rosa Feola je grofica Olga, Fedorina zaupnica, baritonist Artur Ruciński pa diplomat De Siriex. Marco Armiliato dirigira zapleteno produkcijo Davida McVicarja s fiksno scenografijo, ki razkriva prizorišča opere: palačo v Sankt Peterburgu, modni pariški salon in slikovito vilo v švicarskih Alpah.

Wagnerjev Lohengrin -- NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 18. marec 2023

Produkcija: François Girard

Scenograf in kostumograf: Tim Yip

Oblikovalec svetlobe: David Finn

Oblikovalec projekcij: Peter Flaherty

Yannick Nézet-Séguin (dirigent); Tamara Wilson (Elsa), Christine Goerke (Ortrud), Piotr Beczała (Lohengrin), Evgeny Nikitin (Telramund), Brian Mulligan (Herald), Günther Groissböck (Heinrich)

Wagnerjev Lohengrin se po 17 letih odsotnosti vrača na oder Metropolitanske opere z novo atmosferično uprizoritvijo Françoisa Girarda. Yannick Nézet-Séguin dirigira zasedbo s tenoristom Piotrom Beczalo na čelu v naslovni vlogi skrivnostnega labodjega viteza. Sopranistka Tamara Wilson je krepostna vojvodinja Elsa, ki je krivo obtožena umora in sopranistka Christine Goerke v vlogi zvite čarovnice Ortrud. Basbaritonist Evgeny Nikitin je Ortrudin oblasti željni mož Telramund, basist Günther Groissböck pa kralj Heinrich.

Verdijev Falstaff - PONOVNA UPRIZORITEV

V živo v HD: 1. april 2023

Produkcija: Robert Carsen

Scenograf: Paul Steinberg

Kostumograf: Brigitte Reiffenstuel

Oblikovalci svetlobe: Robert Carsen in Peter Van Praet

Daniele Rustioni (dirigent); Hera Hyesang Park (Nannetta); Ailyn Pérez (Alice Ford); Marie- Nicole Lemieux (gospa Quickly); Jennifer Johnson Cano (Meg Page); Bogdan Volkov (Fenton); Michael Volle (Falstaff); Christopher Maltman (Ford)

Verdijeva Shakespearova komedija je v znameniti uprizoritvi Roberta Carsena predstavljena s sijajno igralsko zasedbo. Baritonist Michael Volle poje svojo prvo Verdijevo vlogo v Metropolitanski operi kot poredni vitez Falstaff, ki ga veselo trpinči trojica spretnih žensk, ki mu prinesejo zadoščenje. Po odmevnih nastopih v uprizoritvi leta 2019 se ponovno srečajo sopranistka Ailyn Pérez kot Alice Ford, sopranistka Jennifer Johnson Cano kot Meg Page in mezzosopranistka Marie-Nicole Lemieux kot gospa Quickly. Sopranistka Hera Hyesang Park in tenorist Bogdan Volkov sta mladi par Nannetta in Fenton, dirigira pa Daniele Rustioni.

Straussov Kavalir z rožo - PONOVNA UPRIZORITEV

V živo v HD: 15. april 2023

Produkcija: Robert Carsen

Scenograf: Paul Steinberg

Kostumograf: Brigitte Reiffenstuel

Oblikovalci svetlobe: Robert Carsen in Peter Van Praet

Koreograf: Philippe Giraudeau

Simone Young (dirigentka); Lise Davidsen (Marschallin), Isabel Leonard (Octavian), Erin Morley (Sophie), Katharine Goeldner (Annina), René Barbera (italijanski pevec), Thomas Ebenstein (Valzacchi), Markus Brück (Faninal), Günther Groissböck (baron Ochs)

V glavnih vlogah Straussove komedije se bo zbrala zvezdniška trojica: sopranistka Lise Davidsen bo v vlogi Marschallin debitirala v Metropolitanski operi, mezzosopranistka Isabel Leonard bo nastopila v vlogi Oktavijana in sopranistka Erin Morley v vlogi Sophie. Basist Günther Groissböck se vrača v vlogi barona Ochsa, Markus Brück pa je Sophiejin oče Faninal. Maestro Simone Young na odru nadzoruje uprizoritev Roberta Carsena iz obdobja fin-de-siècle.

Prvak Terencea Blancharda - MET PREMIERA

V živo v HD: 29. april 2023

Libretist: Michael Cristofer

Produkcija: James Robinson

Scenograf: Allen Moyer

Oblikovalec kostumov: Paul Tazewell

Oblikovalec svetlobe: Donald Holder

Oblikovalec projekcij: Greg Emetaz

Koreograf: Camille A. Brown

Yannick Nézet-Séguin (dirigent); Latonia Moore (Emelda Griffith), Stephanie Blythe (Kathy Hagan), Ryan Speedo Green (mladi Emile Griffith), Eric Owens (Emile Griffith)

Šestkratni dobitnik nagrade Grammy Terence Blanchard prinaša v Metropolitansko opero svojo prvo opero, potem ko se je v sezoni 2021-22 v zgodovino zapisala njegova opera Ogenj v mojih kosteh. Basbaritonist Ryan Speedo Green je mladi boksar Emile Griffith, ki se iz neznank povzpne do svetovnega prvaka, basbaritonist Eric Owens pa upodobi Griffithov starejši jaz, ki ga preganjajo duhovi preteklosti. Sopranistka Latonia Moore je Emelda Griffith, boksarjeva odtujena mati, mezzosopranistka Stephanie Blythe pa lastnica bara Kathy Hagan. Yannick Nézet-Séguin se vrača na dirigentski stolček, da bi dirigiral Blanchardovo drugo premiero v Metropolitanski operi. Režiser James Robinson, ki je z uprizoritvami Ogenj v mojih kosteh ter Porgy in Bess navdušil občinstvo, skrbi za uprizoritev. Vrača se tudi Camille A. Brown, ki je s svojo koreografijo navdušila občinstvo v Ognju in Porgy.

Mozartov Don Giovanni - NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 20. maj 2023

Produkcija: Ivo van Hove

Scenograf in oblikovalec svetlobe: Jan Versweyveld

Kostumograf: An D'Huys

Oblikovalec projekcij: Christopher Ash

Koreograf: Sara Erde

Nathalie Stutzmann (dirigentka); Federica Lombardi (Donna Anna), Ana María Martínez (Donna Elvira), Ying Fang (Zerlina), Ben Bliss (Don Ottavio), Peter Mattei (Don Giovanni), Adam Plachetka (Leporello), Alfred Walker (Masetto), Alexander Tsymbalyuk (Commendatore)

S Tonyjem nagrajeni režiser Ivo van Hove debitira v Metropolitanski opero z novo uprizoritvijo Mozartove tragikomedije Don Giovanni. Zgodba o prevari in prekletstvu je postavljena v abstraktno arhitekturno pokrajino, ki raziskuje temne kotičke zgodbe in njenih likov. Nathalie Stutzmann debitira v Metropolitanski operi in dirigira zvezdniško zasedbo, ki jo vodi baritonist Peter Mattei kot magnetični Don Giovanni ob Leporellu basbaritonista Adama Plachetke. Sopranistke Federica Lombardi, Ana María Martínez in Ying Fang so Giovannijeve osvajalke Donna Anna, Donna Elvira in Zerlina, tenorist Ben Bliss pa poje Don Ottavia.

Mozartova Čarobna piščal - NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 3. junij 2023

Produkcija in koreografija: Simon McBurney

Scenograf: Michael Levine

Kostumograf: Nicky Gillibrand

Oblikovalec svetlobe: Jean Kalman

Oblikovalec projekcij: Finn Ross

Oblikovalec zvoka: Gareth Fry

Nathalie Stutzmann (dirigentka); Erin Morley (Pamina), Kathryn Lewek (Kraljica noči), Lawrence Brownlee (Tamino), Thomas Oliemans (Papageno), Alan Held (govornik), Stephen Milling (Sarastro), Brenton Ryan (Monostatos)

Nathalie Stutzmann dirigira svoje drugo Mozartovo delo v tej sezoni z novo postavitvijo Čarobne piščali. Simon McBurney je v svoji debitantski uprizoritvi v Metropolitanski operi vključil projekcije, zvočne učinke in akrobacije, da bi se prilagodil spektaklu in drami Mozartove pravljice. V odlični zasedbi so sopranistka Erin Morley kot Pamina, tenorist Lawrence Brownlee kot Tamino, baritonist Thomas Oliemans kot Papageno, sopranistka Kathryn Lewek kot Kraljica noči in basist Stephen Milling kot Sarastro.

Mozartova Čarobna piščal - POSEBNA PONOVITVENA PREDSTAVITEV

Prvotno je bila v živo predvajana 30. decembra 2006

V živo v HD: 3. december 2022 (z različnimi mednarodnimi datumi)

Produkcija: Julie Taymor

Scenograf: George Tsypin

Kostumograf: Julie Taymor

Oblikovalec svetlobe: Donald Holder

Oblikovalci lutk: Julie Taymor in Michael Curry

Koreografinja: Mark Dendy

Angleška priredba: J. D. McClatchy

James Levine (dirigent); Ying Huang (Pamina), Erika Miklósa (Kraljica noči), Matthew Polenzani (Tamino), Greg Fedderly (Monostatos), Nathan Gunn (Papageno), David Pittsinger (govornik), René Pape (Sarastro)

Metropolitanska opera se je v zgodovino zapisala decembra 2006, ko je v kinematografe po vsem svetu prvič predstavila prenos v živo v HD - skrajšano angleško različico Mozartove Čarobne piščali. Julie Taymor je v tej prikupni uprizoritvi zaigrala z izjemnim ansamblom, v katerem so tenorist Matthew Polenzani, baritonist Nathan Gunn in basist René Pape. Opera se vrača v izbrane kinematografe v posebni ponovitvi med prazniki.

Za vse dodatne informacije se obrnite na:

Andreja Purger | Event & Publicity Manager CINEPLEXX SLOVENIJA

GSM: +386 (0)70 395 022 | mail: andreja.purger@cineplexx.si

v Zivo iz New Yorka 2022]. Penens Poors