O-STA

Sophijin simpozij - AMERIKA TUKAJ IN TAM: "Zgodovina kot politično dejanje"

Naslovnica dogodka

Založba Sophia v sodelovanju s Knjigarno Azil in Atrijem ZRC

Vabilo na Sophijin simpozij - AMERIKA TUKAJ IN TAM: "Zgodovina kot politično dejanje"

Spoštovane, spoštovani,

v novembrskem ciklu Sophijinega simpozija vabimo na prireditev ob stoletnici Howarda Zinna in prevodu njegovega življenjskega dela Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike

v četrtek, 10. novembra 2022, ob 18.00 v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Sodelujejo: zgodovinar in avtor spremne besede dr. Lev Centrih, prevajalka knjige in raziskovalka ženskih gibanj Mojca Dobnikar ter zgodovinarja dr. Aleksej Kalc s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in dr. Marko Zajc z Inštituta za novejšo zgodovino.

Življenjsko delo Howarda Zinna Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike nas seznanja z drugačno zgodovino ZDA od uveljavljene. V ospredju niso veličastni govori in poveličevana dejanja velikih zgodovinskih osebnosti, ampak zlasti vpliv kontekstov in posledic njihovega delovanja, ki so ga na svoji koži vselej občutili delovni ljudje. Besedo imajo anonimni posamezniki, pripadniki rasnih, etničnih in kulturnih manjšin, staroselci, delavci, ženske, zatirani.

Vse od prvega izida je študija doživela več ponatisov, dopolnitev in prevodov v različne jezike. V vsem tem času je bila zlasti v ZDA nenehno deležna pozitivnih in negativnih kritik, odmevov v popularni kulturi, evforije, vendar tudi velike jeze in silovitih napadov. In čeprav je (bil) Zinn svetovno poznani avtor - cenjen kot luciden zgodovinar in velik humanist, neumoren aktivist proti imperializmu in zatiranju -, ga v Sloveniji dokaj malo poznamo. Ljudska zgodovina je šele prvi knjižni prevod iz njegovega bogatega opusa, zato bomo poskušali oceniti, kakšen izziv predstavlja njegovo delo za naš prostor. Prevod zapolnjuje vrzel dostopne sinteze dolge ameriške zgodovine, obenem pa Zinnov način pisanja ljudske zgodovine spodbuja k posnemanju. Zinnova ljudska zgodovina je sorodna raznovrstnim zgodovinam "od spodaj", ki so vse bolj priljubljene tudi pri nas, vendar pa hkrati izstopa zaradi avtorjeve odločne in načelne politične drže, kar v našem prostoru vzbuja najmanj nezaupanje, če že ne odkritega zavračanja.

Na simpoziju bomo prikazali temeljne probleme, skozi katere Zinn obravnava dolgo zgodovino ZDA, od kolonizacije do sodobnih ameriških vojn "proti terorizmu". Ker vprašanja, povezana z oblikovanjem "nacionalnega konsenza", družbene neenakosti, rase, spola in nasilja pri nastajanju držav, nazadnje pa še vloge zgodovinarke/zgodovinarja pri iskanju ustreznih odgovorov, seveda niso povezana samo s kompleksno zgodovino ZDA, si bomo prizadevali Zinnovo delo približati slovenskemu in evropskemu kontekstu.

Žanr ljudske zgodovine zanesljivo ne more prispevati k pomirjanju debate o slovenski zgodovini. Od nje lahko kvečjemu pričakujemo še več nelagodja v javnih in strokovnih polemikah, vendar hkrati tudi potencialno sveže in produktivne intervencije. Kot je povedal Zinn: "Motivira me želja, da bi vzgojili celo novo generacijo aktivnih državljanov in državljank, ki bodo verjeli v mir in družbeno pravičnost - in se bodo zavzemali zanju."

Vabljeni!

Več o knjigi in avtorju na spletni strani založbe www.zalozba-sophia.si.

Sophijin simpozij, cikel javnih pogovorov in razprav, organizira Založba Sophia. Poteka med 26. septembrom in 14. novembrom v sodelovanju z Galerijo Škuc in Knjigarno Azil ZRC SAZU ter ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.