O-STA

Naredi sam/a - zaščita (izolacija) cvetličnih loncev in rastlin

1) Izmerimo obseg lonca.
2) Izrežemo mehurčasto folijo. Obsegu lonca lahko dodamo 10-15 cm ali več.
3) Če (v plastičnih loncih) ni drenažnih lukenj, jih naredimo sami.
4) Naredimo drenažo, da korenine ne zgnijejo in da je posoda bolj stabilna.
5) Notranje (pokončne) stene lonca obložimo s mehurčasto folijo.
6) Presadimo rastlino iz razbitega ali manjšega lonca.
Navodila / Naredi sam/a - Zaščita (izolacija) cvetličnih loncev in rastlin

Cvetlični lonci v zimskem času pogosto počijo zato jih moramo ustrezno zaščititi, saj s tem podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Hkrati pa s tem pred zmrzaljo zaščitimo tudi rastline.

KAKO ZMANJŠATI SLABOSTI CVETLIČNIH LONCEV?

Pred izbiro cvetličnih loncev moramo dobro razmisliti o njihovih lastnostih, kot so predvsem teža, obstojnost, stabilnost in videz. Ne glede na to, ali uporabljate oziroma se odločite za glinene, keramične ali plastične lonce, jih morate v času nizkih temperatur zaščititi pred zmrzaljo.

Za svojo teraso smo ob vselitvi izbrali glinene lonce - predvsem zaradi bolj naravnega videza in stabilnosti. Žal so pozimi hitro popokali. Zato smo sklenili kompromis. Jure je predlagal, da poleg glinenih loncev preizkusimo tudi plastične. Prav tako se je domislil, kako zmanjšati pomanjkljivosti tako glinenih kot keramičnih cvetličnih loncev.

SLABOSTI CVETLIČNIH LONCEV IN KAKO JIH ODPRAVIMO

Slabosti glinenih in keramičnih cvetličnih loncev

· Pogosto počijo

· Težje jih premikamo

Kaj lahko storimo?

· Lahko jih izoliramo in ustvarimo drenažo

· Postavimo jih lahko na nosilce s koleščki

Slabosti cvetličnih loncev iz umetnih materialov

· Velikokrat so videti nenaravno

· Zaradi majhne teže je večja možnost, da se lonec zaradi vetra prevrne

Kaj lahko storimo?

· Lahko jih prebarvamo ali posadimo rastline, ki jih prekrijejo

· Poleg drenaže na dno lonca lahko položimo tudi večje kamenje

ZAŠČITA (IZOLACIJA) CVETLIČNIH LONCEV

Svoje lonce smo izolirali tako, da smo jih ovili v trislojno mehurčasto folijo. Slabosti tega pristopa sta grd videz in dejstvo, da začne mehurčasta folija sčasoma razpadati. Postopka zavijanja folije pred zimo in odstranjevanja folije spomladi sta dolgočasna in zamudna. Da bi se temu izognili, smo že pred nekaj leti folijo namestili na notranjo stran loncev. Folija se namesti samo ob stenah lonca, ne pa na dno, da lahko voda prosto odteka. S tem smo zmanjšali možnost, da bi korenine pozimi zmrznile in da bi se zemlja v vročih dneh prehitro posušila. Pri glinenih in keramičnih loncih smo tako tudi zmanjšali možnost nastanka razpok, ki nastajajo zaradi zmrzovanja po zalivanju.

PRIPRAVA DRENAŽE

Drenažo na dnu posode naredimo iz peska in kamnov, ki jih položimo na dno lonca, ki mora imeti luknje za odtekanje vode, da korenine niso predolgo v vodi in da ne gnijejo. Drenaža je še posebej pomembna zaradi manjšega izhlapevanja vode v loncih iz umetnih materialov in loncih, izoliranih na "Porabimanj" način.

UGOTOVITEV

Če cvetlične lonce (izdelane iz naravnih materialov) zaščitimo z mehurčasto folijo na notranji strani (pokončnih) sten, bo zrak sicer krožil nekoliko manj, ampak tako koreninski sistem bolje zaščitimo pred zmrzaljo, medtem ko zaradi manjšega izhlapevanja hkrati zmanjšamo tudi potrebo po vodi. Glineni in keramični lonci bodo redkeje pokali, vaša terasa pa bo ostala lepa tudi pozimi.

-----

Video

https://www.youtube.com/watch?v=uWGS42rnhlA

-----

Navodila

Naredi sam/a - Zaščita (izolacija) cvetličnih loncev (jpg)

-----

Raziskava REUS 2019 GOS

Toplo sanitarno vodo med umivanjem zob, miljenjem, tuširanjem, pomivanjem posode ipd. zapira 79% vprašanih, pri čemer beležimo značilen padec deleža v primerjavi z 2017 (85%).

-----

Pripravo članka je omogočil ELES

-----

Branko Baćović

Informa Echo