O-STA

Sophijin simpozij - Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

Založba SOPHIA in Galerija ŠKUC v sodelovanju s Pekarno Magdalenske Mreže Maribor

Sophijin simpozij - KRISTUSU NI USPELO, PRIŠEL JE MARX

Spoštovane, spoštovani!

Ob zaključku Sophijinega simpozija vabimo na predstavo gledališke skupine Pekarne Magdalenske mreže Maribor Kristusu ni uspelo, prišel je Marx, priredbo drame Howarda Zinna Marx v Sohu:

v ponedeljek, 14. novembra, ob 20. uri v Galeriji ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana.

Režija: Tina Podbevšek

Prevod, priredba, scenarij: Matevž Hrženjak

Nastopajo: Tomaž Podbevšek, Nina Slanič, Anastazija Leščak, Davorin Juhart

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

"Ali nisem že pred 150 leti povedal, da bo kapitalizem izjemno povečal družbeno bogastvo in da bo to bogastvo skoncentrirano v rokah vse manjše peščice posameznikov? In potem pravijo, da so moje ideje mrtve."

Gledališka predstava Kristusu ni uspelo, prišel je Marx je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu - Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof in politični aktivist, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalci spoznajo Marxa, ki se za en dan vrne v naš čas, da bi branil ideje komunizma pred kritiki, ki njegove ideje potvarjajo in s tem v ljudeh vzbujajo strah pred komunizmom. Predstava postavlja Marxove ideje v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalcev terja premislek o njegovih idejah in njihovi implementaciji v sodobni družbi. Politično dramo z naslovom Marx v Sohu, ki je temelj predstave, je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, velikan ameriške kritične misli, za številne generacije študentk in študentov ter aktivistk in aktivistov ena od ključnih osebnosti. Drama velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti njenega uprizarjanja po svetu.

"Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil?

Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, je pa zato prišel Marx."

Prva uprizoritev predstave je bila v Mariboru ob dvestoletnici Karla Marxa, sedanja pa ob stoletnici Howarda Zinna in slovenski izdaji njegovega življenjskega dela Ljudska zgodovina Združenih držav Amerike (Sophia, 2021).

Sophijin simpozij, cikel javnih pogovorov in razprav, organizira Založba Sophia. Poteka med 26. septembrom in 14. novembrom v sodelovanju z Galerijo ŠKUC in Knjigarno Azil ZRC SAZU ter ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.